Δεν τα βρίσκουν Χλώρακα – Κράτος για κυμματοθραύστες
Τη δική της οργανωμένη πλαζ φιλοδοξεί να αποκτήσει η κοινότητα της Χλώρακας όταν τα βρει με την κυβέρνηση στο ποσοστό με το οποίο θα συμβάλει η κάθε πλευρά, στο έργο της κατασκευής των κυματοθραυστών που προγραμματίζονται για προστασία των κολυμβητών.
Το έργο σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που εξετάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου από το τμήμα περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή παρά τα ξενοδοχεία St. George και Laura.
Προτείνεται επίσης η κατασκευή πέντε νέου συστήματος αποσπασμένων κυματοθραυστών, μήκους 80 μ. και απόσταση μεταξύ τους 4,5 μ. διότι η κυματική ενέργεια, δεν διασφαλίζει ότι η θάλασσα είναι ασφαλής για κολύμβηση.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα €3 εκ. και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που προωθεί το υπουργείο μεταφορών στο βορειοδυτικό παραλιακό μέτωπο της Πάφου, σε μια ακτίνα 25,4 χιλιομέτρων από το κάστρο της Πάφου, την κοινότητα Χλώρακας, Λέμπας, Κισσόνεργας και θα καταλήγει στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας με στόχο να καταστεί ασφαλής για τους κολυμβητές η θαλάσσια περιοχής της Πάφου.
Μέχρι σήμερα εντούτοις το υπουργείο μεταφορών άναψε το πράσινο φως μόνο για την παραλία «Venus» η οποία χαρακτηρίστηκε ως παραλία των πνιγμών.
Ο κοινοτάρχης της Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης δήλωσε στη StockWatch ότι το έργο στην παραλία των ξενοδοχείων St. George και Laura, κόλλησε στο διακανονισμό με την κυβέρνηση διότι δεν τα βρίσκουν στο ποσοστό που θα συμμετάσχει η κάθε πλευρά στο έργο.
«Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να καταβάλει το 75% του κόστους του έργου και το κοινοτικό συμβούλιο το 25% αν και θα έπρεπε όλα τα θαλάσσια έργα να κατασκευάζονται εξολοκλήρου από την κυβέρνηση».
Ο κ. Λιασίδης είπε ότι μετά τη γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος η οποία αναμένεται να είναι θετική, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποξήλωση των υφιστάμενων κυματοθραυστών που έχουν δημιουργήσει τα ξενοδοχεία και την κατασκευή των πέντε νέων κυματοθραυστών.
Πρόσθεσε επίσης ότι η κοινότητα προγραμματίζει έργα ενός εκατομμυρίου κατά μήκος της παραλίας για εξυπηρέτηση των επισκεπτών όπως ψαροταβέρνα, σνακ μπαρ, χώρους στάθμευσης, πεζόδρομοι, προσβάσεις προς τη θάλασσα και άλλα παρόμοια έργα.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, λόγω του προβλήματος της εξεύρεσης επαρκών και κατάλληλων ογκολίθων για τα θαλάσσια έργα εξετάζεται η χρήση ειδικών τεχνικών ογκολίθων τύπου tetrapode ή accropode στην εξωτερική στρώση θωράκισης των πέντε κυματοθραυστών.
Το έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης και προστασίας της περιοχής λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής η οποία οδήγησε στην ανέγερση ξενοδοχείων και οικιστικών μονάδων ενώ έχει συσσωρευτεί αριθμός αιτημάτων από μέρους των ξενοδόχων και των κοινοτήτων καθώς και του δήμου Πάφου για περισσότερες αμμώδεις παραλίες και ασφαλής για τους λουόμενους δημόσιες πλαζ.
Πηγή: StockWatch/Ηρώ Ευθυμίου