Σαν σήμερα το 1103μ.Χ. τάφηκε στην Πάφο ο Έρικ Α΄ βασιλιάς της Δανίας (video)

Σαν σήμερα το 1103μ.Χ. τάφηκε στην Πάφο ο Έρικ Α΄ βασιλιάς της Δανίας (video)

Ο Έρικ Α΄ της Δανίας ή Ερρίκος ο Αγαθός υπήρξε βασιλιάς από το 1095 μέχρι το 1103. Γεννήθηκε το 1056. Διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Όλαφ. Κυβέρνησε με σύνεση και καταπολέμησε την πειρατεία. Πέθανε στην Κύπρο στις 10 Ιουλίου 1103. Στην Κύπρο βρέθηκε καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους για προσκύνημα. Σαν μέρος του θανάτου του αναφέρεται η Πάφος, στην οποία και ετάφη.

Ο Έρικ ήταν γιος του βασιλιά Σβεν Β΄ της Δανίας από μια άσημη γυναίκα, διαδέχθηκε τον αδελφό του Όλαφ Α΄ της Δανίας. Ο Έρικ Α΄ ήταν υποστηρικτής του ετεροθαλούς αδελφού του Δανού βασιλιά Κνούτου Δ΄ και εξοργίστηκε όταν έγινε η εξέγερση εναντίον του παρόλα αυτά έμεινε στην βασιλική αυλή χωρίς να ακολουθήσει τον βασιλιά στο Όντενσε όπου σκοτώθηκε, στην συνέχεια ο Έρικ εξέπλευσε στην Σγιέλαν και από εκεί στην Σκανία η οποία ήταν εκείνη την εποχή τμήμα του βασιλείου της Δανίας.


Ο Ολάφ Α΄ εξελέγη νέος βασιλιάς αλλά η βασιλεία του ήταν πολύ κακή και σύντομη, τον διαδέχθηκε ο Έρικ ο οποίος ήταν εξαιρετικά αγαπητός στον λαό της Δανίας, με την εκλογή του σταμάτησαν οι λιμοί και οι αρρώστιες που κυριαρχούσαν στην Δανία την εποχή του Όλαφ και αυτό οι υπήκοοι του το θεώρησαν καλό σημάδι από τον θεό. Μεσαιωνικοί χρονικογράφοι περιγράφουν τον Έρικ Α΄ σαν πολύ απλό άνθρωπο που μπορούσε να συνεννοηθεί με ίσους όρους με τον απλό κόσμο, γύριζε όλες τις γειτονιές άκουγε τα προβλήματα των ανθρώπων και τους χαιρετούσε μέσα στα σπίτια τους, αγαπούσε τις διασκεδάσεις και είχε διαλυμένη ιδιωτική ζωή. Προσπάθησε να κρατήσει καλές σχέσεις και με τους μεγάλους γαιοκτήμονες παρά το γεγονός ότι είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των κατώτερων τάξεων στο πλαίσιο της διπλωματικής του πολιτικής ώστε να μπορεί να έχει την υποστήριξη τους σε περίπτωση ανάγκης. Σε μια επίσκεψη του στον πάπα ο Έρικ ολοκλήρωσε τις προσπάθειες που ξεκίνησε ο αδελφός του Κνούτος Δ΄ ώστε να αποκτήσει η Δανία δική της αρχιεπισκοπή στο Λάντ στην περιοχή της Σκανίας ενώ μέχρι εκείνη την εποχή η εκκλησία της Δανίας υπαγόταν στην αρχιεπισκοπή Αμβούργου – Βρέμης, πρώτος αρχιεπίσκοπος της Δανίας εξελέγη ο Άσσερ.

Τα πράγματα αντιστράφηκαν για τον Έρικ όταν κατά την διάρκεια ενός γλεντιού μέθυσε υπερβολικά και σκότωσε 4 φίλους του μέσα στην αυλή του, ο Έρικ όταν συνειδητοποίησε το έγκλημα του αποφάσισε να πάει για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα τα οποία είχαν κατακτηθεί στην Α΄ Σταυροφορία, για να παρακαλέσει τον θεό να τον συγχωρέσει για το έγκλημα του μαζί με την σύζυγο του Μποεντίλ, άφησε την αντιβασιλεία της Δανίας στον γιο του Χάραλντ Κέσζα και στον αρχιεπίσκοπο Άσσερ. Ξεκίνησαν από την Δανία μέσω Ρωσίας πρώτος τους σταθμός ήταν η Κωνσταντινούπολη όπου τους υποδέχθηκε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, στην Κωνσταντινούπολη αρρώστησε αλλά παρόλα αυτά προτίμησε να συνεχίσει το ταξίδι του για τους Αγίους Τόπους με αποτέλεσμα να πεθάνει στην Πάφο της Κύπρου τον Ιούλιο του 1103 και να ταφεί εκεί, η σύζυγος του Μποεντίλ αρρώστησε επίσης αλλά συνέχισε μόνη της στους Αγίους Τόπους για λογαριασμού του βασιλιά συζύγου της όπου και πέθανε με τον ίδιο τρόπο και τάφηκε στο Όρος των Ελαιών.

Κληρονόμοι

Διάδοχος του Έρικ Α΄ στην Δανία ήταν ο αδελφός του Νιλς της Δανίας, ο Έρικ Α΄ με την νόμιμη σύζυγο του Μποεντίλ είχε έναν γιο τον δημοφιλή πρίγκηπα Κνούτο Λαβάρντ ο οποίος θα δολοφονηθεί από τον ξάδελφο του Μάγκνους Α΄ της Σουηδίας γιο του Νιλς (1131). Ο Έρικ είχε και πολλά εξώγαμα παιδιά όπως τον Χάραλντ Κέσζα που τον άφησε αντιβασιλιά όταν αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους, τον μελλοντικό βασιλιά της Δανίας Έρικ τον Αλησμόνητο και την Ραχίλδη μητέρα του μελλοντικού βασιλιά της Δανίας Έρικ του Αμνού.

Πηγή: Polignosi.com