Ποικιλόμορφα μηνύματα η έκθεση «Ήχος και χρώμα»

Ποικιλόμορφα μηνύματα η έκθεση «Ήχος και χρώμα»

Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός που εκπέμπει πολλά και ποικιλόμορφα μηνύματα, χαρακτήρισε την έκθεση Ζωγραφικής των Αριστοτέλη Δημητρίου και Γιώργου Γεροντίδη, σε συνδυασμό με τις μελωδική παρουσία των Γιάννη Χατζηλοϊζου και Γιώργου Ιωάννου στο τραγούδι, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος που παρέστη στην έκθεση ζωγραφικής « Ήχος και χρώμα».

Πρώτα απ’ όλα συνέχισε, ” εκπέμπει το ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο τόπος μας διαθέτει σήμερα μια πλειάδα νέων δημιουργών, ικανών να εκφράζουν τις κλήσεις και τις ευαισθησίες τους, το ταλέντο και τις αναζητήσεις τους στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, με τρόπο σύγχρονο και πρωτοποριακό”.

O Δήμαρχος Πάφου είπε πως το χθεσινό συναπάντημα των καταξιωμένων δημιουργών μας, μέσα από το μοναδικό αυτό πάντρεμα του ήχου και του χρώματος, της αισθητικής και των αισθήσεων, αντανακλά και εκφράζει την πορεία της σύγχρονης πολιτιστικής διαδρομής της πόλης μας, μιας πορείας – όπως είπε- που επιβεβαιώνει με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι ο τόπος μας έχει το προνόμιο να διαθέτει σήμερα μια πλειάδα από καταξιωμένους δημιουργούς που αγαπούν το νησί μας και εμπνέονται από αυτό.

Πρόσθεσε πως η έκθεση αποδεικνύει ότι η πόλη μας έχει τις δυνατότητες και πληροί τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως ένα φυτώριο πολιτισμού, μια κοιτίδα εικαστικής δημιουργίας, ένας χώρος έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας και διαρκούς καλλιτεχνικής αναζήτησης.

Ο κ. Φαίδωνος εκτίμησε πως η Έκθεση αποδεικνύει ότι η πόλη μας έχει τις δυνατότητες και πληροί τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως ένα φυτώριο πολιτισμού, μια κοιτίδα εικαστικής δημιουργίας, ένας χώρος έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας και διαρκούς καλλιτεχνικής αναζήτησης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που η Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, -όπως είπε- καλείται να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην πολύχρονη ιστορία του μεγάλου θεσμού που εκπροσωπεί, αξιοποιώντας προς τούτο όλες τις δυνατότητές της και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της.

Όπως αναφέρθηκε στην Έκθεση ζωγραφικής ο Αριστοτέλης Δημητρίου γεννήθηκε στην Πάφο και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στα εργαστήρια ζωγραφικής των Παναγιώτη Τέτση και Δημήτρη Μυταρά. Εργάζεται ως καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Θεωρητικός Τέχνης Χριστόδουλος Καλλίνος «ο Αριστοτέλης είναι ίσως ο σημαντικότερος τοπιογράφος-ζωγράφος της γενιάς του.και δεν θα περάσουν πολλά χρόνια όπου θα έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους της κυπριακής ζωγραφικής»

Ο Γιώργος Γεροντίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε επίσης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στα εργαστήρια των Μυταρά και Γιαννούδη. Έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές Εκθέσεις και μερικά από αυτά ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο και Ελλάδα. Θεματικά, η εργασία του κινείται γύρω από προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, αντικείμενα και τοπία. Όπως γράφει για τον Γιώργο ο λογοτέχνης Ανδρέας Χατζηθωμάς «Τα θέματά του δίνονται με έναν επιβλητικό τρόπο, έτσι που να καταγράφονται στη μνήμη μας και να δημιουργούν μια υπαινικτική ατμόσφαιρα που εισχωρεί στον ψυχικό μας κόσμο».

Ο μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε μουσική στην Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έχει εμφανιστεί ως μαέστρος ή και πιανίστας σ’ όλη την Κύπρο, την Κίνα και την Αμερική , ενώ έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες διεθνούς κύρους και εμβέλειας. Είναι μουσικός παραγωγός κλασσικών προγραμμάτων στο πρώτο πρόγραμμα του ΡΙΚ. Το 2007 διετέλεσε Λέκτορας στο Μουσικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ από το 2000 είναι Πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας.

Ακολούθως ο κ. Φαίδωνος είπε πως με την συγκεκριμένη έκθεση η πόλη μας είχε το προνόμιο να φιλοξενεί μια εκδήλωση σύγχρονων καλλιτεχνών που αναμφίβολα υπόσχονται πολλά.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΑΡ)