Πόνος στη πτέρνα – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Γράφει η Ποδίατρος Γεωργία Λιοπετρίτη
Liopetriti Podiatry Centre, Πάφος*
Τι είναι ο πόνος στη πτέρνα;
Ο πόνος στη πτέρνα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει το πόδι. Αναπτύσσεται σταδιακά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος είναι πιο έντονος και πιο αισθητός όταν τοποθετούμε βάρος στη πτέρνα.
Οι συνηθέστερες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη πτέρνα είναι:
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία πρόκλησης πόνου στο κάτω μέρος της πτέρνας, που δημιουργεί φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση.
- Άκανθα πτέρνας. Πρόκειται για οστική ανωμαλία (επιπλέον οστό) στη βάση της πτέρνας, η οποία δημιουργείται συχνά λόγω παρατεταμένης πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
- Ανωμαλία ή δυσμορφία Haglund. Δημιουργία οστικού εξογκώματος στο πίσω μέρος της πτέρνας, στην περιοχή σύνδεσης με τον αχίλλειο τένοντα.
Πώς διαχωρίζονται τα συμπτώματα του πόνου της πτέρνας;
Ο πόνος στην πτέρνα μπορεί να είναι διαφορετικός, ανάλογα με την αιτία:
- Στην πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται κάτω από την πτέρνα και συνήθως κατά τα πρώτα βήματα το πρωί ή έπειτα από παρατεταμένο χρόνο ξεκούρασης.
- Στην άκανθα πτέρνας, ο πόνος παρατηρείται στη βάση του οστού της πτέρνας και συχνά είναι ευδιάκριτη η οστική ανωμαλία στις ακτινογραφίες.
- Στην δυσμορφία Haglund, ο πόνος είναι τοπικός στο πίσω μέρος της πτέρνας, ιδιαίτερα όταν το άτομο χρησιμοποιεί υποδήματα τα οποία ασκούν πίεση στο σημείο.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται από κάτω ή πίσω από τη φτέρνα. Ο εντοπισμός του πόνου είναι σημαντικός διότι μπορεί να έχει σχέση με διαφορετική παθολογία ή με κάποιο πιο γενικό πρόβλημα.
Χρειάζεται να υποδείξετε στον ποδολόγο σας το ακριβές σημείο του πόνου, καθώς και το πότε άρχισε και εάν προηγήθηκε κάποιο γεγονός, τραυματισμός ή κτύπημα. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρετε αν υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα σε άλλα σημεία.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην διάκριση του πόνου στη πτέρνα είναι:
- Το βάρος σας
- Το ιατρικό σας ιστορικό (π.χ. διαβήτης, αρθρίτιδες)
- Η ηλικία και η φύση του επαγγέλματός σας
- Αθλητικές δραστηριότητες
- Είδος υποδημάτων
Εάν το πρόβλημά σας είναι σε προχωρημένη κατάσταση, ο ποδολόγος σας ίσως σας παραπέμψει σε ορθοπεδικό για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.
Τι μπορεί να κάνει ένας Ποδίατρος για μένα;
Ο ποδολόγος θα προσδιορίσει τη φύση του προβλήματος συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τα συμπτώματά σας μέσω των ερωτήσεων και της εξέτασης που θα σας κάνει.
- Θα εξετάσει τον κύκλο βάδισής σας προκειμένου να αξιολογήσει το πώς κινείται το πόδι σας, κατά τη διάρκειά του.
- Θα κάνει εμβιομηχανική εξέταση και πελματογράφημα.
- Θα κάνει εξέταση των ποδιών σας, όπου θα κοιτάξει για σημάδια ερεθισμού, οιδήματος, αποχρωματισμού, μυϊκής αδυναμίας και μειωμένης κίνησης.
- Θα ελέγξει τα υποδήματά σας, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλα και εάν υπάρχουν σημάδια υπερβολικής φθοράς που ίσως υποδεικνύουν προβλήματα στη βάδιση.
- Θα σας δώσει σημαντικές υποδείξεις για το πώς να επιλέγετε τα ορθά παπούτσια για τα πόδια σας.
- Θα σας παρέχει συμβουλές για θεραπευτική αντιμετώπιση και ασκήσεις στο σπίτι.
- Θα σας παρέχει ορθωτικά πέλματα.
- Θα σας παραπέμψει για ορθοπεδική γνωμάτευση, εάν είναι αναγκαίο.
* Γεωργία Λιοπετρίτη – Ποδίατρος – BSc (Hons) Podiatry, MChS
Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων
Fit Feet Clinical Director για Ειδικούς Ολυμπιακούς Κύπρου
Νεόφυτου Νικολαΐδη & Πίνδου, Κατ. 3, έναντι κυβερνητικών κτιρίων
Τηλ. 7000 3668 – 99 938587