Το νέο σύστημα διορισίμων που περίμεναν όλοι
Με χαρά και ικανοποίηση ακούσαμε να εξαγγέλλεται ο νέος τρόπος πρόσληψης καθηγητών στα σχολεία με τους καταλόγους διορισίμων. Ήταν κάτι το οποίο ανέμεναν πολλές γενεές εκπαιδευτικών οι οποίοι είχαν καθηλωθεί από το σύστημα στους παρωχημένους καταλόγους διοριστέων. Το Υπουργείο Παιδείας και ο ίδιος ο υπουργός κ. Καδής τόλμησαν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και να αγγίξουν τις ιερές αγελάδες που κανένας δεν τολμούσε να αγγίξει, τους καταλόγους διοριστέων.
Ήταν γνωστό σε όλους, κοινό μυστικό, πως η κατάσταση με τους παλαιούς καταλόγους δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Δυστοκία και οπισθοδρόμηση μόνο επέφεραν οι κατάλογοι διοριστέων. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν τελειώσει τις σπουδές τους πάνω από δεκαετία, περίμεναν ανελπίστως να διοριστούν. Πολλοί μάλιστα άνδρες οι οποίοι υπηρέτησαν στρατιωτική θητεία 26 μηνών, έβλεπαν τις συμμαθήτριες τους να είναι διορισμένες και οι ίδιοι για αυτά τα δυο έτη να παραμένουν εκτός της εργασίας τους για πάνω από μια δεκαετία.
Το νέο σύστημα διορισίμων προσπάθησε να συγκεράσει όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όποια αδικία τυχόν να αναφυόταν. Εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε σχολεία είτε με σύμβαση είτε με αντικατάσταση, μοριοδοτούνται μέχρι 20 μονάδες, ενώ παράλληλα όσοι τελείωσαν πριν από χρόνια τις σπουδές τους λαμβάνουν μια μονάδα ανά έτος με όριο τα δέκα χρόνια. Η στρατιωτική θητεία μοριοδοτείται μέχρι 3 μονάδες. Ίσως εδώ να έγκειται και το μεμπτό του νέου σχεδίου που κατά την άποψή μας θα ήταν καλύτερα να μοριοδοτείται 5 μονάδες (2.5 ανά έτος όπως συμβαίνει με και την προϋπηρεσία).
Οι εξετάσεις στο γνωστικό αντικείμενο μπορεί να εγείρουν κάποιες αντιδράσεις. Πολλοί συνάδελφοι φωνασκούν και ξεσπαθώνουν κατά των εξετάσεων με το σκεπτικό πως εφόσον έχουμε πτυχία δεν χρειαζόμαστε τις εξετάσεις για να αποδείξουμε την ικανότητά μας. Και μεις διερωτούμαστε. Εφόσον κάποιος είναι κάτοχος του γνωστικού του αντικειμένου, τι φοβάται και γιατί ανησυχεί από την εξέταση; Οι εξετάσεις θα αποτελούν μια τυπική διαδικασία να αποτυπωθούν στο χαρτί οι υπάρχουσες γνώσεις του. Δεν λέμε ότι είναι το τέλειο αυτό, όμως είναι μια επίμοχθη διαδικασία που πρέπει να περάσουμε για να επέλθει η εξυγίανση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο εξέτασης ελπίζουμε πως σύντομα θα διευκρινιστούν. Εννοείται και επιβάλλεται πως το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνήσει για το αδιάβλητο και απόρρητο των εξετάσεων.
Τελειώνοντας θα ήθελα να καλέσω όλους να στηρίξουμε ανενδοίαστα το υπουργείο παιδείας σε αυτή τη δύσκολη και ιστορική μεταρρύθμιση. Τόλμησε και κέρδισε ο κ. Καδής γι’ αυτό πιστεύουμε πως ίσως να είναι ο πιο πετυχημένος υπουργός των τελευταίων δεκαετιών στην Κύπρο.
Του Πανίκου Αντωνιάδη (Φιλόλογος)