Στα πλαίσια του Πάφος2017, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων γίνεται πραγματικότητα
Η χάραξη της σημερινής λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, που οδηγεί από το κέντρο της Πάφου στο λιμανάκι της πόλης, «διχοτόμησε» τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Πλέον, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου και την ένταξή του στην ΟΥΝΕΣΚΟ, αυτό το κομμάτι απολαύει της διεθνούς φήμης που του αρμόζει, σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά των αρχαιοτήτων που είναι λιγότερο φημισμένη και επισκέψιμη.
«Η περιοχή αυτή όμως είναι μαγική», επισημαίνει ο Γιάννης Κουτσόλαμπρος. «Έχει απομεινάρια όλων των πολιτισμών και θρησκειών που πέρασαν μέσα στους αιώνες από το νησί: Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, μεσαιωνικοί κατακτητές, Οθωμανοί και όλες οι θρησκείες συνευρίσκονται μέχρι σήμερα στην ίδια περιοχή: Το τζαμί των μουσουλμάνων, η Αγία Κυριακή που λειτουργούν οι Λατίνοι, η στήλη του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος Αγαπητικός. Και επίσης, ο εκπληκτικός εκείνος υπόγειος κόσμος με τις σπηλιές μέσα στον λόφο της Φάμπρικας».
Αυτές οι αρχαιοτήτες πλέον «επανασυνδέονται». Στα πλαίσια των εργασιών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων γίνεται πραγματικότητα με τη λύση της βραβευμένης αρχιτεκτονικής μελέτης, που προνοεί την κατασκευή υπέργειας γέφυρας.
«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη σε μήκος γέφυρα», εξηγεί, «που έχει τη μορφή της πασαρέλας, ενός υπαίθριου υπέργειου διαδρόμου, μέσω του οποίου κάποιος θα μπορεί να ξεκινά από την οδό Αγίου Λαμπριανού και να καταλήγει πάνω στον λόφο της Φάμπρικας. Θα δημιουργηθούν επίσης πλατειακοί χώροι κάτω από τη γέφυρα, για περιπάτους ή εκδηλώσεις.
Είναι ένα σπουδαίο σημείο τουριστικής ανάδειξης, πέραν των αρχαιολογικών θησαυρών, είναι ο χώρος που περπάτησε ένας Πάπας και που βρίσκεται θαμμένος ένας Δανός βασιλιάς.
Θα είναι ένα έργο-σημείο κατατεθέν της Πάφου, από τις σύγχρονες κατασκευές που δίνουν σπουδαίες δορυφορικές φωτογραφίες και αποτυπώσεις στο Google Earth».
Το Πάφος 2017 δεν είναι το τέλος και δεν πρέπει να είναι το τέλος για την πόλη της Πάφου, τονίζει ο κ. Κουτσόλαμπρος. Από όλη αυτή την προσπάθεια για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πρέπει να γίνουμε σοφότεροι, να μάθουμε ότι δεν πρέπει να τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους και να τρέχουμε στο τέλος. Πρέπει να δημιουργήσουμε στο μέλλον μια «έξυπνη» πόλη, πιο λειτουργική, πιο προσβάσιμη και πιο φιλική στους ανθρώπους της.
Πηγή: Φιλελεύθερος