Τροχιοδρομούναι σημαντικά έργα στην πόλη Πάφου
Τα σημαντικότερα έργα τα οποία προγραμματίζονται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Πάφου, σύμφωνα με την Ανδρούλα Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου, είναι η ανάπλαση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννεντυ, η αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ, η αναδιαμόρφωση και ανάδειξη των χώρων στη Συνοικία Μουτάλλου ,η Σύνδεση και Ανάδειξη των πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού, η αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην κινηματοθεάτρου «Αττικόν» και η μετατροπή του σε σύγχρονο έργο πολιτιστικής υποδομής, η ανάδειξη, αναβάθμιση του Μαρκίδειου Θεάτρου και η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Κάτω Πάφου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα έργα στην πλατεία Κέννεντυ και το εμπορικό κέντρο, είπε πως σήμερα ουσιαστικά η Πάφος δεν διαθέτει πλατεία, λέγοντας πως η πλατεία Κέννεντυ αποτελεί απλά ένα συγκοινωνιακό κόμβο και όχι χώρο κοινωνικής επαφής, συνάθροισης.
Ανέφερε πως με τη μελέτη που προωθείται δημιουργείται μια πραγματική πλατεία με ότι αυτό περικλείει η γεωγραφική έννοια της λέξης αλλά και σαν τόπος, λέγοντας ότι θα γίνουν πεζοδρομήσεις και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων.
“Τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων δημιουργούσαν πάντοτε συνθήκες προώθησης κοινωνικής, αρχιτεκτονικής και γενικότερα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γι` αυτό η ανάπλαση/αναβίωση τούτων, χωρίς πρόσθετους μορφικούς σχεδιασμούς αλλά με περιορισμό στην επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος, είναι καθοριστική στο να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως συνεχιστές της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης,” ανέφερε.
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης της Πάφου, μιας πόλης ενταγμένης στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιας πόλης που μεγαλώνει και ενηλικιώνεται μέσα από τα ερείπια της παλιάς της πόλης, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια διαφορετική φιλοσοφία και θεώρηση, είπε. Αφετηρία αυτού του σχεδιασμού πρέπει να είναι τα χνάρια της ιστορίας του, πρόσθεσε.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ και αναφερόμενη στη μακρόχρονη ιστορία της πόλης, είπε ότι η UNESCO, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη ιστορική σημασία των αρχαιολογικών χωρών της Πάφου, την συμπεριέλαβε στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ανέφερε ακόμα ότι δυστυχώς οι εισηγήσεις του Δήμου Πάφου, κατά τις εκάστοτε διαδικασίες/περιόδους αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων, δεν έγιναν αποδεκτές από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η Πάφος, είπε, αντιμετωπίστηκε απλά ως μια τουριστική πολίχνη. Ως παράδειγμα η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό πάρκο – μουσειακός πια χώρος – που έχει αποκοπεί από τον κοινωνικό και αστικό ιστό της πόλης και δεν αποτελεί πλέον ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)