Πρόταση από Κυβέρνηση εντός 30 ημερών για θέμα αφαλάτωσης στην Πάφο ζητά η Επ. Γεωργίας
Την ανάγκη για δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, με στόχο την κάλυψη των υδατικών αναγκών της επαρχίας, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο όπως εντός 30 ημερών καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει το όλο θέμα.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι διεξήχθη έντονη συζήτηση «σε σχέση με την ανάγκη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη μονάδα, η οποία έχει τεθεί σε αχρησία λόγω των γνωστών διαφορών που υπάρχουν».
Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την Κυβέρνηση όπως άμεσα, εντός 30 ημερών, καταθέσει συγκεκριμένη απόφαση, σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η μονάδα αφαλάτωσης, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν έμεινε ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντέδρασε για το συγκεκριμένο θέμα.
«Έχει λεχθεί στην Επιτροπή από τους αρμόδιους ότι 15 μήνες το Υπουργείο Γεωργίας ανέμενε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με το καθεστώς της κινητής μονάδας αφαλάτωσης που υπήρχε. Χάθηκε υπερπολύτιμος χρόνος στο να παρθούν αποφάσεις και βρισκόμαστε τώρα `στο και πέντε` και ακόμα η Κυβέρνηση ψάχνεται σε ό,τι αφορά το ποια θα είναι η πρόταση της για αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στην Πάφο».
«Το κράτος να έρθει με τον ένα ή άλλο τρόπο να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, καθώς πολύ απλά το επόμενο διάστημα οι αντοχές της επαρχίας σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού φτάνουν και δεν φτάνουν να καλύψουν την επόμενη χρονιά», είπε και ζήτησε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα με αυτά του παρελθόντος όπου οι όποιες λύσεις αναζητούνται κατόπιν εορτής.
Σε ερώτηση για τις υπαλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευρά του Υπουργείου, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι το Υπουργείο δεν ήταν έτοιμο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. «Φάνηκε ότι ήταν ανέτοιμο το Υπουργείο και από τη μια νοιώθουμε ικανοποίηση γιατί ως Βουλή και ως Επιτροπή Γεωργίας με την εγγραφή του θέματος δώσαμε ώθηση στο να παρθούν αποφάσεις, όμως από την άλλη διερωτόμαστε γιατί υπήρξε αυτή η κωλυσιεργία και να φτάσουμε στο `και πέντε` να συζητούμε αυτό το θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συζητείται μέχρι και η διασύνδεση με μονάδες αφαλάτωσης στη Λεμεσό.
«Εμείς σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε από το Υπουργείο να οδηγήσει τη συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν τελικές αποφάσεις», πρόσθεσε, αναφέροντας ωστόσο πως στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 δεν περιλαμβάνεται κονδύλι που να αφορά τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά και το οποίο αφορά τη διαχείριση του νερού, τυγχάνει ειδικής εφαρμογής σε ό,τι αφορά την επαρχία Πάφου.
«Το πιο σοβαρό πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη μείωση της βροχόπτωσης, την εξεύρεση νερού για τη γεωργία και για την ύδρευση των κατοίκων της πόλης, είναι να ληφθούν μέτρα για μείωση της ζήτησης του νερού», εξήγησε, αναφέροντας ότι στο παρελθόν υπήρχαν σοβαρές απώλειες νερού στους αγωγούς της επαρχίας Πάφου.
Είπε ακόμη ότι στην Πάφο δεν υπάρχει συμβούλιο υδατοπρομήθειας το οποίο να έχει την εξειδικευμένη αποστολή να διαχειρίζεται ένα δίκτυο υδροδότησης. «Δεν έχουμε κανένα σχεδιασμό μέσα από τον οποίο να γίνεται σωστή διαχείριση του νερού της βροχής πέρα από τις ποσότητες που μαζεύονται στους υδατοφράκτες», πρόσθεσε, αναφέροντας πως ως εκ τούτου αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί είναι «με ποια μέτρα, πολιτική, δράσεις θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη ζήτηση του νερού».
Και πρόσθεσε πως προτού ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να γίνει μελέτη που θα απαντά σε ερωτήματα όπως «Πόση είναι η βροχόπτωση τα τελευταία χρόνια, ποια είναι η ζήτηση του νερού, με ποιο τρόπο χρησιμοποιούμε το νερό» και εφόσον αυτή η μελέτη καταδείξει ότι χρειάζεται η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης τότε να γίνει μια μελέτη για δημιουργία τέτοιας μονάδας.
Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως πέρα απ` αυτό είναι καλά γνωστό ότι η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, αλλά και πως γίνεται μεγάλη ζημιά στη θάλασσα εκεί που βρίσκονται οι έξοδοι των αγωγών.
«Πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιστημονικές μελέτες για να προστατεύσουμε τη θάλασσα και το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα μονάδες που λειτουργούν μας διευκολύνει να διαπιστώσουμε τη ζημιά που γίνεται πέριξ του αγωγού της άλμης που επιστρέφεται στη θάλασσα από το εργοστάσιο», πρόσθεσε καταλήγοντας.