Σκουριασμένοι  οι μηχανισμοί στα σχολεία;

Σκουριασμένοι οι μηχανισμοί στα σχολεία;

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στο λεξιλόγιο των εκπαιδευτικών ορολογίες

που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά των μαθητών. Ο «σχολικός εκφοβισμός» (bulling), «νεανική παραβατικότητα», «υπερκινητικότητα», «ρατσισμός», είναι τα πιο συχνά φαινόμενα προβληματικής συμπεριφοράς των μαθητών. Ίσως αργότερα κάποιοι νεοφανείς ταγοί της παιδείας ανακαλύψουν και την «σχολική αγένεια», την «σχολική πορνεία», την «σχολική αποτυχία», την «σχολική διακίνηση χρήση».

Κάθε φορά που ανακαλύπτονται νέοι όροι στην προβληματική συμπεριφορά των νέων, τρέχουμε και μείς να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει και σε μας. Δεν ξέραμε ότι υπήρχε το «κόλλημα» ή το «δούλεμα» κάποιων κακομαθημένων παιδιών, σε έναν μαθητή που ήταν σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που του έδιναν «φτανός»; Έπρεπε να έρθει από τα ξένα το “bulling” για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το πρόβλημα; Δεν ξέραμε ότι υπήρχαν περιπτώσεις «αλητείας» στα σχολεία; Έπρεπε να έλθει ο εξευγενισμένος όρος «νεανική παραβατικότητα», για να ασχοληθούμε; Σίγουρα υπήρχαν και υπάρχουν και κάποια σχολεία με ικανές διευθύνσεις που λειτουργούν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά σε κάποια σχολεία για να πάρουν χαμπάρι πρέπει να γίνει κοινοποίηση η μαζικοποίηση αντιμετώπισης του προβλήματος από την πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Κάποιοι, ακόμη και εκπαιδευτικοί, ίσως να βάλουν το ερώτημα. Μα οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και τον ντετέκτιβ να παρακολουθούν όλους τους μαθητές; Και όμως….. Σε κάθε σχολείο (Γυμνάσιο η Λύκειο) το κράτος ξοδεύει αρκετά χρήματα για να υπάρχουν μηχανισμοί τέτοιοι που να αποτρέπουν με αποτελεσματικότητα τις πιο πάνω συμπεριφορές των μαθητών.

Μηχανισμός Α΄: Ο Υπεύθυνος τμήματος. Σε κάθε τμήμα του σχολείου ορίζεται ο υπεύθυνος καθηγητής με μείωση του διδακτικού του ωραρίου κατά 2 ώρες. Ο Υπεύθυνος του τμήματος, με προσέγγιση μπορεί να ξέρει τα πάντα για τον κάθε μαθητή. Είναι μάλλον εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τους 3-4 από τους 25 που παρουσιάζουν φαινόμενα παραβατικότητας ή οποιαδήποτε άλλη προβληματική συμπεριφορά. Κόστος μηχανισμού για κάθε σχολείο 15 τμημάτων και για κάθε μήνα είναι 1,5 καθηγητής τουτέστι 50.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε σχολείο.

Μηχανισμός Β΄ : Ο καθηγητής Συμβουλευτικής Αγωγής. Σε κάθε σχολείο υπάρχει διορισμένος ο ΣΕΑ που δεν ασχολείται με διδαχτικό έργο αλλά μόνο να συζητά με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ενημερώνει τους μαθητές για σπουδές, για επαγγέλματα,  ενημερώνει για τα μαθήματα επιλογής και ακόμη πώς να συμπληρώνουν την αίτηση του υποψηφίου. Με τις συνεντεύξεις που πρέπει να έχει με όλους τους μαθητές/ριες του σχολείου του πρέπει να εντοπίζει και να παρακολουθεί οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχει ο κάθε μαθητής. Κόστος για κάθε σχολείο κατά μέσον όρο, τρεις χιλιάδες ευρώ τον μήνα.

Μηχανισμός Γ΄: Οι συνεδριάσεις των παιδαγωγικών ομάδων για την διαγωγή των μαθητών/τριών. Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς μετά από ένα μήνα περίπου συνεδριάζουν για το κάθε τμήμα οι διδάσκοντες του τμήματος, ο Υπεύθυνος του τμήματος, ο ΣΕΑ,   ο Β/Δ Α’. Είναι φανερό πλέον, ότι αυτή η συνεδρίαση είναι το μέγιστο όργανον να εντοπίσει οποιονδήποτε πρόβλημα παραβατικότητας, ή εγκληματικότητας και να δώσει λύσεις θεραπείας.

Μηχανισμός Δ΄ : Εφόσον πλέον οι πιο πάνω μηχανισμοί λειτούργησαν και δεν είχαν αποτέλεσμα, υπάρχει πλέον η ομάδα της «Άμεσης δράσης» που αποτελείται από ψυχολόγους του Υπουργείου Παιδείας από τον ΣΕΑ του σχολείου, τον υπεύθυνο του τμήματος και ένα Βοηθό Διευθυντή. Η σύγκλιση αυτού του οργάνου γίνεται με αίτηση του ίδιου του σχολείου για έκτακτες δύσκολες καταστάσεις.

Είναι φανερό ότι στα σχολεία μας υπάρχουν 4 μηχανισμοί που όταν λειτουργούν, σύμφωνα με τον κανονισμό και την νομοθεσία είναι αδύνατον να εμφανιστούν φαινόμενα παραβατικότητας. Εάν οι πιο πάνω μηχανισμοί υπολειτουργούν τότε το σχολείο είναι πολύ ευάλωτο για προβληματικές και παραβατικές καταστάσεις των μαθητών. Οι διευθύνσεις των σχολείων είναι άμεσα υπεύθυνες για την εφαρμογή των κανονισμών για την σωστή λειτουργία των πιο πάνω μηχανισμών. Είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και να έχουμε σχολεία που εμφανίζουν φαινόμενα εκφοβισμού και παραβατικότητας.