Πρεμιέρα στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου με Τρωάδες

Πρεμιέρα στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου με Τρωάδες

Και επίσημα ανακοινώθηκαν οι παραγωγές που επιλέγηκαν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2018 από τους διοργανωτές, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Στο Σκαλί Αγλαντζιάς, το Κούριο και το Αρχαίο Ωδείο Πάφου θα φιλοξενηθούν δύο παραγωγές από την Κύπρο, δύο από την Ελλάδα και δύο από άλλες χώρες. Η πρεμιέρα θα γίνει την 1η Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου με τις Τρωάδες του Ευριπίδη από το Θέατρο Ένα, σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Οι διοργανωτές διαμόρφωσαν φέτος ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα, με έμφαση στην ποιότητα, στην αριθμητική αύξηση των παραγωγών (από πέντε σε έξι), καθώς επίσης δίνοντας -και φέτος- βήμα στην κυπριακή δημιουργία.

Οι παραγωγές είναι -κατά ημερολογιακή σειρά- οι εξής:

ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ, Κύπρος
ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης

STEFI PRODUCTIONS, ROADS AND ORANGES FILMS,
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Κραουζίνις

SPECTRUM THEATRE, Ρουμανία
ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Βιόλα Τορόκ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

FRESH TARGET THEATRE ENSEMBLE, Κύπρος
ΑΛΚΗΣΤΙΣ του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

THE RUSTAVELI THEATRE, Γεωργία
ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Ρόπερτ Στούρουα, Γρηγόρης Καραντινάκης, Νικολόζ Χαίνε-Σβελίτσε

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ, ενώ στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης του προγράμματος, στο ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Ιφιγενείας 27, Στρόβολος) και ώρα 11:00π.μ.

Η 22η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, εντάσσεται στους εορτασμούς για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Διαχρονική επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, τόσο με τον υπερτιτλισμό όλων των παραστάσεων, όσο και με τις χαμηλές τιμές εισιτηρίου, προσφέροντας την ευκαιρία στους φίλους του θεάτρου να απολαύσουν σημαντικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου.

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ αναπτύσσεται, διευρύνεται, αγγίζει τα ευρύτερα στρώματα, συνεισφέρει στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες. Η αύξηση των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια, αλλά και η διπλή διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label (2015-2016 και 2017-2018), ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύουν την καθιέρωση του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια, αποδεικνύουν την επιτυχή πορεία και διεύρυνσή του και πεισμώνουν στη συνέχισή του.

Την επταμελή Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων αποτελούσαν δύο εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού: Νάντια Στυλιανού, ανώτερη μορφωτική λειτουργός/προεδρεύουσα της επιτροπής, Αριστόδημος Αναστασιάδης, μορφωτικός λειτουργός Α΄, δύο εκπρόσωποι του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ): Μηνάς Τίγκιλης, σκηνοθέτης, θεατρολόγος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Μάριος Κωνσταντίνου, ηθοποιός, γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, ένας εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Ειρένα Επαμεινώνδου, τουριστική λειτουργός και δύο αριστίνδην μέλη, τα οποία διορίστηκαν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κατόπιν προτάσεων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του ΚΚΔΙΘ, αντίστοιχα: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και Αντώνης Κ. Πετρίδης, αν. καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πηγή: philenews