ΧΥΤΑ: Νέα ντοκουμέντα για μίζες
Για κατάθεση που έδωσε ο τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, Ιωάννης Κοκότσης, κατά την οποία παρέδωσε στην Αστυνομία έγγραφα, στα οποία αναγράφονται ημερομηνίες, ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν και εκδόθηκαν εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια, έκανε λόγο ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, καταθέτοντας σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης.
Ο λοχίας ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, καθώς επίσης ήταν και ο ίδιος που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα, που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν και εκδόθηκαν εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως ο ίδιος διενέργησε σχετικό έλεγχο στα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, σημειώνοντας ότι κατέγραψε διάφορα ευρήματα σε σχετικό ημερολόγιο ενεργείας.
Σημειώνεται ότι ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου υιοθέτησε ενώπιον του δικαστηρίου κατάθεση που έδωσε στις 24/07/2016 και η οποία αναφέρεται σε ενέργειες τις οποίες έχει προβεί ο ίδιος, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.
Όπως είπε ο μάρτυρας η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε για το ΧΥΤΑ Πάφου, μετά από μαρτυρία που έδωσε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ πρόσθεσε πως στην πορεία των ερευνών διερευνήθηκε και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης.
Αναφέρθηκε στη σύλληψη του Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου, Μιχάλη Μιχαήλ, ο οποίος κατέθεσε ήδη ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, ενώ ανέφερε πως κατέγραψε, επίσης, τη θεληματική κατάθεση του Ιωάννη Κοκότση στις 11/03/2016, ο οποίος όπως είπε, «εξιστόρησε με λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν τόσο στο ΧΥΤΑ Πάφου, όσο και στο ΧΥΤΥ Κόσιης».
Συνεχίζοντας ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στις 12/03/2016 συνέλαβε εκ νέου τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, και την ίδια μέρα του πήρε ανακριτική κατάθεση, στην οποία αρνήθηκε να απαντήσει.
Ανέφερε ακόμα ότι στις 22/03/2016 πήρε νέα θεληματική κατάθεση από τον Ιωάννη Κοκότση, ο οποίος όπως είπε στο δικαστήριο, μετά τη λήξη της του ανέφερε ότι «για όλα όσα συνέβαιναν ήταν γνώστης και ο Λεωνίδας Μπόμπολας από την Ελλάδα.
Επίσης, σημείωσε πως ο Κοκότσης του είπε ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση ο Μπόμπολας ήρθε στην Κύπρο και συνάντησε τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη.
«Όπως μου ανέφερε (ο Κοκότσης) ο λόγος που δεν ήθελε να αναφέρει οτιδήποτε γι’ αυτά στην κατάθεσή του, είναι γιατί φοβόταν για τη ζωή του», σημείωσε ο μάρτυρας.
Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ερευνών επιθεώρησε τα ημερολόγια δραστηριοτήτων του Σάββα Βέργα, σημειώνοντας ότι τα εν λόγω ημερολόγια ήταν υπό τη φύλαξη αστυνομικού.
Ακολούθως, είπε πως φωτοτύπησε κάποιες ημερομηνίες που αφορούν συνάντηση που είχε ο Σάββας Βέργας με τον Ιωάννη Κοκότση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.
Στο μεταξύ, αναφέρεται και στη μετάβαση του στην Αθήνα, από όπου στις 14/04/2016 μετέφερε το Θεοφάνη Λώλο στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο μάρτυρας είπε πως ο Θεοφάνης Λώλος κατονόμασε το Βενιζέλο Ζαννέτο και τον Αντρέα Κοκκινίδη ότι τους έδωσε 25 χιλιάδες ευρώ με σκοπό να πάρει ένα διαγωνισμό στη Λεμεσό.
«Ακολούθησαν συλλήψεις και ανακρίσεις, χωρίς ωστόσο να προκύψει οτιδήποτε. Συγκεκριμένα, στις 16/04/2016 στις κεντρικές φυλακές, δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης, συνέλαβα το Βενιζέλο Ζαννέτο», είπε.
Είπε, τέλος, ότι στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα και ότι συμμετείχε στη διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης τους, ενώ κάποιους εξ αυτών τους οδήγησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και Λευκωσίας, για έκδοση προσωποκράτησης του.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως παρευρέθηκε στην ανάκριση συλληφθέντων, ενώ έλαβε αριθμό καταθέσεων από πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση.
Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Νίνος Κέκκος, παρουσίασε στο μάρτυρα 6σέλιδο έγγραφο που περιέχει λίστα με συγκεκριμένα ποσά.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο το 6σέλιδο έγγραφο αποστάληκε από τη σύζυγο του Ιωάννη Κοκότση με τηλεομοιότυπο (fax), ενώ σημειώθηκε ότι αργά το βράδυ της ίδιας μέρας παραδόθηκαν και δια χειρός από την ίδια σε έγχρωμη μορφή.
Σε ερώτηση αν έχει κάνει οποιαδήποτε επέμβαση το συγκεκριμένο έγγραφο, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι μόλις το παρέλαβαν το σφράγισαν σε φάκελο.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν έχει μελετήσει το 6σέλιδο έγγραφο, ο μάρτυρας είπε πως το έχει κάνει.
Κληθείς να αναφέρει εάν αυτά που του είπε ο Κοκότσης για τον Μπόμπολα τα έχει καταγράψει, ο κ. Κωνσταντίνου είπε: «Μάλιστα. Τα έχω καταγράψει σε ημερολόγιο ενεργείας».
Η διαδικασία διακόπηκε, για να συνεχιστεί στις 4 Ιουνίου, στις 09:00, με την αντεξέταση του μάρτυρα από τους δικηγόρους υπεράσπισης.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
Πηγή: philenews/KYΠΕ