Μαρίνος Στυλιανού: Η Πάφος μπήκε σε μία νέα εποχή

Μαρίνος Στυλιανού: Η Πάφος μπήκε σε μία νέα εποχή

 

Την άποψη πως η κοινωνία της Πάφου, δια της ψήφου της στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, όχι μόνο ήθελε την αλλαγή, αλλά το έκανε πράξη, εκφράζει με συνέντευξή του στη «Σ» ο Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου του ΔΗΚΟ Μαρίνος Στυλιανού.

Καταθέτοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ο κ. Στυλιανού αναφέρει πως πολλά ζητήματα που αφορούν την πόλη του Κινύρα πρέπει να εξεταστούν και να υλοποιηθούν. Πιστεύει, εξάλλου, πως η Πάφος βρίσκεται σε πορεία αλλαγής, αφού πολλά έργα βρίσκονται υπό εξέλιξη, σημειώνοντας ότι με την αποπεράτωση θα δώσουν ώθηση για μια νέα εποχή για την πόλη.

Ο κόσμος της Πάφου έδειξε καθαρά ότι θέλει αλλαγή κι εσείς καλείστε να ανταποκριθείτε πλέον σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών. Πώς θα το πετύχετε;

Χωρίς αμφιβολία, η κοινωνία της Πάφου, δια της ψήφου της, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όχι μόνο ήθελε την αλλαγή, αλλά το έκανε πράξη. Ίσως να αποτελούμε το νεαρότερο Συμβούλιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυτό αφενός μας τιμά, αφετέρου μας επωμίζει με πολλές ευθύνες και προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς και εμείς φυσικά θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας ώστε να μην απογοητεύσουμε την κοινωνία και τον υπέροχο αυτό κόσμο της Πάφου.

Έχουν πολλά να γίνουν και σίγουρα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με ευχολόγια, ούτε και από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συλλογική δουλειά, πνεύμα συνεργασίας και προσωπική σκληρή δουλειά, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα πρέπει ο καθένας από μας να εγκύψει στα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας με σοβαρότητα, είτε αφορούν αξωραϊστικά έργα, είτε δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, ή γραμμικά πάρκα τα οποία βρίσκονται στα σκαριά ή ακόμη και τοπιοτέχνηση και βελτίωση του παραλιακού μας μετώπου.

Η συνεχής επαφή με τους δημότες μας, η καθημερινή επαφή με το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, με τους οργανωμένους φορείς και οργανωμένα σύνολα, αλλά και τους επαγγελματίες της πόλης μας θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το κοινό όφελος.

Ποιοι είναι οι στόχοι και προτεραιότητές σας;

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικού, μέλος της Επιτροπής Εργοδότησης Εργατών και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών Σχέσεων, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και πολλά ζητήματα πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν. Στις προτεραιότητές μου είναι ο Δήμος και το προσωπικό του να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και αξιοπρέπεια.

Το προσωπικό καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετήσει το ευρύ κοινό υπό τας περιστάσεις και τις αυξημένες ανάγκες. Υπάρχουν όμως και τμήματα που χρειάζονται πρόσθετη στελέχωση λόγω αυξημένης ζήτησης, υπάρχουν θέσεις νευραλγικές που θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να πληρωθούν, υπάρχει το θέμα εκπαίδευσης του προσωπικού, επιμόρφωσής του και αύξησης της παραγωγικότητας, κριτήρια αξιολόγησης αντικειμενικά και αξιοκρατικά. Όλα αυτά είναι ζητήματα, προβλήματα και εκκρεμότητες που σιγά-σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να επιλύουμε.

Από την άλλη, φυσικά, από τις προτεραιότητές μου δεν εκπίπτει η τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, που αποτελεί την κατ’ εξοχήν οικονομική δραστηριότητα της Πάφου, με τεράστια οικονομικά οφέλη. Ο Τουρισμός θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά που ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα τύχουμε αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας.

Χρειάζεται να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, τις παραλίες μας, τις υποδομές μας, ώστε να δεχθούμε τους τουρίστες μας με πλήρη ετοιμότητα, να φωταγωγήσουμε τους παραλιακούς μας πεζόδρομους, να φιλοτεχνήσουμε την παραλιακή μας και να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, τα μνημεία μας και τον πολιτισμό μας.

Επίσης θα πρέπει να τονίσω για πολλοστή φορά την ανάγκη έλευσης Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πάφο, ένα κεφάλαιο πολυσυζητημένο και το οποίο θα προωθήσω με όλες μου τις δυνάμεις μέσα από την Επιτροπή Τουρισμού και Εξωτερικών Σχέσεων, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και τον Πρόεδρο.

Πώς οραματίζεστε την πόλη της Πάφου;

Η Πάφος είναι πραγματικότητα πως αποτελεί ίσως την ομορφότερη πόλη της Κύπρου, με μια φυσική ομορφιά, με παρθένες περιοχές κατάφυτες και με αφροστεφανωμένες παραλίες. Μπορούν να γίνουν πολλά ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών της και εν γένει των κατοίκων της.

