Πίσω σε κοινές μνήμες και θύμησες μας επέστρεψε η εκδήλωση του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου
Εκδήλωση με επίκεντρο την παράδοση , το χορό και το τραγούδι διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου
λαμπρύνοντας την Πάφο , την ιστορία και τον πολιτισμό της, ομορφαίνοντας τις καρδιές των παρευρισκομένων, συνδέοντας τους με κοινές μνήμες και θύμησες, και προκαλώντας συγκίνηση. Η εκδήλωση περιελάβανε παραδοσιακούς κυπριακούς και ελληνικούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου που αριθμεί 76 χορευτές, αλλά και μοναδική μουσική από το βιολί του παραδοσιακού βιολιτζή Νεόφυτου Κωνσταντίνου από την Λετύμπου.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Φίλιππος Φιλίππου Γραμματέας του Συμβουλίου του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου ανέφερε πως ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου ιδρύθηκε το 1969, συμπληρώνοντας φέτος 43 χρόνια ζωής και προσφοράς στα κοινά. Στηρίζετε είπε από ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση του τόπου μας με μοναδικό στόχο να τη διατηρήσουν και να τη μεταδώσουν αυτούσια στις νεότερες γενιές.
Στην σύγχρονη τάξη πραγμάτων με την παγκοσμιοποίηση να διαλύει και να εξισώνει τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών , να τείνει να επιβάλει λανθασμένα πρότυπα και αξίες στους ανθρώπους είπε ο κ Φιλίππου, η προαγωγή και στήριξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας αποτελεί απαραίτητη πράξη διάσωσης και διαφύλαξης της φυσιογνωμίας του λαού.
Πρόσθεσε επίσης πως κανένα Κράτος και καμία χώρα δεν μπορεί να έχει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ούτε και σταθερή δημοκρατική ζωή εάν πρώτα δεν αναπτύξει ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο.
Ο κ Φιλίππου ανέφερε πως ο Όμιλος που λειτουργεί αφιλοκερδώς διατηρεί τους γνήσιους παραδοσιακούς χορούς, συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και έχει εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο σε εκδηλώσεις στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Σκωτία, στη Γαλλία, στη Ρωσία, στην Τσεχία και στην Ελλάδα.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου συνέχισε, κατάφερε επάξια, να κατέχει μια πολύ ψηλή και τιμητική θέση στην συνείδηση των συμπολιτών μας με το σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα που διακρίνει το έργο και την προσφορά του στα κοινά. Εξάλλου η σχολή μαθημάτων χορού του Ομίλου λειτούργησε και φέτος προσφέροντας δωρεάν μαθήματα με πολύ αγάπη και αφοσίωση όπως είπε, και με μοναδικό πάντα κόστος τις αμέτρητες ώρες προσφοράς των ατόμων που πλαισιώνουν εθελοντικά τόσα χρόνια το Λαογραφικό Όμιλο Πάφου.
Σύμφωνα με τον κ Φιλίππου ο Όμιλος φιλοξενείται σήμερα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου μέχρι την ανέγερση του δικού του οικήματος .
Πρόσθεσε επίσης πως « η ανέγερση του ιδιόκτητου οικήματος σε οικόπεδο που ανήκει στο Λαογραφικό Όμιλο Πάφου και βρίσκεται στην περιοχή Αναβαργός έχει προχωρήσει κατά πολύ καθώς έχουν αποπερατωθεί όλα τα σχετικά αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά σχέδια, έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες» αλλά όπως ανέφερε, οι κρατικές χορηγίες και η στήριξη των τοπικών υπηρεσιών είναι περιορισμένες.
Πρωτεργάτες του Ομίλου ήταν ο Γιάννος Αντωνιάδης δάσκαλος από το Πολέμι, ο Νίκος Βασιλειάδης από τη Πάφο και ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου , χοροδιδάσκαλος από τη Λετύμπου.