Κατάθεση του μνημονίου στη Βουλή ζητά ο Γ. Ομήρου
Τη σαφή θέση της ΕΔΕΚ ότι το μνημόνιο όπως και η δανειακή σύμβαση
πρέπει να κατατεθούν στην Βουλή για σκοπούς συζήτησης και κύρωσης, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου από την Πάφο.
Είναι αδιανόητο είπε ο κ Ομήρου, η Βουλή των αντιπροσώπων, το κατεξοχήν όργανο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας να μην έχει ρόλο σε αυτή την διαδικασία που σχετίζεται με το οικονομικό παρών και το μέλλον της χώρας.
Ο κ Ομήρου ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόνοια στο σύνταγμα ότι οικονομικού χαρακτήρα συμφωνίες συνομολογούνται από το υπουργικό συμβούλιο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για αποκλειστικά οικονομική συμφωνία , αλλά πρόκειται για μια συμφωνία όπως είπε, « που άπτεται θεμάτων εθνικής και κρατικής κυριαρχίας, η οποία προβλέπει εκποίηση ακινήτου ιδιοκτησία του κράτους, εκποίηση οργανισμών δημοσίου δικαίου ενώ ουσιαστικά τίθενται όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας».
Ως εκ τούτου συνέχισε ο πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, θεωρούμε απαραίτητο αυτή η δανειακή σύμβαση όπως και το μνημόνιο που προηγείται να κατατεθούν στην Βουλή για να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι βουλευτές αναφορικά με τις πρόνοιες και του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Ο κ Ομήρου επανέλαβε εκ νέου , πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόνοια εντός του μνημονίου η οποία να προβλέπει την αποδέσμευση της χώρας μας, από τον μηχανισμό στήριξης και από τους υπόλοιπους όρους του μνημονίου σε περίπτωση που η κυπριακή δημοκρατία θα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις έχει αναλάβει προκειμένου να ανακτήσει την κυριαρχία της, διότι όπως είπε, περί αυτού πρόκειται .
Πρόκειται περί δεσμεύσεων συνέχισε « που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας », όπως επίσης και πρόνοια πρόσθεσε, « η οποία να μην επιτρέπει στους δανειστές να εκχωρήσουν την κυριότητα του δανείου σε τρίτους, γιατί είναι προφανείς οι κίνδυνοι που προκύπτουν από μία τέτοια δυνατότητα εκχώρησης της κυριότητας του δανείου».
« άσοφο θα ήταν να πωληθεί ο χρυσός της κεντρικής τράπεζας δηλώνει ο Γ. Ομήρου»
Αναφερόμενος σε αυτά που λέγονται, που γράφονται, και ακούγονται για πώληση του χρυσού της κεντρικής τράπεζας , ο κ Ομήρου χαρακτήρισε αδιανόητο ακόμη και να υπάρχει σκέψη για κάτι τέτοιο.
Όταν είπε, το 1974 μετά τις τρομακτικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής διαφυλάχτηκε ο χρυσός της κεντρικής τράπεζας, εκτίμησε πως θα ήταν άσοφο αλλά και εξόχως συμβολικό αρνητικά, να πωληθεί ο χρυσός της κεντρικής τράπεζας.
Τα αποθέματα χρυσού ανέφερε ο κ Ομήρου , σε κάθε χώρα εκφράζουν ένα ισχυρό συμβολισμό που συναρτάται και συνδέεται με την κυριαρχία της κάθε χώρας αλλά και με την δυνατότητα της κάτω από συνθήκες άκρως επικίνδυνες για μια χώρα όπως για παράδειγμα συνέχισε, πολεμικές συνθήκες να χρησιμοποιείται για την προστασία της χώρας. Καταλήγοντας ο κ Ομήρου εκτίμησε πως δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, και τάχθηκε εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/