Εκδηλώσεις προς τιμή της εορτής των Αποστόλων
Συνέδριο ενημερωτικού χαρακτήρα διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου σήμερα στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου με στόχο την ενημέρωση των ιερέων της επαρχίας Πάφου και ακολούθως των πιστών για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Μητρόπολη Πάφου προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος κάλεσε τους ιερείς των ναών της Επαρχίας Πάφου να ενημερώσουν τις ενορίες τους και να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να προσέλθουν οι πιστοί στις εκδηλώσεις και να συναισθανθούν αυτή την τιμή.
Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Ιερά Μητρόπολη Πάφου προετοιμάζεται για να τιμήσει τη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως η Πάφος την εποχή του κηρύγματος των Αποστόλων ήταν πρωτεύουσα της Κύπρου. Για αυτό – όπως είπε- ευνοηθήκαμε να δεχτούμε το επίσημο κήρυγμα εδώ στην Πάφο μπροστά στον Ρωμαίο ανθύπατο το Διοικητή της Κύπρου ο οποίος πίστεψε και για αυτό βοηθήθηκε το όλο έργο της διάδοσης του χριστιανισμού στην Κύπρο.
Με την ευκαιρία της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και εις ανάμνηση της επίσκεψης και του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στην Πάφο είπε ο Μητροπολίτης Πάφου θα τελεστεί υπαίθριος πανηγυρικός Εσπερινός στις 29 Ιουνίου στις 19:30 στη « Στήλη του Αποστόλου Παύλου» στην Κάτω Πάφο, χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου και άλλων Αρχιερέων .
Μετά το πέρας του Εσπερινού συνέχισε, θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου , ενώ κατά την περιφορά θα παιανίζει η Φιλαρμονική της Αστυνομίας. Στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει επίσης τιμές.
Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει επίσης ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης .
Είναι, είπε ο Πάφου Γεώργιος, μια μικρή απόδοση τιμών στους Αποστόλους οι οποίοι μας απάλλαξαν από την ειδωλολατρία και έφεραν το φως του Χριστιανισμού πρώτα στην Πάφο που είναι η πρώτη πρωτεύουσα η πρώτη πόλη εκτός της Παλαιστίνης και η πρώτη πόλη που δέχτηκε τον χριστιανισμό. Ο Μητροπολίτης Πάφου κάλεσε τέλος τους πιστούς να παρευρεθούν να δώσουν τιμή στους αποστόλους και να αναλογιστούν ότι αυτοί μας απάλλαξαν από την ειδωλολατρία και κατέστησαν την Κύπρο εφαλτήριο του χριστιανισμού σε όλη την Ευρώπη.
Στο συνέδριο σήμερα μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολης Νίκος Ζαχαρόπουλος για το έργο και την αποστολή των δύο αποστόλων στην εκκλησία.
Εξάλλου στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε αναφορά και στο μεγαλόπνοο πνευματικό έργο της πίστης και της επιστήμης που αποτελεί μάλιστα θησαυροφυλάκιο γνώσεων τη μεγάλη Ορθόδοξη χριστιανική εγκυκλοπαίδεια η οποία δημιουργήθηκε όπως αναφέρθηκε με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου .
Για την εγκυκλοπαίδεια μίλησε ο εκδότης στρατιωτικός εν αποστρατεία Ιωάννης Φλώρος. Πρόθεση της δημιουργίας της εγκυκλοπαίδειας – όπως είπε- είναι να παραδώσει στον αναγνώστη του 21ου αιώνα ένα επιστημονικό πόνημα, το οποίο με εύληπτο σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο και χωρίς να χάσει τον εγκυκλοπαιδικό του χαρακτήρα , να πραγματεύεται διεξοδικώς και ενδελεχώς όλα τα ζητήματα και τους ειδικούς τομείς του Ορθόδοξου χριστιανισμού.
Σ’ότι αφορά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική στιγμή που ρίχνει τη βαριά σκιά της στην Ελλάδα και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ο κ. Φλώρος είπε, πως η επιχειρηματική φρόνηση θα συνεβούλευε την αναβολή της παρούσας έκδοσης και τη μετάθεση της σε ευθετότερο χρόνο. Εν τούτοις συνέχισε, υπάρχουν στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και στην προσωπική ιστορία εκάστου που η δύναμη του οράματος, επικαλύπτει τη φωνή της « φρόνησης» .
Την εγκυκλοπαίδεια ευλόγησαν επίσης οι προκαθήμενοι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας – Αντιοχείας και Ιεροσολύμων της Αρχιεπισκοπής Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου , της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος , της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής , της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και της Μητροπόλεως του Τορόντο.
Η εγκυκλοπαίδεια αποτελείται από 6.600.000 λέξεις. 7.800 φωτογραφίες, αγιογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες, χάρτες, χαλκογραφίες, γκραβούρες και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό ενώ καλύπτει ποικίλους τομείς όπως την Αγία Γραφή, την Ιστορία, Πατρολογία, Αγιολογία, Λειτουργική, Σύγχρονα Εκκλησιαστικά θέματα, Λαογραφία. Υμνολογία, Μουσική, Δογματική, Ηθική, Φιλοσοφία, Παιδαγωγική. Ποιμαντική , Θρησκείες και Οικουμενικότητα.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΧΡ)