Προωθείται η άρση των κατασκηνωτικών παρανομιών στον Ακάμα

Προωθείται η άρση των κατασκηνωτικών παρανομιών στον Ακάμα

Η παράνομη κατασκήνωση στην περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης είναι μέσα σε ιδιωτικά τεμάχια στις παρυφές του κρατικού δάσους και εντός των ορίων της περιοχής “Natura 2000” του Ακάμα.

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για το κρατικό δάσος Ακάμα και στην ευρύτερη περιοχή της περιοχής “Natura 2000”, προβληματίζουν σε μεγάλο βαθμό το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών και για τον λόγο αυτό, κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο, εντείνονται σε σημαντικό βαθμό οι περιπολίες στην περιοχή.


Αυτά αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους.

Το ζήτημα, επισημαίνει ακόμη ο κ. Κουγιάλης, αντιμετωπίζεται και στα πλαίσια υλοποίησης του διαχειριστικού σχεδίου της περιοχής “Natura 2000” του Ακάμα, μέσω του οποίου προτείνεται η δημιουργία μικρού κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή. Είναι αποδεκτό ότι, με την κατάλληλη διαχείριση ενός ορθά σχεδιασμένου για την περιοχή κατασκηνωτικού χώρου, θα επιλυθούν στον μέγιστο βαθμό, αν όχι εξ ολοκλήρου, τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα, τονίζει ο αρμόδιος υπουργός.

« Για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή, έχει ήδη υποβληθεί Πολεοδομική Αίτηση από ιδιώτη», αναφέρει ο κ. Κουγιάλης. « Η συγκεκριμένη αίτηση αφορά βασικά τα τεμάχια που βρίσκεται σήμερα ο παράνομος κατασκηνωτικός χώρος. Στο στάδιο αυτό, εξετάζονται οι Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το συγκεκριμένο έργο».

Το Τμήμα Δασών έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για την πυροπροστασία της περιοχής, καταλήγει στην απάντηση του προς τον κ. Μυριάνθους ο κ. Κουγιάλης, ενώ οι οι εισηγήσεις αυτές, όσο και άλλοι όροι της Περιβαλλοντικής Αρχής που κρίνονται απαραίτητοι για την προστασία της περιοχής, αναμένεται να ενσωματωθούν στην Περιβαλλοντική Γνωμάτευση και κατ’ επέκταση στους όρους της Πολεοδομικής Άδειας που θα εκδοθεί.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου