Αναγνώριση από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση σε Κυπριακή εταιρεία για 3η φορά για παραγωγή ηλεκτρ.ρεύματος
Η νέα τεχνολογία που εισάγει στην Κύπρο η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εξασφάλισε από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση για τρίτη φορά μετά από διαγωνισμό την αναγνώριση ως η τεχνολογία που μπορεί να φέρει ανατροπή στο ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρισμού από στερεά και υγρά καύσιμα, αφού λειτουργεί καθαρά από θερμική ενέργεια, την οποία μαζεύει και μετατρέπει από την ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η ηλιακή ακτινοβολία ή καλύτερα η ενέργεια από τον ήλιο είναι ανεξάντλητη και θα μπορούσε με το 1% της αξιοποίησης αυτής της ηλιακής ακτινοβολίας να καλύψει, προστίθεται στην ανακοίνωση τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού της γης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd και το Group Panareti καθώς και οι συνεργάτες τους κυρίως από την Κίνα αλλά και αλλού, θα έχουν ενεργή συμμετοχή τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και στο κατασκευαστικό.
Όπως αναφέρεται το μεγαλύτερο κέρδος το οποίο θα ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και την μεγάλη αυτή οικονομική προσφορά των 1,2 δισεκατομμυρίων, είναι το τεχνολογικό κομμάτι το οποίο αναμένεται να δώσει τα εχέγγυα για την κατασκευή πολλών τέτοιων έργων σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων.
Ιστορικό
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης ,μετά την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών που κατέληξε στην Συμφωνία των Παρισίων στα μέσα Δεκεμβρίου 2015 όπου έχει συμφωνηθεί ότι 196 χώρες του κόσμου θα ακολουθήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, στο οποίο οι αναπτυγμένες χώρες θα συνεισφέρουν ανάλογα με την έκθεση τους στο διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν οι βιομηχανίες τους.
Η Κύπρος θα συνεισφέρει κάθε χρόνο από το 2015 – 2020 το ποσό πέριξ του μισού εκατομμυρίου ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πέριξ των 10 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Μετά το 2020 θα επανακαθοριστούν πιθανότατα πιο ψηλά ποσά.
Η φετινή Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών, μετά την κατακύρωση της πιο πάνω συμφωνίας και την υπογραφή της στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 22/04/2016, θα γίνει στο Μαρόκο τον Νοέμβριο όπου θα έχει – προστίθεται στην ανακοίνωση, ως θέμα την Καινοτομία.
Αυτή η καινοτομία , συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και θα πρέπει να βασίζεται στους πιο κάτω τρόπους λειτουργίας:
- Να είναι πλήρως ανταγωνιστική των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα.
- Να μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα με τη ρευστή ζήτηση όπως αυτή καθορίζεται από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο.
- Η αυτονομία τους, η ανταγωνιστικότητα τους και η πολλαπλή προσφορά τους στο περιβάλλον να είναι οι καταλυτικοί λόγοι που πρέπει οι χώρες που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη να προσφέρουν γη και ύδωρ για να τις αναπτύξουν, αφού η πρώτη απειλή στον κόσμο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος που επιφέρει την κλιματική αλλαγή.
Ιστορικό Επιλογής του έργου
Σημειώνεται, πως μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Παρισίων η Αυστραλιανή Κυβέρνηση παρόλα τα μεγάλα αποθέματα σε πρώτες ύλες και κυρίως ορυκτό κάρβουνο, που βοήθησε στην ανάπτυξη της χώρας και που ακόμα στηρίζει την οικονομία της Αυστραλίας, έχει ληφθεί η απόφαση για σταδιακή μείωση της εκπομπής των αερίων και την προγραμματισμένη αντικατάσταση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τους τελευταίους μήνες οι συνεργάτες της εταιρείας στην Αυστραλία καθώς και στην Κύπρο βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία δημιουργώντας της συνθήκες έτσι ώστε η τεχνολογία να έχει περάσει πρώτη με διαφορά, τόσο στο οικονομικό μοντέλο όσο και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέρα και νύχτα, προσφέροντας ηλεκτρισμό σε περισσότερα από 250 χιλιάδες νοικοκυριά, αφού καμιά άλλη τεχνολογία δεν κατάφερε να προσφέρει όλα αυτά τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα.
Η δυναμικότητα του έργου, με βάση την ηλιοφάνεια της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί, είναι 110 MW για την περίοδο του χειμώνα και κατά την μεγάλη περίοδο του καλοκαιριού περίπου 170 MW, ενώ η παραγωγή σε κιλοβατώρες θα είναι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια KW/h το χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί πως αυτό δεν είναι το πρώτο βραβείο που έχει λάβει η τεχνολογία , αφού έχει ξανακερδίσει και λάβει το 2012 σε παρόμοιου χαρακτήρα διαγωνισμό, 13 εκατομμύρια ευρώ χορηγία από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας κ. Greg Hunt δήλωσε, προστίθεται στην ανακοίνωση , ότι ¨Έχουμε επιλέξει την καλύτερη τεχνολογία από όσες τεχνολογίες γνωρίζουμε, που θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι η καλύτερη, η πιο φθηνή και ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον¨.
Ιστορικό του έργου Eos Project
To όραμα της τεχνολογίας ξεκίνησε από τον κ. Thomas Alva Edison o οποίος ήταν επιχειρηματίας και εφευρέτης με καταγωγή τη Σκωτία και πρόσφυγας στην Αμερική γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1847 και πέθανε το 1931. Σαν παιδί είχε τόση αναπτυγμένη ευφυΐα που παρακολούθησε μόνο για 3 μήνες το σχολείο και ακολούθως διδάχτηκε από την μητέρα του στο σπίτι μέσα από τα βιβλία φιλοσοφίας του R.G Parke και διαφόρων άλλων φιλοσόφων της εποχής. Πριν πεθάνει, σε ηλικία 84 χρονών, είπε ότι θα έβαζε όλα του τα χρήματα στον ήλιο και στην ηλιακή ενέργεια. «Ελπίζω είπε, να μην χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι να εξαντληθούν τα υγρά καύσιμα και το κάρβουνο προτού αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό».
Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας έγινε από τον κ. Robert Bob Lloyd ο οποίος γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Lithgow της Αυστραλίας. Παρόλο που ήταν γιος εργάτη ανθρακωρύχου, μέσα από την εργασία του στο στρατό σε σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας ανάπτυξε τρομερή ευαισθησία στις παρενέργειες που θα προκύψουν στο περιβάλλον από την συνεχόμενη καύση κάρβουνου για την παραγωγή ενέργειας, σαράντα χρόνια πριν καν η υπόλοιπη ανθρωπότητα ασχοληθεί με το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αποδώσει την έννοια του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το πάθος του ήταν να δημιουργήσει μια τεχνολογία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει την θερμική ενέργεια και θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ήλιος, ο αέρας και τα κύματα, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως επί 24 ώρου βάσης καταλήγοντας στον γραφίτη ως μέσον για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας. Ο κ. Robert Bob Lloyd κατοχύρωσε την πατέντα αποθήκευσης της θερμικής ενέργειας σε γραφίτη το 1999 στην Αυστραλία, και σιγά σιγά σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Ο κ. Νεόφυτος Ιωάννου Νεοφύτου, επιχειρηματίας, γεννήθηκε στο χωριό Πέγεια της Επαρχίας Πάφου στις 14/07/1952, εξασκώντας αρχικά το επάγγελμα του γεωργού είχε πάθος να παρακολουθεί την φύση και τις λειτουργίες της και να εμπνέεται από το μεγαλείο της, η οποία δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορεί η ζωή να είναι πλήρης. Καθημερινά βλέποντας τις ασθένειες στα δέντρα, στα ζώα και στους ίδιους τους ανθρώπους να αυξάνονται και αντιλαμβανόμενος ότι οι καύσεις των υγρών και στερεών καυσίμων μολύνουν τη φύση, αποτέλεσε το έναυσμα για έρευνα και σκέψη για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη προστασία του περιβάλλοντος.
Άρχισε την έρευνα με την βοήθεια συνεργατών του και ιδιαίτερα του κ. Χρίστου Σίνκα, μηχανολόγου, μελετώντας όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες που ασχολούνταν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καταλήγοντας στην πατέντα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας σε γραφίτη, παρόλο που δεν είχε κανένα έργο σε κατασκευή ή σε λειτουργία, ούτε καν σε πιλοτική βάση με την τεχνολογία αυτή.
Μελετώντας την ιστορία και το έργο τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου εφευρέτη αντιλήφτηκε ότι η κοινωνία εγκληματεί εναντίον αυτών των δύο ανθρώπων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς έπρεπε αυτή η τεχνολογία και αυτό το όραμα να βγουν στην επιφάνεια και να κατακτήσουν τον πλανήτη, δίνοντας εναλλακτική λύση στην σημερινή καταστροφική επίδραση στο περιβάλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκύπτει από την συνεχόμενη αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Όπως αναφέρεται σε επικοινωνία με εκπροσώπους της εταιρείας Lloyd Energy Systems τo 2006, συμφώνησε να ολοκληρώσουν το πρώτο ηλιοθερμικό πάρκο της τεχνολογίας concentrate solar power (CSP) με ισχύ 3 mw.
Μετά την συμφωνία με τον κ. Νεοφύτου για την κατασκευή του έργου 3 mw, η εταιρεία Lloyd Energy Systems συνέπεσε να κερδίσει σε ένα κυβερνητικό διαγωνισμό που αφορούσε στην ηλεκτροδότηση σε ένα πολύ μακρινό χωριό της Αυστραλίας, το Lake Cargelligo, όπου όταν υπήρχε αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις μεγάλες πόλεις η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκούσε να καλύψει το μακρινό αυτό χωριό όλες τις ώρες. Έτσι κατασκευάστηκε το πρώτο αυτό έργο από την Lloyd Energy Systems που αποθήκευε την θερμική ενέργεια και κάλυπτε την ηλεκτροδότηση του χωριού όταν αυτό την χρειαζόταν, είτε μέρα είτε νύκτα.
Ο κ. Νεόφυτου ξεκίνησε αμέσως όλες τις ενέργειες για να πάρει άδεια κατασκευής ηλιοθερμικού πάρκου στην Κύπρο με την τεχνολογία αυτή ισχύς 25mw. Αντιμετώπισε όμως πάρα πολλές δυσκολίες γιατί οι υπηρεσίες στην Κύπρο δεν είχαν γνώσεις για αυτό το έργο θέτοντας εμπόδια στην ολοκλήρωση του. Η επιμονή του όμως ήταν ακλόνητη και έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Ευρώπης NER300 με το έργο EOS Project όπου κέρδισε στο 2ον γύρο του διαγωνισμού στις 27/03/2014 με το έπαθλο/επιχορήγηση 60.2εκ. ευρώ.
Ο κ. Νεόφυτου είπε χαρακτηριστικά «Χάριν στις ευαισθησίες για το περιβάλλον και την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του εξαίρετου Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος ήταν η αρμόδια αρχή, της προσωπικής μου προσπάθειας καθώς και της οικογένειας και συνεργατών μου, αυτή η τεχνολογία θα ολοκληρωθεί και θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των ρύπων και σε ένα καθαρότερο περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους της γης.»
Είναι για τους πιο πάνω λόγους, που οι σημερινοί ιδιόκτητες μέτοχοι της εταιρείας Lloyd Energy Systems παραχώρησαν τα δικαιώματα ανάπτυξης της πατέντας στην κυπριακή εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για να μπορέσει η τεχνολογία να αναπτυχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο, με βραβευμένο έργο στην Κύπρο και βραβευμένο έργο στην Αυστραλία, με χρήματα από το ταμείο καινοτομίας στην Αυστραλία, καταλήγει η ανακοίνωση.