Απάντηση Θ. Αριστοδήμου προς Δήμο Πάφου

Απάντηση Θ. Αριστοδήμου προς Δήμο Πάφου

Απάντηση από το Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο Πάφου για ανάλυση σε βάθος του προβλήματος που έχει προκύψει , τη δίκαιη τοποθέτηση και τη γραπτή απάντηση ζητά ο πρόεδρος του συγκροτήματος εταιρειών της Aristo Developers Θεόδωρος Αριστοδήμου μετά το θέμα που έχει προκύψει με την κατεδάφιση της πρώην οικίας της οικογένειας του Δημάρχου Ιάκωβου Ιακωβίδη (οδός 25ης Μαρτίου αρ.36) που έγινε την περασμένη Παρασκευή 16 Αυγούστου στην Πάφο.

Οι εκ των υστέρων ενέργειες και αντιδράσεις μετά την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου από την εταιρεία αναφέρει ο κ Αριστοδήμου, καταδεικνύουν ότι υπήρχε σκοπιμότητα από κάποιους. Καλεί μάλιστα τους δημοτικούς συμβούλους να είναι αντικειμενικοί στην κρίση και στις τοποθετήσεις τους, λέγοντας επιπρόσθετα πως « οι ύβρεις, οι απειλές και η όλη συμπεριφορά συγκεκριμένου λειτουργού του Δήμου , δεν τυγχάνουν της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου».

Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε ο κ Αριστοδήμου προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται στο θέμα της κατεδάφισης του κτιρίου που βρίσκετο στο τεμάχιο 371/Φ/ Σχ/ 51/030414 ( πρώην οικία Ιακωβίδη) λέγοντας πως η εταιρεία Aristo Ktimatiki Ltd. αγόρασε από τον Ανδρέα Ιακωβίδη, γνωστό δικηγόρο και για χρόνια Πρέσβη της Κύπρου στην Αμερική, στις 17 Οκτωβρίου 2012 το πιο πάνω ακίνητο στην τιμή του 1.000.000 (ενός εκατομμυρίου ευρώ) και πως η μεταβίβαση έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2013.

Ο κ Αριστοδήμου στην επιστολή του αναφέρει πως το κτίριο όταν αγοράστηκε ήταν καμένο και ετοιμόρροπο αρκετό καιρό πριν το αγοράσει η εταιρεία, και για αυτό, όπως είπε, υπάρχει φωτογραφικό υλικό και βεβαιώσεις επιστημόνων μηχανικών και της ασφάλειας .

Επιπρόσθετα, ο κ Αριστοδήμου, σημειώνει πως η εταιρεία του είχε εξετάσει από την Πολεοδομία, την αρμόδια αρχή και είχε και την προσωπική διαβεβαίωση του κ. Α. Ιακωβίδη, ότι το κτίριο δεν ήταν διατηρητέο, και ότι όπως ήταν, αποτελούσε πρόβλημα και θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Η εταιρεία υπέβαλε ,όπως αναφέρεται στην επιστολή, αίτηση στις 29 Απριλίου 2013 στο Δήμο Πάφου για κατεδάφιση του κτιρίου και παρ’ όλον που παρήλθαν μερικοί μήνες δεν έλαβε ,μέχρι σήμερα καμία απάντηση , ενώ κατά διαστήματα δεχόταν τηλεφωνήματα και παράπονα για το ότι το κτίριο χρησιμοποιούταν ανεξέλεγκτα από διάφορα άτομα και νεαρούς για διάφορους σκοπούς καθώς και παράπονα και από το Υγειονομικό Τμήμα Καθαρισμού του Δήμου και μάλιστα και με γραπτή επιστολή ημερομηνίας 17ης Μαΐου του 2013 .

