Το λιμανάκι Λατσιού στο επίκεντρο 

Θέματα που αφορούν τη διαχείριση και λειτουργία του λιμανιού του Λατσιού μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 01/07/2015 που αφορούσε την ανάπτυξη των λιμανιών Κάτω Πάφου και Λατσιού, συζητήθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης αντιπροσωπείας του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και του προέδρου της Αρχής Λιμένων Αλέκου Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως επανέλαβε πως το λιμάνι του Λατσιού είναι πολύ σημαντικός και ζωτικός χώρος για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και αναγνωρίστηκε από όλους, ότι για το θέμα αυτό έχει παρατηρηθεί μια απαράδεκτη στασιμότητα, από το 2007 μέχρι το 2015. 

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού συνέχισε,  ήταν το λιμάνι να παρουσιάζει σωρεία λειτουργικών προβλημάτων και να μην αξιοποιείται με το σωστό τρόπο, αφού λόγω της εκκρεμότητας που διαιωνιζόταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διαχείρισή του, τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα.

Ο κ. Οδυσσέως σημείωσε πως παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν τότε, ακόμη δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης,  ανέφερε ο κ. Οδυσσέως “επεξηγήσαμε πως η  θέση που τηρήσαμε τότε ως Δήμος αναφορικά με το μέλλον και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού του Λατσιού βασίστηκε πάνω στις δεσμεύσεις ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Δήμου”.

Aνάμεσα στα αιτήματα του Δήμου συνέχισε, είναι να έχει την αποκλειστικότητα στη διαχείριση του χερσαίου χώρου. Επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης του λιμανιού υλοποιώντας τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την συνάντηση μας με τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων στις 16/06/2015, όπως είπε.

Στα αιτήματα του Δήμου σημείωσε, συγκαταλέγεται ο εξωραϊσμός και η αξιοποίηση των πετρόκτιστων αποθηκών. 

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς είπε πως “θα πρέπει να θέσουμε  για ακόμη μία φορά την ανάγκη επίσπευσης της όλης διαδικασίας αξιοποίησης των αποθηκών στο Λατσί, ώστε να παύσει ο χώρος να αποτελεί σημείο οχληρίας, ντροπής και ασχημίας στην πιο ευαίσθητη περιοχή του Δήμου”, απεναντίας συμπλήρωσε, “θα πρέπει να καταστεί  κέντρο πολιτισμού, όπως ήταν και εξακολουθεί να είναι η επιθυμία και ο στόχος του Δήμου”.

Ο κ. Οδυσσέως αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην αναγκαιότητα της ανέγερσης δημοσίων χώρων υγιεινής στη νέα λιμενολεκάνη του Λατσιού,  στη δημιουργία σταθμού καυσίμων στο λιμάνι του Λατσιού και η Αρχή Λιμένων να αναλάβει το κόστος ηλεκτροδότησης του λιμανιού αφού ήδη έχει τοποθετήσει πάνω στα φωτιστικά και κάμερες ασφαλείας. 

Επιπρόσθετα  σημείωσε επιβάλλεται η απομάκρυνση των καυσίμων και ιδιαίτερα των αντικειμένων που είναι τοποθετημένα στην προβλήτα του λιμανιού και εμποδίζουν την πρόσβαση πυροσβεστικών και ασθενοφόρων οχημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο του λιμανιού του Λατσιού, η ολοκλήρωση οδικού δικτύου – πρόσβασης στη νέα λιμενολεκάνη του Λατσιού, η κατάλληλη διαμόρφωση της ανατολικής πλευράς του λιμανιού ώστε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να δένουν σκάφη, αυξάνοντας τις θέσεις ελλιμενισμού και η αξιοποίηση του λιμανιού του Λατσιού για την ανάπτυξη και προώθηση του ναυτικού και θαλάσσιου τουρισμού σαν αντιστάθμισμα της απομόνωσης που βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Στόχος μας είναι το λιμανάκι του Λατσιού, αναβαθμισμένο να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που όλοι αναμένουμε στην προώθηση και ανάπτυξη του ναυτικού  τουρισμού, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν, κατέληξε ο κ. Οδυσσέως.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΑΝ)