Μήνυμα ελπίδας από την ομάδα “Μακρινή Χώρα”
Η οπτικο-ακουστική βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» εστιάζει στη «μακρινή γη» της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη «μακρινή χώρα» των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον, ανέφερε η Αριάνα Οικονόμου, Χορογράφος και Σκηνοθέτης και μία εκ της ομάδας που δημιούργησε το γενεαλογικό δικοινοτικό έργο “Μακρινή Χώρα.”
Η εγκατάσταση – εμπειρία παρουσιάστηκε σήμερα σε τρία μέρη στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής του Πάφος 2017.
Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, η οποία μίλησε στο ΚΥΠΕ, πρόκειται για ένα ταξίδι διαλογισμού δια μέσου της μνήμης και των ονείρων της παιδικής ηλικίας τριών δικοινοτικών γενεών που βασίζεται στις αισθήσεις, σε ένα τοπίο όπως αυτό της Πάφου που δεν βιώνεις τόσο πολύ το τοπίο της διαχωρισμένης Κύπρου.
Η κ. Οικονόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Plucked in a Far Off Land), και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά από το 1974.
Τρεις γενιές Κυπρίων, όπως εξήγησε, και από τις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης, συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης, που είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία.
Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον, όπως είπε.
Η κ. Οικονόμου σημείωσε πως το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την ίδια με τη δημιουργική ομάδα, που εργάζονται μαζί από το 2003 και είναι η Dorinda Hulton σκηνοθέτης, ο Peter Hulton εικαστικός και ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας και ποιητής Gurgenc Korkmazel. Τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.
Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, είναι η πρώτη φορά που στο έργο που είναι η ιδέα της μακρινής χώρας των ονείρων και της ελπίδας για το μέλλον, συμμετέχει δικοινοτική ομάδα παιδιών ηλικίας από 7 με 12 χρόνων, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.
Ωστόσο, και παλαιότερα υπήρξε η συμμετοχή των παιδιών από τη χορωδία της Επιλογής υπό την Αγγελίνα Νικολαϊδου.
Σημειώνεται πως η έκθεση έχει τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο είναι 20 λεπτά, το δεύτερο επίσης 20 λεπτά και το τρίτο 10 λεπτά.
Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, το κοινό που την επισκέφτηκε είχε την ευκαιρία, αν θέλει, να γράψει και να κρεμάσει πάνω στο “δένδρο ευχή” τη δική του ευχή για το μέλλον του τόπου.
Εξάλλου ο Παντελής Γεωργίου, υπεύθυνος της παραγωγής αυτής της ομάδας μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η συμμετοχή της ομάδας της “Μαρκινής Χώρας” θέλει να δώσει το δικό της ρόλο των καλλιτεχνών και της καλλιτεχνικής προσπάθειας που γίνεται στον τόπο, τόσο για την ανάδειξη του πολιτισμού γενικά αυτού του τόπου αλλά και για την ανάδειξη του πολιτισμού που απασχολεί όλες τις κοινότητες.
Ο κ. Γεωργίου εκτίμησε ότι η έκθεση είναι πολύ σημαντική γιατί απασχολεί τρεις γενεές, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί μια προβολή σύγχρονου χορού και απεικονίζει – όπως είπε – το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δουλειάς που έχει γίνει στην πράσινη γραμμή.
Η Αντωνία Λύρα στην ομάδα της “Μακρινής Χώρας” ασχολήθηκε με την πρώτη γενιά πριν το1974. Είπε στο ΚΥΠΕ πως η παιδική ηλικία είναι πολύ χαραγμένη στην καρδιά όλων μας και έτσι η μετακίνηση με την προσφυγιά έδωσε το έναυσμα να δοθεί αυτή η χορογραφία.
Το μήνυμα που στέλνουμε, συνέχισε, ως ομάδα της “Μακρινής Χώρας” είναι ότι η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ. Η ελπίδα πάντα υπάρχει, οι άνθρωποι συμμερίζονται και μοιράζονται όλες τις συγκινήσεις και είναι αυτό που τους φέρνει πιο κοντά στην αγάπη και στην ειρήνη, πρόσθεσε.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Το διήμερο της έναρξης θα είναι ανοικτή από τις 10:00 – 19:00.
Σημειώνεται ότι το έργο – παράσταση “Μακρινή χώρα” δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας για το χορό του προγράμματος Τερψιχόρη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το 2016.
Πηγή: Sigmalive