Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία αποδέχθηκε παθητικά το κούρεμα
Η χθεσινή καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια αλλαγής των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, ώστε να δίνεται μεγαλύτερο βάρος σε πολιτικές ανάπτυξης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Μιλώντας στην Πάφο ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε, όσον κι αν γίνεται προσπάθεια από κάποιους να εκμηδενίσουν την προσπάθεια.
Από την άλλη συνέχισε, ακόμη και χθες, η Γερμανία και οι χώρες που τη στηρίζουν συμπεριφέρθηκαν με τρόπο ηγεμονικό και κάποιες φορές απαξιωτικό έναντι της Ελλάδας.
Ο κ. Ομήρου είπε πως αναμένει να δει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα συμφωνηθούν τη Δευτέρα ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας δε θα υπάρξουν οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας που έχουν να κάνουν με το συνταξιοδοτικό, το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ωστόσο πως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ελλάδα θα καθορίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα προβάλει και θα συζητήσει και όχι το κλιμάκιο της Τρόικα, που από την εμπειρία μας και στην Κύπρο, αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα κάθε οικονομίας.
Είναι σημαντικό πρόσθεσε, ” να επανέλθουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, αφού μέχρι τώρα τα εθνικά κοινοβούλια ουσιαστικά αποτελούσαν τα εκτελεστικά όργανα των προσταγών της Τρόικα”.
Μπορεί για κάποιους να μην υπάρχει ουσία στην αλλαγή του ονόματος της Τρόικας, όμως η Ελλάδα κατάφερε να πείσει ότι είναι οι θεσμοθετημένοι θεσμοί που διαπραγματεύονται, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Επιπλέον οι πολύ αισιόδοξοι στόχοι του προγράμματος επανεξετάζονται,- όπως είπε- εφόσον σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurgogoup τα θεσμικά όργανα θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στην Κύπρο σημείωσε, ” πανηγυρίζουμε διότι έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, όμως έχουμε χάσει τη μεγάλη εικόνα”.
Το πλεόνασμα είπε ο κ. Ομήρου, έχει επιτευχθεί μετά από «αφαίμαξη» της πραγματικής οικονομίας, με τα εισοδήματα των νοικοκυριών να μειώνονται σημαντικά, τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή και ολοκληρωμένη τεχνοκρατικά προετοιμασία ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ανέφερε, λέγοντας πως ο Μάρτιος του 2013 με τις συνεχείς συνεδριάσεις του Eurogroup, αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή.
Επεσήμανε επίσης πως απροετοίμαστη και χαμηλών αντιστάσεων η Κυπριακή Αντιπροσωπεία αποδέχτηκε παθητικά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτικές και όλοι πρέπει να συμβάλουν ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, λέγοντας πως το πρώτο, έστω πολύ μικρό, βήμα έγινε.
Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και πρέπει να αξιοποιούνται ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό να προχωρήσει η σύσταση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων -τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων- με σκοπό την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης έναντι της Τρόικας.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)