“Αντιμικροβιακή αντοχή: μια πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία της Κύπρου”
Η 4η διάλεξη του 16ου Κύκλου του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο», με τίτλο «Αντιμικροβιακή αντοχή: μια πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία της Κύπρου», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, και ώρα 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, φιλοξενεί τον Επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπεύθυνο Εργαστηρίου Πειραματικής Φαρμακολογίας, κ. Νικόλα Διέτη.
Από το 1929 που ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την αντιβιοτική δράση της πενικιλίνης, η πορεία της ανθρωπότητας άλλαξε για πάντα. Ανυπολόγιστες είναι οι ανθρώπινες ζωές που έχουν σωθεί από τα αντιβιοτικά σε εκατοντάδες λοιμώξεις που στοίχειωσαν τον πλανήτη με χιλιάδες θύματα στο πέρασμά τους. Πλέον, αυτή η χρυσή εποχή δείχνει να φτάνει στο τέλος της. Η συνεχής και υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών από τους πολίτες κυρίως του δυτικού κόσμου και η παράλογη συνταγογράφησή τους από πολλούς ιατρούς δημιουργεί μια αυξανόμενη αντιμικροβιακή αντοχή, δηλαδή τα μικρόβια που κάποτε εξαλείφονταν από τα αντιβιοτικά μας, είναι πλέον ανθεκτικά και οι ασθένειες που προκαλούν είναι πλέον μη θεραπεύσιμες. Όλο και λιγότερα αντιβιοτικά είναι πλέον αποτελεσματικά. Όλο και περισσότερα ανθεκτικά μικρόβια εμφανίζονται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σηκώσει τα χέρια προ πολλού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μια δεκαετία, αλλά φαίνεται ότι δεν ακούμε. Τα μικρόβια που βγαίνουν πλέον στον πλανήτη είναι τόσο ανθεκτικά που είναι έτοιμα να μας γυρίσουν πίσω στο 1900 όπου μια απλή λοίμωξη ήταν αιτία βέβαιου θανάτου.
Η Κύπρος μας δυστυχώς είναι ο πρωταθλητής της κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη και η χώρα με πολλά κρούσματα μικροβιακής αντοχής. Αν και η πολιτεία αναγνωρίζει τον κίνδυνο και έχει θέσει κατά καιρούς στόχους και δράσεις, η χρήση των αντιβιοτικών στην Κύπρο είναι σταθερά αυξανόμενη κάθε χρόνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, μια επιδημία στην Κύπρο από ένα υπερανθεκτικό μικρόβιο που δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δε θα είναι επιστημονική φαντασία, αλλά ένας υπαρκτός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία του τόπου, που ως νησί θα γνωρίσει πρωτοφανές επιπτώσεις. Η ενημέρωση των πολιτών και η εντατικότερη δράση της πολιτείας για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον κίνδυνο συντεταγμένα, είναι μονόδρομος.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως η μόνη δημόσια Ιατρική Σχολή του τόπου, έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και επιστημονικής δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής. Το Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής είναι το μοναδικό επιστημονικό εργαστήριο εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών στην χώρα. Στόχος μας και των
συνεργατών μας είναι, εκτός των άλλων, να εξερευνήσουμε την κυπριακή χλωρίδα και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας για να βοηθήσουμε στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που θα μας δώσουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε ενάντια στην μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής.
Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος Παγκύπρια 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων το κοινό, αλλά και το ακροατήριο του Ράδιο Πάφος Παγκύπρια, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.
Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα «Πολίτης», UCY Voice 95,2
Πληροφορίες: 22894305/ 26960857