Α. Σωκράτους: Πρέπει να στηθεί ένας φορέας που να επιβλέπει τις διαχειριστικές επιτροπές των πολυκατοικιών
Η έλλειψη νομικού πλαισίου που να καλύπτει τις διαχειριστικές επιτροπές στις κοινόκτητες οικοδομές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική και ενοικιαστική αξία του ακινήτου, όπως ανέφεραν αρμόδιοι στη βουλή.
Ο διευθυντής του κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, δήλωσε σήμερα ότι οι κοινόκτητες εγγεγραμμένες οικοδομές ανέρχονται στις 29,000, οι οποίες αποτελούνται από 175,000 μονάδες.
Ο κ. Σωκράτους που μιλούσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών η οποία ξεκίνησε την εξέταση της πρότασης νόμου που προνοεί τη διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών ανέφερε ότι «σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη 1000 κοινόκτητες οικοδομές οι οποίες είναι ενταγμένες μέσα στα προγράμματα της αναγκαστικής έκδοσης τίτλων από τις οποίες θα εγγραφούν 15.000 -17.000 μονάδες».
Εξήγησε ότι «το κτηματολόγιο δεν μπορεί να τρέχει όπου έχει εγγραφεί κοινόκτητη οικοδομή για να διαπιστώσει εάν έχει δημιουργηθεί διαχειριστική επιτροπή».
Σημείωσε ότι η θέση του κτηματολογίου είναι ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές επισημάνοντας ότι «έχουμε εντοπίσει σοβαρές αδυναμίες στη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός φορέα που θα αναλάβει όχι την εγγραφή αλλά τη δημιουργία και παρακολούθηση των διαχειριστικών επιτροπών» πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να στηθεί ένας φορέας που να επιβλέπει τις διαχειριστικές επιτροπές».
Την πρόταση προσυπογράφουν οι βουλευτές: Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, η Ελένη Μαύρου πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών βουλευτής ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Γεωργίου επίσης βουλευτής ΔΗΣΥ.
Η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι «κάποιες πρόνοιες υπάρχουν ήδη στο νόμο. Σκοπός είναι η απλούστευση των διαδικασιών». Υπέδειξε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που λειτουργούν αυθαίρετα διαχειριστικές επιτροπές. Αλλού γίνεται συντήρηση ενώ αλλού δεν γίνεται. Επικρατεί μια εικόνα εγκατάλειψης που επηρεάζει την αξία των ακινήτων αλλά και τις γύρω οικοδομές. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει βρωμιά και δυσωδία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές».
Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε στην επιτροπή ότι «οι ιδιοκτήτες ταλαιπωρούνται λόγω του ότι η αξία πώλησης των μονάδων τους μειώνεται, η αξία ενοικίων μειώνεται διότι δεν μπορούν να τα ενοικιάσουν ενώ υποφέρει και η ποιότητα ζωής των κατοίκων που διαβιούν σε αυτές τις οικοδομές».
Ο κ. Μουσκίδης αναφέρθηκε και τους αγοραστές και ενοικιαστές που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα τονίζοντας ότι εκκρεμούν πάρα πολλές υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.
Ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ ανέφερε ότι διοργάνωσε πριν μια εβδομάδα ημερίδα για τις επικίνδυνες οικοδομές. Ο κύριος λόγος είναι η αδιαφορία των ιδιοκτητών και η έλλειψη συντήρησης είπε και πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία δεν είναι αρκετή χρειάζεται και η εφαρμογή της».
Ο νομικός σύμβουλος του συνδέσμου ιδιοκτητών ανάπτυξης γης και οικοδομών Σταύρος Λεπτός ανέφερε ότι «ο αγοραστής σε κοινόκτητη οικοδομή θα πρέπει να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με οποιοδήποτε άλλο αγοραστή ακινήτου. Δεν νοείται κάποιος ο οποίος έχει μια κατοικία σε κοινόκτητη οικοδομή να αποφεύγει να πληρώσει ό,τι απαιτείται όπως θα πλήρωνε αν είχε μια μεμονωμένη κατοικία».
Εισηγήθηκε όπως το 30% των κοινοχρήστων να φοροαπαλλάσσεται τονίζοντας ότι το κράτος θα τα βγάλει στο διπλάσιο αυτά τα λεφτά διότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σήμερα στα κοινόχρηστα το ΦΠΑ είναι 19% αντί να είναι 5% διότι θεωρεί το κράτος ότι τα κοινόχρηστα δεν αφορούν την κατοικία την ίδια. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να γίνει 5%».
Ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων, Κυριάκος Ταλαντίνης, ανέφερε ότι συμφωνούν με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου τονίζοντας ότι «η αξία των διαμερισμάτων τόσο η αγοραία όσον και η ενοικιαστική είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συντήρηση της κάθε μονάδες και οικοδομής».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει επιβολή είσπραξης, με ένα πάγιο ποσό είπε και επεσήμανε τον κίνδυνο τα προβλήματα αυτά να εμφανιστούν και σε σχέση με τα ψηλά κτήρια και τους πύργους «γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε ένα ξεκάθαρο και αυστηρό νομικό πλαίσιο» τόνισε.
Η πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι σε 15 μέρες ημέρες θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση της πρότασης.
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία της επιτροπής, η πρόεδρος, Ελένη Μαύρου, είπε πως με την πρόταση νόμου θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των διαχειριστικών επιτροπών και θα υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες σε ότι αφορά την καταβολή των κοινοχρήστων.
Μάλιστα, σημείωσε, «προβλέπεται η δημιουργία πάγιου ταμείου, ώστε να είναι δυνατή και η περιοδική συντήρηση των πολυκατοικιών, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών που βλέπουμε σήμερα».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε πως χρειάζεται ένα πλαίσιο διαχείρισης αυτών των οικοδομών, γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα.
«Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια σήμερα με τη στήριξη όλων των άλλων φορέων και ελπίζουμε να τελεσφορήσουμε σύντομα», ανέφερε.
Ο κ. Μαυρίδης είπε πως «πολλές φορές δεν υπάρχουν σ’ αυτές τις οικοδομές διαχειριστικές επιτροπές, οι ένοικοι αρνούνται να συμμετέχουν, να πληρώσουν και δεν υπάρχει πλαίσιο εφαρμογής των αυτονόητων».
Ανέφερε ακόμα ότι έχει ζητηθεί η στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα βοηθήσουν, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε πως είναι μια πρόταση ολοκληρωμένη, που αποτελεί μια βάση για συζήτηση και επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της διαχείρισης, κυρίως των πολυκατοικιών.
Είπε πως σήμερα επικρατεί είναι ένα χάος, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια ανενεργός νομοθεσία, που αποποιείται ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του, με αποτέλεσμα πολλές πολυκατοικίες να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, λόγω αυτής της αδυναμίας της διαχείρισης από μέρους των ιδιοκτητών ή ενοίκων.
Είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου και θα εργαστεί για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νομοθεσία, με την οποία να εφαρμοστεί αλλά και να συμβάλει ακριβώς στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων, που αφορούν τις κοινόκτητες οικοδομές.
Πηγή: Stockwatch