Ανάπτυξη Γεροκηπιάς
Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας διανύει περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης και τα έργα ανάπτυξης που θα δώσουν νέα πνοή και προοπτικές ανάκαμψης είναι επιτακτικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε θεατές αρκετών διακηρύξεων και ανακοινώσεων για μεγαλεπήβολα έργα και επενδύσεις που θα συμβάλουν στην γενικότερη κινητικότητα της οικονομίας, τα οποία δυστυχώς δεν βλέπουμε να υλοποιούνται και εύλογα δημιουργούν αμφιβολίες στους πολίτες κατά πόσο αποτελούν απλά εύηχες επικοινωνιακές εξαγγελίες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Τελευταία προβάλλεται η ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου της περιοχής τσιφλίκι στη Γεροσκήπου και διερωτόμαστε αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή θα μείνει στα συρτάρια, αποτελώντας ένα ακόμα παράδειγμα πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης που δεν θα γίνει πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5/11/2014 έχει αποφασίσει να εγκρίνει την προώθηση της ανάπτυξης της κρατικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται στη περιοχή τσιφλίκι Γεροκηπιάς στη Δημοτική Περιοχή Γεροσκήπου. Τα εν λόγω κρατικά τεμάχια αποτελούνται από γεωργικούς κλήρους, συνολικού εμβαδού 640.863 τ.μ, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα γίνει στα πλαίσια προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος με την μέθοδο μακροχρόνιας αδειοδότησης / μίσθωσης για περίοδο μέχρι 99 ή 125 χρόνια ανάλογα με την ανάπτυξη. Το έργο αυτό εντάσσεται στις εναλλακτικές μεθόδους σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αναθέσει στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, (Τμήμα Δημοσίων Έργων), την άμεση προώθηση του.
Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τη Προκήρυξη Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης διαλαμβάνει ότι, η αξιοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας θα γίνει στη βάση της φιλοσοφίας και των στόχων του Κεφαλαίου 24 του εγκριμένου Τοπικού Σχεδίου Πάφου, 2013, το οποίο προάγει τη δημιουργία Ενοποιημένων Αναπτύξεων Μεγάλων και Σύνθετων Αστικών Χρήσεων, με στόχο την εξέλιξη της Κύπρου σε περιφερειακό και διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Οι βασικότερες πρόνοιες του εν λόγω Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης, είναι:
– Η ενοποιημένη Ανάπτυξη θα περιλαμβάνει απαραιτήτως δύο Στρατηγικές Χρήσεις, καθώς και έργα πολιτισμού και περιβαλλοντικού εμπλουτισμού. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και συμπληρωματικές χρήσεις, οικιστικές, εμπορικές, γραφειακές κ.α.
– Η κρατική ιδιοκτησία θα αναπτυχθεί με συντελεστή δόμησης 0,60:1, ο οποίος συνυπολογίζοντας το κίνητρο αύξησης του συντελεστή δόμησης που παρέχει στις Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Αστικών Χρήσεων, το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας, που εγκρίθηκε από το Υπ. Συμβούλιο, αυξάνεται στο 90:1. Νοείται ότι για εκμετάλλευση του προαναφερόμενου κινήτρου, θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που καθορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις του Υπ. Συμβουλίου. Ο πιο πάνω αναφερόμενος συντελεστής δόμησης δύναται να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη πρόταση που θα υποβληθεί, νοουμένου ότι η αναγκαιότητα αύξησης του θα τεκμηριώνεται επαρκώς στην τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας και δεν θα προκύπτουν πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, παράμετροι που θα αξιολογηθούν στα πλαίσια εξέτασης των σχετικών μελετών που θα υποβληθούν.
– Θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής πρότασης για τη δημιουργία επίχωσης εντός του παρακείμενου θαλάσσιου χώρου, η οποία θα αποτελέσει, μαζί με τη χερσαία κρατική γη, τη συνολική κρατική ιδιοκτησία που θα συμμετέχει στη διαδικασία των προσφορών, νοουμένου ότι θα τηρούνται όλες οι νενομισμένες προϋποθέσεις. Η γη που θα δημιουργηθεί με την επίχωση, θα εγγραφή ως κρατική ακίνητη ιδιοκτησία. Η τυχόν επίχωση, η οποία δεν θα είναι ενταγμένη σε πολεοδομική ζώνη και θα βρίσκεται εντός της ζώνης Προστασίας της Παραλίας, θα μπορεί να αναπτυχθεί με βάση τις ίδιες πολεοδομικές παραμέτρους που θα ισχύσουν για την χερσαία κρατική γη.
– Η Πολεοδομική Αρχή θα επιβάλει αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν επιβαρύνσεων που θα δημιουργηθούν στην περιοχή από την προτεινόμενη ανάπτυξη (π.χ. συμπλήρωση, αναβάθμιση και κατασκευή του αναγκαίου οδικού δικτύου, περιβαλλοντικά έργα, εμπλουτισμό των παρεχόμενων διευκολύνσεων προς όφελος της φιλοξενούσας κοινότητας).
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό για τα Κυπριακά δεδομένα, το μεγαλύτερο στο είδος του έργο που έχει προγραμματισθεί μέχρι σήμερα στον τόπο μας. Ένα έργο, συνεπώς, που εάν και εφόσον υλοποιηθεί, δεν θα επηρεάσει μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά θα επηρεάσει και αυτό ακόμη το μέλλον της οικονομίας της πατρίδας μας. Σε μια εποχή μάλιστα που η Κύπρος στραγγαλίζεται οικονομικά, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα όλοι οι τομείς της οικονομίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Σε μια περίοδο όπου η ανεργία βρίσκεται σε πρωτόγνωρα ψηλά επίπεδα, οι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό και τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα.
θα αναμένουμε τις εξελίξεις στην προώθηση του συγκεκριμένου έργου, όσον αφορά τις προτάσεις, τις εισηγήσεις, τις περιβαλλοντικές κι’ άλλες επιπτώσεις, την βιωσιμότητα και τα οφέλη της συγκεκριμένης ανάπτυξης, κυρίως όμως για την δυνατότητα υλοποίησης μιας τέτοιας κλίμακας και οικονομικού μεγέθους για τα κυπριακά δεδομένα αναπτυξιακού έργου.
Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής Πάφου, ΔΗΚΟ