Αντεξέταση μαρτύρων κατηγορίας στο Κακουργιοδικείο Πάφου για υπόθεση ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς
Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου η εξέταση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού πολίτη από δύο αστυνομικούς στα αστυνομικά κρατητήρια Πόλης Χρυσοχούς .
Σήμερα κατέθεσαν οι αστυφύλακες Παναγιώτης Νικολάου και Χριστάκης Ιωάννου.
Ο Νικολάου κατέθεσε ότι κλήθηκε στον σταθμό ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας όταν άρχισε το επεισόδιο με τον παραπονούμενο πολίτη ο οποίος είχε ανασύρει μαχαίρι και απειλούσε συναδέλφους του και ότι δυο συνάδελφοι του έφεραν κτυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματος τους από την πάλη που προηγήθηκε.
Στην αντεξέταση του ο συνήγορος υπεράσπισης ποινικολόγος Γιώργος Γεωργίου ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο είχε πάρει το μαχαίρι από τον παραπονούμενο, κατά την άφιξη του στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς, με τον μάρτυρα να απαντά πως ο ίδιος προσωπικά δεν το είχε αποσπάσει από τον παραπονούμενο .
Ο Χριστάκης Ιωάννου, ειδικός αστυφύλακας που υπηρετεί στον ίδιο σταθμό κατέθεσε ότι συζητούσε με τον παραπονούμενο πολίτη για τουλάχιστον 15 λεπτά μέχρι να πεισθεί να αφήσει στο πάτωμα τον σουγιά που κρατούσε και με τον οποίο είχε τραυματίσει τους συναδέλφους του.
Τον σουγιά, είπε, τον παρέλαβε , τον τοποθέτησε σε κιβώτιο και παραλήφτηκε ως τεκμήριο από μέλος του ΤΑΕ Πάφου .
Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, ποινικολόγου Γεώργιου Γεωργίου, ο ειδικός αστυφύλακας παραδέχτηκε ότι ο παραπονούμενος τον είχε απειλήσει ότι θα τον έσφαζε αν τολμούσε να εισέλθει στο κελί για να τον αφοπλίσει.
Είπε ακόμη, ότι μόλις έφτασαν στον σταθμό οι δυο κατηγορούμενοι συνάδελφοι του ο ίδιος έμεινε εκτός του χώρου, επειδή – όπως είπε- φοβόταν τον παραπονούμενο, αλλά και για να ελέγξει τη καγκελόπορτα του κρατητηρίου που ρυθμίζονταν από το κομπιούτερ.
Ο ίδιος ο μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε επίσης , όταν ερωτήθηκε σχετικά από τον συνήγορο υπεράσπισης των αστυνομικών ότι δεν ενημέρωσε τους δύο κατηγορούμενους ότι είχε αποσπάσει προηγουμένως το μαχαίρι από τον παραπονούμενο, λέγοντας ενδεικτικά πως σκοπός του ήταν να αφήσει τους δύο κατηγορούμενους να ελέγξουν τον Παναγιώτη Σαββίδη.
Κατά την επόμενη δικάσιμο στις 26 Ιανουαρίου έχει κληθεί να παρουσιαστεί και να καταθέσει ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος σήμερα απουσίαζε στο εξωτερικό.
Στη προηγούμενη δικάσιμο είχε ολοκληρωθεί η κατάθεση του παραπονούμενου, 1ου μάρτυρα κατηγορίας Παναγιώτη Σαββίδη.
Οι δύο αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες για πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, για σκληρή, εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση άλλου προσώπου και για παράνομα βαριά σωματική βλάβη.
Στην κατάθεσή του ο παραπονούμενος,στην προηγούμενη δικάσιμο είπε ότι μετά τα όσα συνέβησαν βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ότι οι χειροπέδες που του φόρεσαν του προκάλεσαν τραύματα στον καρπό και ότι από τον ξυλοδαρμό έσπασε ο αντίχειρας του δεξιού του χεριού.
Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Πάφου για τρεις μέρες και ακολούθως εξετάστηκε από ψυχίατρο ο οποίος τον παρέπεμψε στο ψυχιατρείο της Αθαλάσσας στις 12 Μαρτίου 2014 όπου έτυχε θεραπευτικής αγωγής και απολύθηκε, όπως ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Όρισε ακολούθως την υπόθεση για τις 26 Ιανουαρίου του 2016 στις 10:30 το πρωί.
Στην επόμενη δικάσιμο μάλιστα αναμένεται να προβληθεί και σχετικό βίντεο.
Την κατηγορούσα αρχή εκπροσωπεί ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χ”Kύρου.
Συνήγοροι υπεράσπισης των δύο αστυνομικών είναι οι δικηγόροι Γιώργος Γεωργίου και Νίκος Τσαρδέλης.
Τη σύνθεση του Κακουργιοδικείου απαρτίζουν Πρόεδρος ο Άγγελος Δαυίδ, Ανώτερος Δικαστής ο Δημήτρης Κίτσιος και Επαρχιακός Δικαστής ο Κώστας Σατολιάς.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΑΡ)