Ξεκίνησε η αντεξέταση της 4ης μάρτυρας κατηγορίας για την υπόθεση ΑΡΙΣΤΟ
Ολοκληρώθηκε σήμερα η αντεξέταση του δημοτικού γραμματέα Θέμη Φιλιππίδη από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων της εταιρείας Αρίστο . Ο Δημοτικός γραμματέας του Δήμου Πάφου κ. Φιλιππίδης κατέθεσε ως τεκμήριο το ηχητικό υλικό από τις συνεδρίες του Δήμου όπου είχαν συζητηθεί τα θέματα της εταιρείας ενώ σε μια εξ αυτών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να καταγγείλουν την υπόθεση στην Αστυνομία.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως δημοτικού μηχανικού Σάββα Σάββα, Ηλίας Στεφάνου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον φάκελο προκαταρκτικών απόψεων του Δήμου για την συγκεκριμένη ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι το λάθος στον αριθμό οικοπέδων ήταν λάθος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και όχι της εταιρείας και θα μπορούσε είπε να είχε διορθωθεί.
Ο κ. Φιλιππίδης αντέτεινε ότι κάτι που είναι προφανές δεν επιδέχεται δύο φορές διόρθωσης . Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Δημοτικού Μηχανικού, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου επέμεινε ότι επρόκειτο για λάθος, ο αριθμός οικοπέδων από 178 σε 177 και είπε ότι ο πελάτης του αν ήθελε να βοηθήσει την εταιρεία δεν θα έκανε καμία διόρθωση μικραίνοντας τον αριθμό των οικοπέδων.
Το λάθος στον αριθμό των οικοπέδων είχε επισημανθεί στο Δήμο και από την ίδια την εταιρεία ούτως ώστε να γίνει σχετική διόρθωση, ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Νίνος Κέκκος ζήτησε από τον Δημοτικό Γραμματέα να αναφέρει ποια ήταν η κατεύθυνση που έδωσε στο σώμα ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου και ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι ο Ανδρέας Δημητριάδης πρότεινε να συσταθεί τεχνική επιτροπή για να εξετάσει επί τόπου το θέμα ή να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Αστυνομία . Ο κ. Δημητριάδης είχε αναφέρει ότι υπήρχε προκαταρκτική ουσιώδης βάση ώστε να γίνει καταγγελία στην αστυνομία θέση την οποία- όπως είπε- ενώπιον δικαστηρίου υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Κέκκος απηύθυνε στην συνέχεια ερώτηση στον Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου Πάφου κατά πόσο ο τέως Δημοτικός Μηχανικός Σ. Σάββα εκ των καθηκόντων του , μπορούσε να παρακαθίσει σε συνεδρίες της εκτελεστικής επιτροπής, αλλά και για τον επίδικο χρόνο ποιος είχε την ευθύνη του χώρου του αρχείου.
Στο ερώτημα που υπεβλήθη από την κατηγορούσα αρχή στον 3ο μάρτυρα κατηγορίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Σ. Σάββα έφερε ένσταση, ενώ η πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους ζήτησε από την κατηγορούσα αρχή να περιοριστεί στο χρόνο που είχε αναφέρει ο Η. Στεφάνου στην αντεξέταση του για την φύλαξη του αρχείου. Ο Δημοτικός Γραμματέας απήντησε ότι την τελική ευθύνη του αρχείου του Δήμου Πάφου την έχει ο εκάστοτε Δημοτικός Μηχανικός , ωστόσο συνέχισε, έχει το δικαίωμα να κατανείμει την ευθύνη και στους λειτουργούς του τμήματος του .
Ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου επανήλθε στην αντεξέταση του 3ου μάρτυρα κατηγορίας μετά τα γεγονότα που παρέθεσε σήμερα ο κ. Φιλιππίδης. Συγκεκριμένα τον ρώτησε γιατί ενόψει της επαναξιολόγησης, υπό το φως της τελικής χωρομετρίας δεν έπραξαν το αυτονόητο, να τη θέσουν δηλαδή ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου δεδομένης και της θέσης την οποία εξέφρασε ο Δημοτικός Γραμματέας ότι με την τελική χωρομετρία θα γίνει επαναξιολόγηση της όλης κατάστασης.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Γραμματέας ανέφερε ότι δεν το έθεσε ο ίδιος και πως δεν ήταν καθοριστικό.
Η αντεξέταση συνεχίστηκε με την 4η μάρτυρα κατηγορίας αστυφύλακα 1939 Άντρη Γεωργίου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Πάφου και αποτελεί μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερευνά την υπόθεση. Η κ. Γεωργίου επικεντρώθηκε στις ανακριτικές καταθέσεις της Ρούλας Αριστοδήμου , ενώ στην συνέχεια το σύνολο των καταθέσεων, κατατέθηκαν ως τεκμήρια και ακούστηκαν στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της τρίτης κατηγορούμενης κ. Αριστοδήμου.
Στις πολλαπλές καταθέσεις της η Ρ. Αριστοδήμου όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο , είπε πως με την συγκεκριμένη ανάπτυξη ασχολήθηκαν οι υπάλληλοι του σχεδιαστηρίου της εταιρείας λέγοντας επίσης πως όλα έγιναν νομότυπα και ό,τι της ζητήθηκε από το Δήμο του παραδόθηκαν και ότι εταιρεία ενήργησε καλόπιστα.
Είπε επίσης ότι τα πάντα τελούν υπό την αίρεση της τελικής χωρομετρίας του Κτηματολογίου και ότι αν προέκυπτε οποιοσδήποτε χώρος πρασίνου κατά την τελική χωρομετρική εργασία η εταιρεία ήταν και είναι έτοιμη να συμμορφωθεί πλήρως.
Σύμφωνα επίσης με τους ισχυρισμούς της Ρ. Αριστοδήμου διευθετήθηκαν κάποιες συναντήσεις με τον Σ. Σάββα , ο οποίος μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ζήτησε τις κλίμακες στην πολεοδομική αίτηση ενώ πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε από την αστυφύλακα Άντρη Γεωργίου ότι οι σχέσεις της με τον τέως Δημοτικό Μηχανικό ήταν καλές αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο. Η 3η μάρτυρας κατηγορίας μάλιστα στην κατάθεση της ανέφερε ότι αδικαιολόγητα έγινε λόγος για όφελος της εταιρείας και ότι με βάση την υπάρχουσα διαδικασία αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είμαστε, ανέφερε στο στάδιο του τελικού ελέγχου της χωρομετρίας και όλα τελούν υπό αίρεση.
Στην αντεξέταση της 4ης μάρτυρας κατηγορίας ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους, Γιώργος Παπαϊωάννου ανέφερε πως μέσα από τις ανακριτικές καταθέσεις της πελάτισσας του διαφαίνεται ότι επιχείρησε να δώσει μια σφαιρική εικόνα της όλης υπόθεσης ανακρινόμενη για πλέον και τέσσερις ώρες, γεγονός που επιβεβαίωσε και η αστυφύλακας Γεωργίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως για πρώτη φορά ύποπτη εκθέτει με λεπτομερή και σφαιρική εικόνα τα γεγονότα.
Ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε επίσης την 4η μάρτυρα κατηγορίας αν τηρούν τους κανόνες προς τη λήψη καταθέσεων στο ΤΑΕ λέγοντας συγκεκριμένα ότι όταν υπάρχει στην κατοχή της Αστυνομίας μαρτυρικό υλικό που δικαιολογεί την απαγγελία κατηγοριών η ανάκριση του υπόπτου σταματά.
Από την πλευρά της η 4η μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι μαρτυρία για την απαγγελία κατηγορίας λήφθηκε στην πορεία.
