Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του πρώην δημ. μηχανικού
Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου, η αντεξέταση του τέως δημοτικού μηχανικού Πάφου Σάββα Σάββα από την Κατηγορούσα Αρχή για την υπόθεση του διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί από την εταιρεία Aristo.
Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Κατά την επόμενη δικάσιμο θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Σάββα.
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Στη σημερινή δικάσιμο, ο μάρτυρας Σάββα Σάββα ανέφερε πως οι ερωτήσεις που του τέθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης του ήταν παραπλανητικές για αυτό από κάποιο σημείο και μετά και με την παρέμβαση του δικηγόρου του Ηλία Στεφάνου αποφάσισε να τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής.
Πρόσθεσε πως δεν είχε ενώπιον του το φάκελο της επίδικης ανάπτυξης, με αποτέλεσμα στις αρχικές του καταθέσεις να είναι σε θέση να απαντά μόνο τα σημεία που θυμάται.
Η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’ Νίνο Κέκκο, ρώτησε τον μάρτυρα γιατί δεν ζήτησε τους φακέλους την ώρα της ανάκρισης προκειμένου να είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, με τον μάρτυρα να απαντά πως τους φακέλους της επίδικης ανάπτυξης δεν τους χειρίστηκε ο ίδιος.
Σε ερώτηση που του υπέβαλε ο κ. Κέκκος για το ποιες ήταν οι παραπλανητικές ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι ανακριτές, ο κ. Σάββα είπε πως αυτές είχαν να κάνουν με το ότι δεν του παρουσιάστηκαν οι φάκελοι της επίδικης ανάπτυξης, επειδή τον ρώτησαν – όπως είπε- για τις σχέσεις του με την Αναπληρώτρια Δημοτικό Μηχανικό Ανδρούλα Ευθυμίου και από το γεγονός ότι η διόρθωση στα οικόπεδα έγινε αφού πάρθηκε απόφαση από την Εκτελεστική επιτροπή του Δ. Πάφου.
Είπε, επίσης, πως ο Δήμος Πάφου τον κατηγόρησε ότι έκανε πλαστό σχέδιο της κλίμακας 1:2000 και όχι της κλίμακας 1:5000.
Ο κ. Κέκκος ωστόσο ανέφερε πως οι ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν δεν προκαλούσαν σύγχυση ούτε ήταν παραπλανητικές και πως αν έγινε κάποιο λάθος από πλευράς των ανακριτών ήταν καλόπιστα. Υποστήριξε περαιτέρω πως ο μάρτυρας υπέδειξε υπέρμετρο ζήλο για την υπόθεση του διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί από την εταιρεία Aristo από τον καθένα στο Δήμο και πως αυτός ήταν που εισηγήθηκε το σχέδιο 1:5000, αυτός ήταν που είχε υπαγορεύσει στην Σ. Κούσπου- λειτουργό των Τεχνικών υπηρεσιών – τους όρους που τέθηκαν στην πολεοδομική άδεια, αυτός επίσης ήταν που είχε εμπλοκή στην αντικατάσταση των 179 οικοπέδων με 177 και ακολούθως των 177 οικοπέδων με 178, χωρίς τη λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό συμβούλιο, αυτός είχε εμπλοκή στην αντικατάσταση των σχεδίων στον επίδικο φάκελο και ότι αυτός ήταν που πλαστογράφησε την πολεοδομική άδεια, με τον μάρτυρα ωστόσο να διαφωνεί.
Η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε επίσης πως ο τέως δημοτικός μηχανικός ήταν αυτός που έστειλε επιστολή στο Τμήμα Δασών. Τέλος, ο κ. Κέκκος υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι ενώ αυτός ευρίσκετο με άδεια ανάπαυσης παρουσιάστηκε ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία εξέταζε το αίτημα έκδοσης άδειας διαχωρισμού. ενώ μπορούσε κάλλιστα το θέμα να παρουσιαστεί στην Εκτελεστική επιτροπή από τον Εκτελεστικό μηχανικό Πάμπος Καραολίδη, ο οποίος ήταν επίσης παρών.
Αυτά όλα είπε ο κ. Κέκκος «κατ’ εμένα δείχνουν μεγάλη εμπλοκή στην όλη διαδικασία και καταρρίπτεται η θέση ότι ο μάρτυρας είχε ελάχιστη εμπλοκή στην έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας διαχωρισμού για τα τεμάχια της Aristo».
Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι τα σχέδια της πολεοδομικής άδειας που είχε ακυρώσει δεν μπορούσαν να ακυρωθούν από τον ίδιο αλλά από την αρμόδια αρχή του Δήμου.
Σε σχέση με την αναφορά του μάρτυρα ότι η Αναπληρώτρια Δημοτική Μηχανικός ήθελε να δημιουργήσει ανεξάρτητο τμήμα και ότι αυτό δεν συμβαίνει πουθενά σε κανέναν άλλο Δήμο της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου μια Τεχνική υπηρεσία να απαρτίζεται από «δυο βασιλιάδες» κατά την έκφραση του ο κ. Κέκκος κατέθεσε ως τεκμήρια δύο επιστολές στις οποίες γινόταν σαφές πως η κ. Ευθυμίου δεν ενήργησε από μόνη της. Η μία επιστολή – όπως αναφέρθηκε – από την Κατηγορούσα Αρχή ενώπιον του Κακουργιοδικείου ήταν υπογεγραμμένη από τον τέως Δήμαρχο Πάφου Ανδρέα Αταλιώτη και η δεύτερη επιστολή από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που ζητούσε να γίνει διευθέτηση για τη σύσταση ξεχωριστού τμήματος.
Ο μάρτυρας ωστόσο απήντησε πως η κ. Ευθυμίου δεν είχε εξουσία από μόνη της και πως κάποιοι την «βόλεψαν», κατά την έκφραση του.
Σε σχέση με την κατηγορία του δεκασμού του κατηγορούμενου από τον κ. Θεόδωρο Αριστοδήμου με το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, ο κ. Κέκκος ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί ανέφερε για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι 20 χιλ. ευρώ τού είχαν δοθεί σε μετρητά από το θείο του ο οποίος ζούσε στην Αγγλία και απεβίωσε το 2012, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους ανακριτές στο στάδιο των ανακρίσεων δεν ανέφερε τις εν λόγω λεπτομέρειες.
Για τα χρήματα που του έδωσε ο θείος του, ο κ. Σάββα είπε πως ούτε η σύζυγος του γνώριζε, αλλά ούτε και τα παιδιά του και έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που χρησιμοποιήσε το ποσό.
Προς ενίσχυση του ισχυρισμού του αυτού ανέφερε ότι τον κατηγορούσαν αρχικά ότι είχε δωροδοκηθεί και με άλλα χρηματικά ποσά 16 χιλ. και 4 χιλ. ευρώ, κατηγορίες τις οποίες η Αστυνομία αναγκάστηκε να τις αποσύρει επειδή διαφάνηκε από τους λογαριασμούς του πεθερού του ότι του είχαν δοθεί αυτά χρήματα.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κέκκος του υπέβαλε ότι το ίδιο θα είχε συμβεί αν ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει στο στάδιο των ανακρίσεων στην Αστυνομία λεπτομέρειες για την προέλευση του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)