Ο Ν. Παπαδόπουλος ανησυχεί για κακή λύση Κυπριακού
Την ανησυχία του ότι οι αγώνες και η αντίσταση σαράντα χρόνων
θα καταλήξουν σε μια κακή λύση, που θα οδηγεί την Κύπρο σε νέες περιπέτειες, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του Γεώργιου (Κοκή) Ιωαννίδη που τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας στην Πάφο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Τούρκοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο το στόχο τους, σημειώνοντας πως “η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, που ισοδυναμεί με διχοτομική διευθέτηση, έχει έρθει πιο κοντά με τη συμφωνία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπογράψει με τον κ. Έρογλου”.
Με τη συμφωνία, συνέχισε, “η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ανεξαρτήτως της έκβασής τους”.
Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του ανέφερε πως σήμερα “έχουμε περισσότερη ανάγκη να θυμούμαστε την ιστορία αγωνιστών, όπως ήταν ο Γεώργιος Ιωαννίδης, που τίμησαν την Κύπρο με τους αγώνες τους και αγωνίστηκαν για τα δίκαια, την ιστορία και την αξιοπρέπεια μας”.
Ολόκληρη η ζωή του Γεώργιου Ιωαννίδη, συνέχισε, ήταν μια διαρκής συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, αλλά και η θητεία του στα πολιτικά αξιώματα ήταν μια διαδρομή ευσυνειδησίας, αξιοπρέπειας και συνεπούς προσήλωσης σε αρχές και αξίες.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, πως σήμερα “έχουμε ανάγκη όλες τις αρετές του Γεώργιου Ιωαννίδη, την αγωνιστικότητα και τον πατριωτισμό του, την καθαρή και τολμηρή του σκέψη, τον αυθορμητισμό και τη σοφία του, αλλά και τις πλούσιες εμπειρίες του για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού”.
Σήμερα, συνέχισε, “που η πολιτική μας κατάντησε να έχει ως κύρια δραστηριότητα της τον εξευμενισμό του κατακτητή, χρειαζόμαστε τη δική του εμπειρία και αποφασιστικότητα”.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε και τις αναφορές που είχε κάνει ο Γεώργιος Ιωαννίδης το 1983 και με τη συσσωρευμένη εμπειρία που απέκτησε ως συνομιλητής μέχρι το 1982.
Ο Γεώργιος Ιωαννίδης είχε πει, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι “oι δυο πλευρές έχουν διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση ως προς τη λύση που επιδιώκουν και τούτο παρά την ύπαρξη των δύο συμφωνιών κορυφής που προβλέπουν λύση ομοσπονδιακή”.
Πρόσθεσε ότι είχε πει, επίσης, ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση ομοσπονδιακή που να έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και στοιχεία που απαιτούνται για τη διατήρηση και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, ενότητας και του αδέσμευτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτό είναι σύμφωνο με τις συμφωνίες κορυφής” , προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά προσβλέπει προς ένα συνεταιρικό καθεστώς που θα έχει ως βάση σε μέγιστο βαθμό τα σημερινά κατοχικά τετελεσμένα και το οποίο θα έχει τα στοιχεία μιας συνομοσπονδίας ή ψευδο-ομοσπονδίας ή οιονεί ομοσπονδίας, κάτω από οποιεσδήποτε όμως συνθήκες δεν θα πρόκειται για ομοσπονδιακή λύση.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο Γεώργιος Ιωαννίδης μάλιστα είχε πει: “Η διχοτομική και πολιτική επιδίωξη με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες, ακολουθεί πιστά τα βήματα της πολιτικής της Τουρκίας από το 1955. Ιδιαίτερα τώρα που κατέχει το 37% του εδάφους μας, η θέση της έχει καταστεί πιο φανερή. Αυτή η ουσιώδης και βασική διαφορά, όπως είναι φυσικό, εφόσον υφίσταται δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση του κυπριακού προβλήματος”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, καταλήγοντας, ανέφερε πως, αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε, οι διαπιστώσεις του Γεώργιου Ιωαννίδη είναι και σήμερα επίκαιρες, επισημαίνοντας ότι “αντιμετωπίζουμε κίνδυνο”.
Η εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας κτίστηκε στη γη που η σύζυγος του Γεώργιου Ιωαννίδη, Μαρούλα, δώρισε στην Εκκλησία εις μνήμη του.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/