Λάθος οι δηλώσεις ότι τυχόν μη επίτευξη λύσης, θα οδηγήσει σε διχοτόμηση, λέει ο Γ. Ομήρου
Eίναι λάθος να εκβιάζουμε τους εαυτούς μας, και να δηλώνουμε με οποιονδήποτε τρόπο
ότι τυχόν μη επίτευξη λύσης θα οδηγήσει σε διχοτόμηση, δήλωσε ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου , κληθείς να σχολιάσει την συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα « Πολίτης», και τις αναφορές του, ότι σε περίπτωση μη επίτευξη λύσης θα οδηγηθούμε σε διχοτόμηση.
Ο κ Ομήρου σε δηλώσεις του μετά την κοπή της βασιλόπιτας στην κοινότητα της Καλλέπειας ανέφερε πως μια τοποθέτηση, « δίνει το μήνυμα στην αντίπαλη πλευρά που είναι η Τουρκία η οποία επιθυμεί την διχοτόμηση, επιθυμεί την συνομοσπονδία , επιθυμεί την κηδεμονία επί ολόκληρης της Κύπρου, ακριβώς να μην επιτρέπει να υπάρξει λύση» , προσθέτοντας πως αυτή « είναι η πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια».
Σ’ ότι αφορά την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών ο κ Ομήρου εκτίμησε πως έπρεπε με σαφήνεια,- όπως είπε-, « να επιμείνουμε στα βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιέχονται σε μια κοινή διαπραγματευτική βάση που είναι η μία ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, η μόνη ιθαγένεια, και η μία και μόνη διεθνής νομική προσωπικότητα , η επιμονή σε μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας και όχι σε παρθενογένεση, και η εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και ασφαλώς τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» .
Από εκεί και πέρα είναι θέμα των ΗΕ και της Γενικής Γραμματείας συνέχισε, η οποία οφείλει να εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας , η οποία οφείλει να εκπληρώνει τους όρους εντολής που έχει, και συνεπώς να κινηθεί μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα των ψηφισμάτων.
Πρόσθεσε επίσης πως δεν μπορεί η Γενική Γραμματεία να παραμένει ουδέτερη και ποντιοποιλατικά φερόμενη, πολύ δε περισσότερο σημείωσε, « δεν μπορεί ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην περίπτωση της Κύπρου ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, να ακολουθεί μια πολιτική διαχρονικά από τον καιρό που διορίστηκε ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ η οποία έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας» .
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενη εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από πρόκληση των δύο πλευρών στις συνομιλίες, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ είπε « ακούστε ούτε ο Γενικός Γραμματέας, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυνατόν να προχωρήσουν να συγκαλέσουν συνομιλίες αν δεν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών».
Η δική μας τοποθέτηση , ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ελληνοκυπριακής πλευράς είναι, – όπως ανέφερε -, ότι χωρίς να υπάρξει μια επαρκής διαπραγματευτική βάση που να μην επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης δεν προσερχόμαστε σε συνομιλίες.
Ο κ Ομήρου σημείωσε ακόμη πως σ’ αυτή την θέση οφείλει να παραμείνει σταθερός και αμετακίνητος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας .
Σημείωσε επίσης ότι « 40 χρόνια άκαρπων, αναποτελεσματικών, και αδιέξοδων χειρισμών με τις δικοινοτικές συνομιλίες, που στην πραγματικότητα αλλοίωναν και το πραγματικό χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του κυπριακού προβλήματος, ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής, ήρθε η ώρα να δώσουν την θέση τους σε μια νέα εθνική στρατηγική».
Ο κ Ομήρου επανέλαβε πως δεν μπορούμε να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν , σε αυτό που κάναμε για 40 χρόνια προσθέτοντας πως την απομάκρυνση των εποίκων, την αποχώρηση των στρατευμάτων, και για την κατάργηση των εγγυήσεων του 1960 δεν θα αποφασίσουν οι τουρκοκύπριοι αλλά η Τουρκία .
Άρα σημείωσε « θα πρέπει να φέρουμε την Τουρκία στην διαδικασία και αυτό θα γίνει μέσα στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης».
Πρόσθεσε τέλος πως θα πρέπει επίσης να ετοιμάσουμε περίγραμμα λύσης όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα, στις επόμενες συνεδρίες του εθνικού συμβουλίου αυτή η αναγκαία νέα καινούργια εθνική στρατηγική θα συζητηθεί, και θα αποφασιστεί.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/