ΕΚΑΤΕ: Αποτελεί σκάνδαλο η πρόσφατη εξαφάνιση γλυπτών

ΕΚΑΤΕ: Αποτελεί σκάνδαλο η πρόσφατη εξαφάνιση γλυπτών

Προς Δήμαρχο Πάφου
Κ. Φαίδωνα Φαίδωνος
26 Απριλίου 2024

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος,


Έχουμε γίνει δέκτες πολλών καταγγελιών από πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και πολίτες του Δήμου Πάφου, αναφορικά με τη μετακίνηση, απώλεια και καταστροφή έργων τέχνης.

Η πρόσφατη εξαφάνιση των γλυπτών των Ρήνου Στεφανή και Herman Pitz, με αφορμή την ανάπλαση του Παραλιακού Πεζόδρομου της Πάφου, αποτελεί σκάνδαλο και αναμένουμε ότι θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες. Η προσπάθεια του Δήμου Πάφου αποποίησης ευθυνών και παραπλάνησης δεν μειώνουν τις ευθύνες του Δήμου. Αντίθετα, η άρνηση του Δήμου Πάφου να αναγνωρίσει τον ρόλο του και να αναλάβει τις ευθύνες του, δείχνει αδυναμία των επικεφαλής του Δήμου να προστατέψουν τα έργα τέχνης ενώ προκαλεί έντονη ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου και στους πολίτες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα δημόσια έργα τέχνης είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της χώρας μας. Με βάση τη Νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν έργα τέχνης έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους με νόμιμες διαδικασίες, η αφαίρεση και μετακίνηση τους πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον δημιουργό. Η αυθαίρετη μετακίνηση ή αφαίρεση τους από οποιαδήποτε αρχή είναι παράνομη και δείχνει μια προβληματική νοοτροπία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε από τους καλλιτέχνες ούτε από την κοινωνία.

Είναι φανερό ότι ο Δήμος Πάφου απέτυχε να διαφυλάξει τα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017 που αποτελούν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά για την Κύπρο. Οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να φροντίζουν, να συντηρούν και να αναδεικνύουν τα έργα Τέχνης της πόλης τους. Τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν με δημόσια δαπάνη ανήκουν στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) καταδικάζουμε την απώλεια των γλυπτών με τον πιο έντονο τρόπο, καταδικάζουμε όμως και τον τρόπο αντίδρασης του Δήμου Πάφου. Οι αρμόδιοι οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν τη σημασία των έργων τέχνης που αποτελούν μέρος του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας.

Απαιτούμε λοιπόν από τον Δήμο Πάφου την ανακατασκευή και επανατοποθέτηση των έργων που χάθηκαν ή καταστράφηκαν το συντομότερο. Αναμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,
Δ.Σ. ΕΚΑΤΕ