Εκπόνηση τοπικού σχεδίου για Ακάμα
Το βήμα πριν την εκπόνηση τοπικού σχεδίου για τη χερσόνησο Ακάμα, διήμερο εργαστήριο πραγματοποιείται στο Νέο Χωρίο με προσκεκλημένους τμήματα, υπηρεσίες, φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Με κοινή γραμμή, οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγράφουν τις θέσεις τους πριν το εργαστήριο που αρχίζει από σήμερα.
Όπως υποστηρίζει ο «Δομημένος Δημοκρατικός Διάλογος», ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ακολουθείται αναιρεί την ενιαία υπόσταση της περιοχής, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τη βέλτιστη διαχείριση, λειτουργία και διατήρηση της Χερσονήσου του Ακάμα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι προωθείται η εκπόνηση δύο Τοπικών Σχεδίων, αντί ενός:
1) Του «Τοπικού Σχεδίου Χερσονήσου Ακάμα», το οποίο καλύπτει τη διοικητική επικράτεια οκτώ κοινοτήτων (από τα βόρεια προς τα νότια, Νέο Χωριό, Ανδρολύκου, Φάσλι, Δρούσεια, Ίνια, Κάτω και Πάνω Αρόδες και Κάθικας).
2) Και του «Τοπικού Σχεδίου Δήμου Πέγειας», το οποίο καλύπτει τα 2/3 της διοικητικής επικράτειας του Δήμου Πέγειας (καθώς το υπόλοιπο 1/3 εμπίπτει ήδη στην περιοχή μελέτης του Τοπικού Σχεδίου Πάφου).
Επιπλέον, οι οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Terra Cypria, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Φίλοι του Ακάμα, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και Ενάλια Φύσις) με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας καταγράφουν τις διαφωνίες τους με τους σχεδιασμούς.
Όπως υποστηρίζουν, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο Δομημένος Δημοκρατικός Διάλογος θα ζημιώσει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας, διότι ο χάρτης που επισυνάπτεται στην πρόσκληση δεν είναι κατάλληλος.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ανέμεναν πως ο δημοκρατικός διάλογος θα γινόταν πάνω στη βάση των καθιερωμένων θεσμικών πλαισίων και των καθεστώτων που ισχύουν, πρωτίστως περιοχές Natura 2000, αλλά και ακτή και περιοχή προστασίας της φύσης και περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής, κρατικό δάσος και πολεοδομικές ζώνες γύρω από τα χωριά.
Αντί αυτού, αναφέρουν, ο χάρτης που στάληκε από το Τμήμα Πολεδομίας δεν περιέχει απαραίτητα στοιχεία και δεν περιλαμβάνει όλη την περιοχή Ακάμα. Επισημαίνουν ότι τεμαχίζει μέρος της περιοχής Natura 2000 και μέρος των εντός του δικτύου κρατικών δασών (Πέγειας, Μελέτης και Αγ. Γεωργίου). «Αφήνει έξω το μέρος των φαραγγιών που εντάσσονται στο δίκτυο Natura, αλλά εμπίπτουν στα διοικητικά όρια Πέγειας, καθώς και μέρος της παραλίας και των περιοχών ωοτοκίας των χελωνών (Τοξεύτρα). Κοντολογίς, ο χάρτης δεν περιλαμβάνει τα εδάφη της κοινότητας της Πέγειας που βρίσκονται στο δίκτυο Natura 2000 κι αποτελούν μέρος της ίδιας γεωφυσικής ενότητας», αναφέρεται στην επιστολή με παραλήπτες τους δύο αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας.
Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, προηγήθηκαν μακρόχρονες διαδικασίες που καθόρισαν θεσμικά τα όρια της περιοχής Natura 2000. «Διερωτώμαστε γιατί εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Πέγειας, όπως Θαλασσινές Σπηλιές, Τοξεύτρα κ.λπ.., με το δικαιολογητικό ότι αποτελούν «ξεχωριστή πολεοδομική οντότητα». Πέραν τούτου, απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε (μέσω της πρόσβασής μας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση Σύμβαση του Άαρχους), δύο άμεσα ενδιαφερόμενα τμήματα (Περιβάλλοντος και Θήρας) υπέδειξαν στο Τμήμα Πολεοδομίας ότι όλη η ευρύτερη περιοχή του Ακάμα πρέπει να τύχει ενιαίου χειρισμού/σχεδιασμού», συμπληρώνουν. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν ότι έχει καταργηθεί το άρθρο 43 του Νόμου 153(Ι)/2003, που επέτρεπε στο Τμήμα Πολεοδομίας να έχει βαρύνουσα γνώμη σε περιπτώσεις μη συμφωνίας με άλλα τμήματα.
Οι περιβαλλοντιστές αναμένουν όπως ο δημοκρατικός διάλογος θα γίνει πάνω στη βάση των καθιερωθέντων θεσμικών πλαισίων και συνεπώς, θα πρέπει (α) να δείχνει όλη την περιοχή και (β) να δείχνει τα καθεστώτα που ισχύουν, όπως περιοχές Natura 2000, ακτή και περιοχή προστασίας της φύσης και περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής, κρατικό δάσος και πολεοδομικές ζώνες γύρω από τα χωριά.
Παράλληλα, οι ΜΚΟ στην επιστολή προς τους υπουργούς επισυνάπτουν χάρτη με τη συμπερίληψη όλων των περιοχών της Χερσονήσου Ακάμα και ζητούν όπως ο χάρτης αυτός διανεμηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
Με τη συμμετοχή 31 ενδιαφερόμενων μερών
Έναν χρόνο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 11 Ιανουαρίου 2016 να εξουσιοδοτήσει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του υπουργείου Εσωτερικών να επανεξετάσει το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και να ετοιμάσει τοπικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει σε 18 μήνες και αυτό αφορά ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα, τρέχουν οι διαδικασίες για υλοποίησή της.
Χθες και σήμερα στα γραφεία του Νέου Χωριού Πάφου διεξάγεται «Δομημένος Δημοκρατικός Διάλογος» στα πλαίσια της διαδικασίας εκπόνησης του εν λόγω Τοπικού Σχεδίου. Θα έχουν την ευκαιρία να ακουστούν οι θέσεις 31 ενδιαφερόμενων μερών, με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προσδοκεί να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο σχεδιασμού, στοχοθέτησης και οράματος. Στο εργαστήρι έχουν προσκληθεί εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δομημένος Δημοκρατικός Διάλογος θα διενεργηθεί υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με το Τμήμα Πολεοδομίας, το εργαστήριο θα περιστραφεί γύρω από το ακόλουθο ερώτημα: Ποιοι οι στόχοι που η επίτευξή τους θα οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Χερσονήσου Ακάμα;
Πηγή: Φιλελεύθερος/Άγγελος Νικολάου