Η Πάφος μετατρέπεται σε Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού
Η πόλη του Κινύρα, η ΠΑΦΟΣ μας, αναλαμβάνει από σήμερα τα ηνία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Σχεδόν 1.500 δημιουργοί και καλλιτέχνες, 152 έργα και 300 δράσεις θα δημιουργήσουν μια χρονιά γιορτής, διαλόγου και ανταλλαγής, που αναμφίβολα θα σημαδέψει την πόλη και τους ανθρώπους της, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της καθημερινότητας προς τη μεριά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφιάς
Η κεντρική ιδέα βασίζεται σε μια παράδοση χιλιάδων χρόνων, τότε που ο πολιτισμός αναπτυσσόταν σε ανοιχτούς χώρους, και στην παραδοχή ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έναν νέο τρόπο σκέψης, ζωής και αντίδρασης, ώστε να μπορούμε να επανασυνδέσουμε τους ανθρώπους με τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής μας
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, μία από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες Ορχήστρες ανά το παγκόσμιο, θα δώσει το Πρωτομαγιάτικο Κονσέρτο της, που συγκεντρώνει εκατομμύρια βλέμματα απ’ όλον τον κόσμο, στην Πάφο και θα μεταδίδεται απευθείας από το γερμανικό κρατικό κανάλι
Η καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού θα κτυπά από σήμερα και για όλο το 2017 στην Πάφο, αφού η πόλη του Κινύρα αναλαμβάνει τα ηνία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ενός ύψιστου θεσμού της Ευρώπης που ξεκίνησε το 1985 και για πρώτη φορά θα ταξιδέψει στην μικρή μας Κύπρο, κάνοντάς την γνωστή ανά το παγκόσμιο. Στόχος του θεσμού είναι αφενός η ανάδειξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού φέρνοντας ταυτόχρονα τους πολίτες πιο κοντά σε αυτόν, κι αφετέρου η πόλη που έχει τον τίτλο να μπορεί να θέσει τις βάσεις, από τη μια για να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής και από την άλλη για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής πάνω σε θέματα πολιτιστικής προσέγγισης και παραγωγής.
Η επίσημη τελετή ανάληψης του θεσμού από την Πάφο θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στην αναβαθμισμένη πλατεία του Δημαρχείου της πόλης.
Η ιδέα
Με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Πάφος 2017» Δρ Χρίστος Πατσαλίδης χαρακτήρισε το 2017 ως χρονιά ορόσημο για την πόλη του Κινύρα. Αναφερόμενος στην κεντρική ιδέα του Προγράμματος του «Πάφος 2017», που συνοψίζεται στον τίτλο «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», τόνισε πως η ιδέα αυτή βασίζεται σε μια παράδοση χιλιάδων χρόνων, τότε που ο πολιτισμός αναπτυσσόταν σε ανοιχτούς χώρους και στην παραδοχή ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έναν νέο τρόπο σκέψης, ζωής και αντίδρασης, ώστε να μπορούμε να επανασυνδέσουμε τους ανθρώπους με τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής μας.
«Το “Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού” υπόσχεται να ταξιδέψει σε όλες τις περιοχές και τις κοινότητες της Πάφου, να προβάλει μαζικά τις δραστηριότητες του Προγράμματος “Πάφος 2017” και να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας για όλους. Η ιδέα, βέβαια, δεν αφορά μόνο τους ανοιχτούς χώρους, όμως, αφορά επίσης την ανεκτικότητα, την αποδοχή, την ενθάρρυνση και την ενσωμάτωση των διαφόρων πολιτισμών, ιδεών και πεποιθήσεων. Στην ουσία το “Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού” θα καλύπτει την απόσταση ολόκληρης της επαρχίας, τόσο χωρικά όσο και κοινωνικά. Θα έχει μιαν αποκεντρωμένη δομή με διάφορα τμήματα, μονάδες και εργαστήρια στο κέντρο της Πάφου, ενώ θα εκτείνεται και προς άλλους δήμους και κοινότητες της επαρχίας», πρόσθεσε.
Το σύνθημα
Σε σχέση με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», είπε πως αυτό εμπνεύστηκε από το γεγονός πως η Πάφος ήταν πάντα το σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου και μέσα από τη σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητά της φιλοδοξεί τώρα να γίνει η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που θα συνδέει Ανατολή και Δύση.
