Δήμος Γεροσκήπου: Ενημέρωση για το Μεσαιωνικό Γεφύρι στον ποταμό «Κοτσιάτη»

Δήμος Γεροσκήπου: Ενημέρωση για το Μεσαιωνικό Γεφύρι στον ποταμό «Κοτσιάτη»

Σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρεται στο μεσαιωνικό γεφύρι που βρίσκεται στον ποταμό «Κοτσιάτη», ο Δήμος ενημερώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

  1. Το Μεσαιωνικό Γεφύρι, που βρίσκεται στον ποταμό «Κοτσιάτη», στα σύνορα Κολώνης-Αχέλειας, έχει κηρυχθεί Αρχαίο Μνημείο Α’ Πίνακα τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από αίτημα που υπεβλήθη από τον ίδιο τον Δήμο Γεροσκήπου.
  2. Μετά τον εντοπισμό του μνημείου (τέλη του 2012), ο Δήμος Γεροσκήπου προχώρησε, σε συνεννόηση και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην αποκάλυψή του (απομάκρυνση των χωμάτων που το κάλυπταν σχεδόν ολοσχερώς), στον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, σε αξιολόγηση της κατάστασης και της στατικής του επάρκειας και στην αποτύπωσή του.
  3. Για να προστατευθεί από τις βροχές και τα νερά του ποταμού, ο Δήμος προχώρησε, μετά από οδηγίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στην κάλυψη του γεφυριού με χώμα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για να δρομολογηθούν οι ενέργειες που χρειάζονται για τη συντήρησή του.
  4. Ο Δήμος Γεροσκήπου βρίσκεται σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση, συντήρηση και τοπιοτέχνηση του μνημείου (υπάρχει σχετική αλληλογραφία). Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Γεροσκήπου προβαίνει σε όλες αυτές τις ενέργειες, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων νόμο, τα Αρχαία Μνημεία Α’ Πίνακα ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
  5. Για όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, ο Δήμος Γεροσκήπου κρατάει ενήμερη ομάδα πολιτών, που από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον για την προστασία του μνημείου.
  6. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχέλειας ενέκριναν μέσα στο 2016 την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του μνημείου, η οποία και θα είναι έτοιμη μέσα στο τρέχον έτος.
  7. Η όποια καθυστέρηση υπάρχει (αν υπάρχει) στην εκπόνηση της μελέτης, οφείλεται στην απόφαση του Δήμου να μην προχωρήσει στην αποκάλυψη του μνημείου (καθαρισμός του από τις προσχώσεις) τη χειμερινή περίοδο για να μη θέσει σε κίνδυνο την στατική επάρκεια του γεφυριού (ας μην ξεχνάμε ότι αυτό βρίσκεται σε κοίτη ποταμού). Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, θα δρομολογηθεί η διαδικασία της μελέτης.
  8. Ο Δήμος Γεροσκήπου και το Κ.Σ. Αχέλειας θα παραδώσουν τη μελέτη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο και θα προχωρήσει, όπως υπεσχέθη, στην υλοποίησή της, στη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου.

Ο Δήμος Γεροσκήπου έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι είναι μια τοπική αρχή με αυξημένες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χωρίς να είναι κατά νόμον υπεύθυνος για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου, ο Δήμος παίρνει πρωτοβουλίες για την ταχεία αποκατάσταση και ανάδειξή του.