Δεκαπέντε τόνοι πλαστικά καπάκια συλλέχθηκαν τη σχολική χρονιά 2015-2016
Δεκαπέντε περίπου τόνοι καπάκια συγκεντρώθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δεν Χορταίνω τα Καπάκια» που διοργανώνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας Universal Life.
Η υπεύθυνη στον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου για την εκστρατεία «Δεν Χορταίνω τα Καπάκια» Ελευθερία Αντωνίου σε σύντομη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ δηλώνει αισιόδοξη για καλύτερα αποτελέσματα φέτος, καθώς το πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε από πέρσι σε σχολεία φέτος επεκτάθηκε για να καλύψει και άλλες σχολικές μονάδες, ενώ στην προσπάθεια με το διπλό σκοπό, τη βοήθεια προς πάσχοντες συνανθρώπους μας αφενός και αφετέρου την ανακύκλωση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλουν και άλλοι οργανισμοί ημιδημόσιοι και ιδιωτικοί, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής.
Ένας τόνος πλαστικά καπάκια ισοδυναμεί με €100 που χρησιμοποιούνται για την προσφορά ειδικών εργαλείων αυτοεξυπηρέτησης σε άτομα που υποφέρουν με ρευματοπάθειες και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δηλώνει η κ. Αντωνίου.
Ο Σύνδεσμος, ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά από το ΚΥΠΕ, για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού το πρόγραμμα ανακύκλωσης με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας Universal Life.
Στόχος του είναι, αναφέρει η κ. Αντωνίου, η ενημέρωση των παιδιών για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, τους τρόπους πρόληψης τους μέσω της διατήρησης μιας σωστής και υγιεινής στάσης ζωής σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση τους για θέματα περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν, επίσης, μέρος σε διαγωνισμό, μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2016 και 6ης Απριλίου 2017 και τα τρία πρώτα σχολεία της κάθε επαρχίας θα βραβευθούν, όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, εκτός από την εκστρατεία στα σχολεία, υπάρχουν ειδικοί κάδοι στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο, στα περισσότερα καταστήματα της Cyta, της ΑΗΚ, στο κανάλι SIGMA, στο ΡΙΚ, καθώς και στις Υπεραγορές Άλφα Μέγα.
Παράλληλα, προσθέτει ερωτηθείσα σχετικά, συγκεντρώνονται καπάκια από την Επαρχία Αμμοχώστου στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου και ο σύνδεσμος τα συλλέγει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ σε ό,τι αφορά την Πάφο, ο Σύνδεσμος από πέρυσι συνεργάζεται με το Δήμο Γεροσκήπου.
Το κοινό μπορεί, επίσης, να μεταφέρει καπάκια στα γραφεία του Συνδέσμου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.
«Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια»
Σε ερώτηση για το τι ποσά συγκεντρώνονται απαντά ότι για να δοθούν €100 ευρώ χρειάζεται περίπου ένας τόννος από πλαστικά καπάκια. Με αυτά, προσθέτει, ο Σύνδεσμος παρέχει σε ρευματοπαθείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ειδικά εργαλεία αυτοεξυπηρέτησης και ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
Σε σχέση με τα αποτελέσματα του προγράμματος εξηγεί ότι η εκστρατεία άρχισε για πρώτη φορά πέρυσι και δεν ήταν πολύ γνωστή στο ευρύτερο κοινό. «Από το Σεπτέμβρη και μετά πάμε πολύ καλύτερα», λέει, προσθέτοντας ότι τη σχολική χρονιά 2015-2016 συγκεντρώθηκαν γύρω στους 15 τόνους καπάκια.
Η ίδια είναι αισιόδοξη για καλύτερα αποτελέσματα φέτος και από το σχολικό πρόγραμμα, αφού έχουν περιληφθεί περισσότερα σχολεία στο διαγωνισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες στα κατά τόπους γραφεία του Αντιρευματικού Συνδέσμου, Λευκωσία: 22428285, Λεμεσός: 25344432 και Λάρνακα: 24361085.