Για μας, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ Αριστοδήμου, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος από την κατεδάφιση του, γιατί γνωρίζοντας ότι δεν ήταν διατηρητέο, δεν μπορούσε η εταιρεία να πάρει το ρίσκο για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών, και διερωτάται « εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ατύχημα ποιος θα είχε την ευθύνη;».

Ο κ. Αριστοδήμου διαμέσω της επιστολής του καλεί το Δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να απαντήσουν :

Γιατί τόσα χρόνια από τον καιρό της Εφαρμογής του Νόμου για τα διατηρητέα δεν φρόντισαν ο Δήμος Πάφου και οι αρμόδιοι εφ’ όσον πίστευαν στη σημαντικότητα του να το κηρύξουν διατηρητέο , ή να το αγοράσουν και να το προστατεύσουν;

Ο κ Αριστοδήμου πρόσθεσε επίσης « ρωτήσαμε τους ιδιοκτήτες του κτιρίου την οικογένεια Ιακωβίδη , που ιστορικά αυτούς ενδιαφέρει περισσότερο, και ποια είναι η θέση τους περί του προκειμένου; τι υπόφεραν από όψιμα ενδιαφερόμενους για το κτίριο;)

Ο πρόεδρος του συγκροτήματος εταιρειών της Aristo Developers Θεόδωρος Αριστοδήμου κάλεσε μάλιστα το Δήμο Πάφου να προβληματιστεί γιατί ο κ Βαγγέλης Μαυρονικόλας που κατοικούσε τόσα χρόνια σε αυτό το « σημαντικό κτίριο» και που ενδιαφερόταν να το αγοράσει γιατί δεν το αγόρασε και δεν φρόντισε να διατηρήσει.

Εάν είπε, η τοπική αρχή είχε εντάξει το συγκεκριμένο κτίριο στα διατηρητέα τότε θα ήταν σε γνώση τόσο της εταιρείας και του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου αγοραστή , το καθεστώς του κτιρίου, και ποια η αξία του και έτσι θα αποφάσιζαν την αγορά του ή μη.

Έδωσε επίσης την διαβεβαίωση πως εάν η εταιρεία αγόραζε το κτίριο ως διατηρητέο, τότε θα σεβόταν το διατηρητέο του κτιρίου, και θα έκανε το παν, όπως ανέφερε για να το αναδείξει φέροντας ως παράδειγμα και λέγοντας πως το ίδιο έπραξε , και με το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος στην Πάφο, με το σημερινό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου που ήταν διατηρητέο όταν το αγόρασε η εταιρεία, στο οποίο προχώρησε στην συντήρηση και στην ανάδειξη του, και το οποίο έτυχε τριών πρώτων βραβείων ( Αρχιτεκτονικό, κατασκευής και ιδιοκτησίας).

Ο κ Αριστοδήμου διερωτήθηκε μάλιστα , αν υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας , αρχιτέκτονας ή Δημοτικός Σύμβουλος που θα προχωρούσε στην αγορά του κτιρίου πληρώνοντας 1.000.000 ευρώ και γνωρίζοντας ότι θα αντιμετώπιζε εκ των υστέρων τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η εταιρεία του.

Πρόσθεσε επίσης, πως υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στην Επαρχία του , σαν Πρόεδρος σωματείων, Πρόεδρος του ΕΒΕ, Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, μέλος του Δ.Σ της Cyta , των Κυπριακών Αερογραμμών , της Τράπεζας Κύπρου και πρόσφατα εκλεγείς Πρόεδρος των Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων της Κύπρου και πως κριτής θα είναι ο κόσμος της Πάφου

Ανεξάρτητα από την διαφορά και διαφωνία του στο θέμα αυτό, καταλήγει στην επιστολή του ο κ Αριστοδήμου, και γνωρίζοντας τι σημαίνει να υπηρετεί κανείς τα κοινά, εκτιμά και σέβεται την προσφορά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου – όπως αναφέρει- και εξέφρασε την λύπη του για την εν προκείμενη αντιπαράθεση.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/