Όπως εξήγησε, «η γεωγραφική της εγγύτητα με την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με την ηπειρωτική Ευρώπη, δίνει στην Πάφο τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για πολιτιστικές ανταλλαγές. Μέσω των δικτύων και συνεργειών της, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Συνεπώς, το σύνθημά μας εκφράζει την ανάγκη για διασύνδεση και γεφύρωση των διαχωρισμένων κατοίκων της Πάφου: των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των μεταναστών.
»Επιπλέον, τονίζει πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση των διάσπαρτων χώρων της πόλης και η μετατροπή ολόκληρης της επαρχίας Πάφου σε έναν κοινό χώρο, τον οποίο θα μοιράζονται όλοι οι πολίτες της – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τονίζει, ακόμη, την ανάγκη για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω διαφόρων εκτενών έργων, όπως για παράδειγμα το “Μεγάλο Μωσαϊκό”, “Επικίνδυνα Ταξίδια”, “Ζωντανή Ιστορία”, “Τραύματα και Ίχνη”, και το “Χάνι του Ιμπραήμ”», συνέχισε.
Απαρχή για αλλαγή σε πολλά επίπεδα
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Πατσαλίδη, ο όλος θεσμός ήταν από την αρχή μία μεγάλη πρόκληση για την Πάφο και ευρύτερα την Κύπρο, αφού, όπως εξήγησε, «θέλουμε αυτή η προσπάθεια να γίνει η απαρχή για αλλαγή σε πολλά επίπεδα».
«Πρώτα απ’ όλα, όλα αυτά τα έργα υποδομής που έγιναν και γίνονται στην Πάφο, η οποία έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο τα τελευταία χρόνια, γίνονται εξ αφορμής της πίεσης του χρονικού ορόσημου που λέγεται 2017. Πολύ αμφιβάλλω αν όλα αυτά τα έργα θα ξεκινούσαν, θα ωρίμαζαν και θα ολοκληρώνονταν έως σήμερα, εάν δεν υπήρχε αυτό το σημαντικό ορόσημο.
»Συνεπώς για μας ζητούμενο είναι τι κληρονομία θα αφήσει αυτός ο θεσμός. Από τη μια έχουμε την κληρονομιά σε θέματα υποδομής και από την άλλη έχουμε και μια πιο τεράστια κληρονομιά, αφού μέσα από όλη αυτή την τεράστια διοργάνωση (152 έργα, πέραν των 300 εκδηλώσεων και δράσεων και πέραν των 1.500 Ευρωπαίων καλλιτεχνών και δημιουργών που θα περάσουν από την Πάφο το 2017), αποκτούμε μία μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα πολιτισμού και προετοιμασίας εκδηλώσεων, η οποία στη συνέχεια θα είναι πολύ χρήσιμη και σημαντική.
»Ένα άλλο μεγάλο όφελος είναι ότι η Πάφος, με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει μπει στο δίκτυο μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτιστικών συνεργειών και συνεργασιών. Ήδη υπάρχει η μεγάλη οικογένεια των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, στην οποία εντάχθηκε και η Πάφος, και διά μέσου της οποίας υπήρξαν πάρα πολλές προτάσεις για συνέργειες σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, έχουμε επιτύχει έως σήμερα να υπογράψουμε συνεργασίες ακόμα και με την Ιαπωνία. Δηλαδή, όλος αυτός ο θεσμός προβάλλει και κάνει γνωστή ανά το παγκόσμιο την Πάφο», συμπλήρωσε.
Κινητοποιήθηκαν οι Πάφιοι
Αναφορικά με την κινητοποίηση των Πάφιων κι όχι μόνο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Πάφος 2017» τόνισε πως η ανταπόκριση του κόσμου για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, για προσφορά στον θεσμό με οποιονδήποτε τρόπο εθελοντικά, κ.ά., είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντική και συγκινητική.
«Επίσης, μέσω αυτής της μεγάλης εμπειρίας βγάζουμε τον πολίτη από το σπίτι του και τον μπάζουμε στον χώρο του πολιτισμού, προσφέροντάς του μία πλειάδα εκδηλώσεων και δράσεων», υπογράμμισε λέγοντας πως «όλα τα πιο πάνω δημιουργούν τις βάσεις, τις προϋποθέσεις, για να καταστεί η Πάφος κοιτίδα πολιτισμού, εντασσόμενη στον μεγάλο πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης, αφού πολλές από τις δράσεις μας, όπως το “Φεστιβάλ Καλοκαιρινού Κινηματογράφου στην παραλία”, θα συνεχίσουν να γίνονται και μετά το τέλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θα καταστούν θεσμός. Νιώθουμε συνεπώς μέσα απ’ όλο αυτό, ότι το 2017 είναι για την Πάφο μία χρονιά σταθμός, η οποία θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μας και θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για να κάνουμε την πόλη μας ακόμη καλύτερη», υπέδειξε περαιτέρω.
Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις
Σε ό,τι αφορά την πλειάδα εκδηλώσεων και δράσεων που θα λάβουν χώραν το 2017 στην Πάφο, ο κ. Πατσαλίδης τόνισε πως «για πρώτη φορά θα έχουμε θεατρική παράσταση μέσα στον χώρο των ψηφιδωτών της Πάφου καθώς και διήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ στην Πέτρα του Ρωμιού. Επίσης χρησιμοποιήσαμε τις παραλίες της Πάφου για να καταστήσουμε θεσμό, όπως προείπα, το “Φεστιβάλ Καλοκαιρινού Κινηματογράφου”.
Για μας μία από τις σημαντικές μας εκδηλώσεις είναι αυτή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, μίας από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες Ορχήστρες ανά το παγκόσμιο, η οποία θα δώσει το Πρωτομαγιάτικο Κονσέρτο της, που συγκεντρώνει εκατομμύρια βλέμματα απ’ όλο τον κόσμο, στην Πάφο και θα μεταδίδεται απευθείας από το γερμανικό κρατικό κανάλι, ενώ θα προβληθεί κι από άλλες χώρες, ακόμα και εκτός Ευρώπης, όπως είναι η Ιαπωνία.
Επίσης, η συναυλία θα προβάλλεται και ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης σελίδας της ορχήστρας. Συνεπώς, μόνο και μόνο από αυτήν την εκδήλωση η Πάφος θα γίνει γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου. Εκτός από αυτήν την εκδήλωση, βέβαια, αυξημένο ενδιαφέρον θα έχει και η εκδήλωση που θα γίνει στην Πέτρα του Ρωμιού με τον Goran Bregovic τον Αύγουστο, καθώς και πολλές άλλες», συνέχισε.
Εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν στην γκαλερί «Εν Πλω» τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάφος2017, «Μυθολογίες μιας Αρχής», μέσω της οποίας τιμούνται μεγάλοι δημιουργοί της λεγόμενης δεύτερης γενιάς της Κύπρου. Μέσα από την επιλογή έργων από οκτώ μεγάλους δημιουργούς της δεύτερης γενιάς της Κύπρου αλλά και την αναδιαμόρφωση του χώρου, η επιμελήτρια Δρ Εσπερία Ηλιάδου-Suppiej δημιούργησε έναν δεύτερο σκηνογραφικό χώρο, του οποίου η δομή εμπνέεται από τη στοά του Ιερού της Αφροδίτης στην Πάφο.
Οι καλλιτέχνες Στας Παράσκος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, επηρέασαν και εμπλούτισαν όχι μόνο την εικαστική δημιουργία της Κύπρου αλλά κατάφεραν μέσα από τη μακρά δημιουργική πορεία τους να αφομοιώσουν στοιχεία από τον τόπο τους και επιρροές από τον έξω κόσμο, αφήνοντας μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά για τις κατοπινές γενιές.
Τα οκτώ μεγάλων διαστάσεων έργα τοποθετήθηκαν σε μεγάλα τοιχία, περιβαλλόμενα από μεγάλους καθρέφτες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, τα έργα και οι καθρέφτες έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να δημιουργούν μια γέφυρα συνάντησης και συνομιλίας μεταξύ έργων και θεατών αλλά και καλλιτεχνών με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στόχος άλλωστε είναι να αποκτήσει ο κάθε επισκέπτης τον ρόλο συμμετέχοντα σε μία βιωματική ιεροτελεστία εμπειρικής αναζήτησης και αναγνώρισης του πλούτου της καλλιτεχνικής δημιουργίας που γέννησε η Πάφεια γη μέσα από τα ειδικά επιλεγμένα από την επιμελήτρια έργα.
Σημειώνεται πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες: 26932017. Σε σχέση με το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Πάφος 2017», αυτό βρίσκεται αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του θεσμού www.pafos2017.eu, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και μέσω των σελίδων του «Πάφος 2017» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: Sigmalive