Σήμερα η ποινή σε 35χρονο για κάνναβη και λεβαμισόλη
Eν αναμονή σήμερα της επιβολής ποινής του 35χρονου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείου Πάφου σε σχέση με υπόθεση παράνομης κατοχής 438 γραμμαρίων κάνναβης με σκοπό την προμήθεια και για κατοχή 230 γραμμαρίων του φαρμακευτικού προϊόντος λεβαμισόλης.
Το νήμα της υπόθεσης ξετυλίχθηκε όταν στις 6.12.2015, μέλη της ΥΚΑΝ κατόπιν ενταλμάτων έρευνας προέβησαν σε έρευνα δύο κατοικιών, αρχικά στην ανώγεια κατοικία και στη συνέχεια στην ισόγειο κατοικία, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε το ενοχοποιητικό.
Έρευνα που διενεργήθηκε στη συνέχεια στους εξωτερικούς χώρους των εν λόγω οικιών στο χωριό Μαραθούντα, είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό στο έδαφος της αυλής τριών πλαστικών δοχείων, εντός των οποίων εντοπίστηκαν ποσότητες κοκαΐνης, λεβαμισόλης και φαινακετίνης.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο η φαινακετίνη αποτελεί αναλγητικό φάρμακο ενώ η λεβαμισόλη αντιπαρασιτικό φάρμακο. Και τα δύο χρησιμοποιούνται σαν αραιωτικό της κοκαΐνης. Η κυκλοφορία της φαινακετίνης είναι απαγορευμένη στην Κύπρο, λόγω αρνητικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου, ενώ και η λεβαμισόλη δεν έχει άδεια κυκλοφορίας και στην Κύπρο για τον ίδιο λόγο .
Επιστημονικές εξετάσεις, σε επίπεδο γενετικού υλικού, οι οποίες έγιναν σε τεκμήρια της υπόθεσης στο Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δεν κατέδειξαν οποιαδήποτε στοιχεία που να συνδέουν τόσο τον κατηγορούμενο και τους τρεις πρώην συγκατηγορουμένους του που είχαν συλληφθεί αρχικά, όσο και τρίτο πρόσωπο, η οποία ήταν επισκέπτρια στην οικία στη Μαραθούντα κατά τη στιγμή της έρευνας.
Ομοίως, δακτυλοσκοπικός έλεγχος στα τρία πλαστικά δοχεία δεν κατέδειξε οποιοδήποτε αξιοποιήσιμο αποτύπωμα.
Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπήθηκε από την Α’ δημόσια κατήγορο Ξένια Ξενοφώντος, υποστήριξε τη θέση ότι η μαρτυρία εναντίον του κατηγορούμενου συνολικώς αποτιμούμενη δεν αφήνει καμία λογική αμφιβολία περί της διάπραξης των επίδικων αδικημάτων από αυτόν.
Αντίθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου επιχειρηματολόγησε, προκρίνοντας πρωτίστως ότι η μαρτυρία που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο δεν μπορεί παρά να κριθεί ως μία κατασκευασμένη μαρτυρία σε βάρος του κατηγορούμενου, εισηγούμενος ότι στη βάση της προσκομισθείσας μαρτυρίας η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει τις κατηγορίες εναντίον του πελάτη του στον απαιτούμενο βαθμό.
Στην τελευταία δικάσιμο ανακοινώνοντας την απόφασή του, το Κακουργιοδικείο είπε πως έχει ήδη καταλήξει, στα ευρήματά ότι οι ως άνω δηλώσεις-ομολογίες του κατηγορούμενου σε σχέση με την εμπλοκή και τη διασύνδεσή του με τις ναρκωτικές ουσίες και τα φαρμακευτικά προϊόντα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας στην αυλή της κατοικίας την οποία ο ίδιος χρησιμοποιούσε για να διαμένει με τη συμβία του, ήταν εθελούσιες και αληθινές, συνιστώντας ουσιαστικά θεληματικές δηλώσεις ενοχής και ομολογίες.
Τούτου δοθέντος, είναι ξεκάθαρο στη βάση των ως άνω νομολογιακών αρχών και προσεγγίσεων, είπε το δικαστήριο, ότι από μόνες τους, στην κατάλληλη πάντα περίπτωση, μπορούν να αποτελέσουν ικανοποιητικό βάθρο για καταδίκη.
Υπό το σύνολο των περιστάσεων της υπό συζήτηση υπόθεσης, οι ως άνω δηλώσεις του κατηγορουμένου, ανέφερε το δικαστήριο, είναι τόσο ισχυρές, σαφείς και κατηγορηματικές, που από μόνες τους επιτρέπουν την κατάληξη, στο βαθμό που απαιτείται σε διαδικασίες ως η υπό συζήτηση, πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, για την ενοχή του τελευταίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