Σημείο τριβής το τζαμί της Κάτω Πάφου
Τρεις χιλιάδες μουσουλμάνοι ζητούν την επέκταση και επιδιόρθωση του τεμένους στην Κάτω Πάφο. Διαφορετικές εμφανίζονται οι προσεγγίσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, το οποίο θα συζητηθεί σε μια από τις προσεχείς συνεδρίες της Ολομέλειας
Συντήρηση και επέκταση του πρόχειρου τζαμιού που χρησιμοποιούν ως τόπο λατρείας, ζητούν οι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην επαρχία Πάφου.
Η «Σημερινή» βρέθηκε επί τόπου και κατέγραψε εικόνες από την τελετή και δηλώσεις από τους ιδίους.
Οι μουσουλμάνοι ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο «αυτοσχέδιo» τζαμί που λειτουργεί στην καρδιά της τουριστικής περιοχής στην Κάτω Πάφο δίπλα απο τη στήλη του Αποστόλου Παύλου.
Κάθε ένας που εισέρχεται στο τζαμί, αφού βγάλει τα παπούτσια του, οδηγείται στους λουτήρες, όπου πλένει πολύ καλά το πρόσωπο και τα χέρια του. Πρέπει να είναι πολύ καθαρός στο πρόσωπο και στα χέρια, για να μπορέσει να προσευχηθεί.
Οι τρεις χιλιάδες μουσουλμάνοι της Πάφου ζητούν επέκταση του τεμένους και επιδιόρθωση, καθώς πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή που δεν ικανοποιεί, όπως υποστηρίζουν, τις ανάγκες τους.
Γι’ αυτόν τον λόγο, απευθύνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, όπως ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημά τους για επέκταση και επιδιόρθωση του υφιστάμενου κτηρίου.
Ως εναλλακτική λύση, ζητούν όπως μετακινηθούν σε ήδη υφιστάμενο, εκτός λειτουργίας, τζαμί της πόλης, στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία του Μούταλλου.
Πάντως, για τη λειτουργία του τζαμιού στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν αντιδράσεις. Επισημαίνεται ότι άδεια για προσωρινή εγκατάσταση του τζαμιού δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το θέμα αναμένεται να έχει εξελίξεις, αφού μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πάφου, όπως επίσης οργανωμένα σύνολα και κάτοικοι της περιοχής, αντιδρούν στην παρουσία του τζαμιού στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου Πάφου από δημοτικούς συμβούλους, που διαφωνούν με τη λειτουργία του τεμένους εκεί.
Να σημειωθεί ότι στον φάκελο της πολιτιστικής πρωτεύουσας έχει συμπεριληφθεί και το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας, με φορείς της πόλης να υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η παραμονή στο συγκεκριμένο σημείο, προβάλλοντας, έτσι, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης της Πάφου και της κοινωνίας.
Πηγή: Sigmalive