Όραμά μου για την πόλη του Αγαπήνορα και της Αφροδίτης είναι όπως καταστεί από τους κορυφαίους τουριστικούς και πολιτισμικούς προορισμούς, αφού πραγματικά έχουμε εκείνα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε. Μια πόλη παραθαλάσσια με δικό της αεροδρόμιο, πλούσια σε Ιστορία που ανάγεται χιλιάδες χρόνια πριν, με αρχαιολογικούς θησαυρούς και μνημεία, με τον μύθο της Αφροδίτης που ακόμη δεν έχουμε αξιοποιήσει δεόντως, πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να γίνουμε ένας ζηλευτός προορισμός.

Πέραν αυτού, όνειρό μου για την πόλη της Πάφου είναι όπως κατάφερουμε να την τοποθετήσουμε στον εκπαιδευτικό χάρτη με τη λειτουργία και άλλων πανεπιστημιακών σχολών, πέραν του πανεπιστημίου Νεάπολις, που θα συνεισφέρουν στην πόλη μας πολλαπλά οικονομικά οφέλη, θα κρατήσουν τους νέους στην πόλη μας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας περιορίζοντας τη μαζική φυγή τους, αλλά συγχρόνως θα εμπλουτίσουν με τη συμβολή τους τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Πού εντοπίζετε τα κυριότερα προβλήματα και με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι πρέπει να επιλυθούν;

Η Πάφος μας βρίσκεται σε πορεία αλλαγής, πολλά έργα βρίσκονται υπό εξέλιξη και με την αποπεράτωσή τους ελπίζουμε να συμβάλουν προς μια νέα εποχή για την πόλη μας. Παρ’ όλ’ αυτά θεωρώ ότι κάποια προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται. Για παράδειγμα θεωρώ ότι ως Πάφος θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραλίες μας και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας σε αυτές, αλλά και τη γενική εικόνα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι χάνουμε πολλούς τουρίστες λόγω των ακατάλληλων παραλιών μας, με τα επικίνδυνα ρεύματα που παραμονεύουν. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές και κεντρικές οδοί με πολεοδομικές παρανομίες, με αυθαιρεσίες που θα πρέπει με μεθοδικότητα να αρθούν και να νοικοκυρευτεί η πόλη μας και η γενική εικόνα που θέλουμε να έχουμε. Η καθαριότητα και οι χώροι πρασίνου μας θα πρέπει να βρίσκονται υψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς αποτελούν τον καθρέφτη μιας πόλης για τους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Οι προτάσεις που θα δώσουν την ώθηση

Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν σύμφωνα και με τα οικονομικά του Δήμου, τις οποίες προτίθεστε να προωθήσετε;

Αν τα οικονομικά μας το επιτρέπουν και αν μπορεί ακόμη να αξιοποιηθούν κρατικά αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια, πραγματικά θεωρώ ότι για την Πάφο ωρίμασε ο χρόνος ώστε να αποκτήσει το δικό της Κηποθέατρο. Να σημειώσουμε ότι πλέον έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο δημόσιος κήπος έχει περάσει στην κυριότητα του Δήμου Πάφου. Θεωρώ πως ο χώρος και προσφέρεται και φαντάζει ιδανικός, ώστε να απολαμβάνουμε κάτω από τον έναστρο ουρανό και το σεληνόφως εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που αναμφίβολα προάγουν τον πολιτισμό.

Ακόμη και η περιβόητη όπερα, που έχει την τιμή να ανεβάζει και να φιλοξενεί η Πάφος θεσμικά κάθε χρόνο, θα μπορούσε με τον σωστό σχεδιασμό να φιλοξενείται στον προαναφερόμενο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγαμε το έκτρωμα, κατά την ταπεινή μου άποψη, των κερκίδων και σκηνικών που συναρμολογούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο, το ομορφότερο σημείο της πόλης μας που απολαμβάνουν, στον βαθμό που τους επιτρέπουμε, οι χιλιάδες ρομαντικοί τουρίστες και επισκέπτες μας ντόπιοι και ξένοι κατά την τουριστική περίοδο.

Επιπρόσθετα, η υλοποίηση γραμμικού πάρκου δυτικά της Πάφου, αποτελεί πρόταση για την οποία έχω ήδη αρθρογραφήσει. Το έργο σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και τον Δήμο Πάφου, ενώ ο προτεινόμενος χώρος δημιουργίας του Γραμμικού Πάρκου, στα όρια του Δήμου Πάφου, εφάπτεται μαζί με τις κοινότητες Χλώρακας, Έμπας και Μεσόγης, που από κοινού σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου θα μπορούσαν να καταστήσουν το έργο υλοποιήσιμο. Με τη δημιουργία του Γραμμικού Πάρκου θα ενισχυόταν το πράσινο εντός της πόλης και θα αποτελούσε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Πηγή: Η Σημερινή