Παρουσιάστηκε στην Πάφο το βιβλίο “Η Ροδαυγή της Λευτεριάς”
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πάφο η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέως και δημοσιογράφου Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη ,”Η Ροδαυγή της Λευτεριάς”.
To βιβλίο που είναι αφιερωμένο στους ήρωες και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ,αναφέρεται στις δυσκολίες που συνάντησαν οι πρωτοπόροι αυτοί αγωνιστές, στην προπαρασκευή του Απελευθερωτικού Αγώνα , φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως, άγνωστες πτυχές του.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση της παρουσίασης, το βιβλίο επικεντρώνεται στο μυστικό ξεκίνημα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, και είναι αφιερωμένο σε όλους τους ήρωες της ΕΟΚΑ τους αγωνιστές που έφυγαν με το όραμα της Ένωσης αλλά και στους επιζώντες αγωνιστές που παραμένουν πιστοί στον όρκο τους.
Μέσα από το βιβλίο έρχονται για πρώτη φορά στο φως έγγραφα μαρτυρίες, καταθέσεις αναφορές και αφηγήσεις που αναφέρονται στις δυσκολίες που συνάντησαν οι πρωτοπόροι αγωνιστές στο έργο τους.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τους Στρατηγούς Ανδρέα Πενταρά και Λουκή Αυγουστίδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος που είχε θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση,ο Κοινοτάρχης Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου Χρίστος Αζίνας.
Αντιφώνηση έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.
Ο συγγραφέας όπως ανέφερε, από πολλά χρόνια ήθελε ν’ ασχοληθεί με την άγνωστη πτυχή της προπαρασκευής του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ. Το ενδιαφέρον του άρχισε,- όπως είπε-, με τη σύλληψη του πλοιαρίου « Άγιος Γεώργιος» στις 25 Γενάρη 1955, που μετέφερε οπλισμό για τις ανάγκες του Αγώνα. Από τότε που ο σύγχρονος εφιάλτης οδήγησε τους Βρετανούς κατακτητές στην ακτή της Χλώρακας, όπου είχε προσορμιστεί το ιστορικό ιστιοφόρο.
Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε πως η έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ, δύο περίπου μήνες αργότερα, οι συλλήψεις αγωνιστών στις πόλεις και τα χωριά,με την παράλληλη δίκη του πληρώματος του « Αγίου Γεωργίου» και των αγωνιστών της Χλώρακας δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι άρχιζε ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας με απρόβλεπτες διαστάσεις. Επίσης ανέφερε πως τα όσα ακούστηκαν στη δίκη του πληρώματος του ιστιοφόρου και των αγωνιστών που είχαν συλληφθεί στην ακτή «Ροδαφίνια» της Χλώρακας δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι το χωριό αυτό ήταν συνδεδεμένο άρρηκτα με την προπαρασκευή του Αγώνα.
Μαθητής τότε συνέχισε, της τρίτης τάξης Γυμνασίου, άρχισε να φυλάει σαν ιερά κειμήλια , αποκόμματα εφημερίδων και άλλων εντύπων που είχαν σχέση με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Μάλιστα – όπως είπε- από την εφημερίδα “Έθνος” φύλαξε όλα τα φύλλα που αναφέρονταν στην σύλληψη και τη δίκη του πλοιαρίου « Άγιος Γεώργιος».
Αργότερα ως δημοσιογράφος,ασχολήθηκε πολύ διεξοδικά με τον Αγώνα και συγκέντρωνε υλικό.
Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κακοπετριά στις 7 Ιουνίου 1940.Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Σολέας το 1960 και το1 961 εισήλθε στη δημοσιογραφία .
Εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και διετέλεσε αρχισυντάκτης των εφημερίδων «Εθνική», « Πατρίς», « Μάχη», « Θάρρος», « Δειλινή», « Ώρα» και «Σημερινή». Επίσης διετέλεσε ανταποκριτής των εφημερίδων « Ελληνικός Βορράς» Θεσσαλονίκης και « Αυριανή» , «Βραδυνή» και « Εστία» Αθηνών.
Από το 1961 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει πάνω από χίλιες έρευνες, συνεντεύξεις ,προσωπικά βιώματα και άρθρα, για τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ και την εισβολή του Αττίλα.
Κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 1955 μέχρι το 1959.Υπηρέτησε στην ΕΦ ως έφεδρος αξιωματικός.Κατά την εισβολή, επικεφαλής διλοχίας εφέδρων εθνοφρουρών και εθελοντών αγωνιστών της Κακοπετριάς, της Κυπερούντας,της Σολιάς και της Μαραθάσας,εκπόρθησε τα οχυρά « Άσπρα Χώματα» των Τούρκων στασιαστών της Τ.Μ.Τ. και εισήλθε ελευθερωτής στη Λεύκα, στις 22 Ιουλίου 1974.
Είναι συγγραφέας άλλων τεσσάρων βιβλίων ιστορικού περιεχομένου και έχει σχεδόν συμπληρώσει τη συγγραφή του 6ου , που αναφέρεται στην προσφορά του χωριού Ποταμίτισσα στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Πηγή: ΚΥΠΕ