Ωστόσο ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε την θέση ότι για να συνεχιστεί η ανάκριση μέχρι τις 30 .9.2014 σημαίνει ότι το ΤΑΕ δεν είχε στην κατοχή του επαρκές μαρτυρικό υλικό ούτε, σημείωσε, ετοιμάστηκε έκθεση για να αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα μέχρι τις 6.10.2014.
Αναφέρθηκε επίσης στην σελίδα 13 των πρακτικών των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πάφου ημερομηνίας 7.7.2014 ( συνεδρίαση μετά την απόφαση για καταγγελία και υποβολή της καταγγελίας) που φανερώνουν – όπως είπε – ότι μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν γνώρισαν γιατί έγινε η καταγγελία ενόψει νέων στοιχείων που τέθηκαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κατηγορούσα αρχή έφερε ένταση λέγοντας στο δικαστήριο ότι η ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου πρέπει να απευθύνεται απευθείας στην μάρτυρα κατηγορίας , και ότι ο τρόπος υποβολής της ερώτησης ήταν παραπλανητικός καθότι η μάρτυρας δεν είχε υπόψη της τα πρακτικά τα οποία η Αστυνομία ουδέποτε ζήτησε και ουδέποτε παρέλαβε .
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους ζήτησε από τον κ. Παπαϊωάννου να διαμορφώσει την ερώτηση με βάση τα πρακτικά και τους ισχυρισμούς της Ρ. Αριστοδήμου ενώ ο συνήγορος του ζεύγους απήντησε πως στόχος με την υποβολή των ερωτήσεων του είναι να ελέγξει το ανακριτικό έργο.
Ο κ. Παπαϊωάννου είπε μάλιστα στην αντεξέταση του προς την 4η μάρτυρα κατηγορίας ότι έκανε μια μακρόσυρτη επίστηση προσοχής και ρώτησε την αστυφύλακα Γεωργίου όταν στις 22.9.2014 έκανε επίστηση για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων τι είχε κατά νου και ποια έσοδα είχαν αποκομιστεί για να διερευνά η Αστυνομία τέτοιο αδίκημα.
Από την πλευρά της η αστυφύλακας Γεωργίου παραδέχτηκε ότι δεν είχαν βγει τίτλοι ιδιοκτησίας για την συγκεκριμένη ανάπτυξη αλλά αναφέρθηκε στο ποσοστό πρασίνου που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η εταιρεία, αλλά και στην σφραγίδα των Κουκλιών λέγοντας πως υπήρχε πρόθεση για αποκόμιση.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους είπε πως δεν γίνεται λάθη του κτηματολογίου να φορτώνονται στην εταιρεία και προκάλεσε την 4η μάρτυρα κατηγορίας να παραλάβει από το κτηματολόγιο σχέδιο της κλίμακας 1/5000 που αφορά την περιοχή της επίδικης ανάπτυξης και να το παρουσιάσει ενώπιον δικαστηρίου προκειμένου να διαφανεί ότι το σχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την εταιρεία για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας είναι το ίδιο με το επίσημο κτηματολογικό σχέδιο και επομένως δεν τίθεται θέμα πλαστογραφίας του σχεδίου.
Επίσης ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε κατά την αντεξέταση ότι η κλίμακα ενός σχεδίου δεν αλλοιώνει το εμβαδόν της ανάπτυξης και ότι το εμβαδόν της ανάπτυξης το οποίο κατέθεσε η εταιρεία αποτυπώνεται στην κλίμακα 1/5000 .
Η Άντρη Γεωργίου αναφέρθηκε και στην σφραγίδα των Κουκλιών που υπάρχει πίσω από το σχέδιο και ο συνήγορος υπεράσπισης είπε πως το λάθος έκανε το Κτηματολόγιο και αντί να βάλει την σφραγίδα του Αγίου Θεοδώρου έβαλε την σφραγίδα των Κουκλιών και φορτώθηκε το λάθος στην εταιρεία.
Η δικαστική διαδικασία διεκόπη στις 15:00 για να συνεχιστεί αύριο με την συνέχεια της αντεξέτασης της 4ης μάρτυρας κατηγορίας.