8ήμερη κράτηση για τους 5 υπόπτους του ΣΑΠΑ

8ήμερη κράτηση για τους 5 υπόπτους του ΣΑΠΑ

Διάταγμα κράτησης 8 ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον των πέντε υπόπτων


που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Πρόκειται για τον τέως Δημάρχου Πάφου και πρόεδρο του ΔΣ του ΣΑΠΑ Σάββα Βέργα , του διατελών σε διαθεσιμότητα Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη , του τέως Δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Γιώργου Μιχαηλίδη, του τέως Δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ ιατρού Ευστάθιου Ευσταθίου και του τέως Δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ ιατρού Βάσου Βασιλείου.

Εναντίον τους εξετάζονται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτη, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό , κατάχρηση εξουσίας και άλλα.

Ο Δικαστής Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για την οκταήμερη κράτηση των υπόπτων , αφού όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ανακριτικό έργο να διεκπεραιωθεί .

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται μεν σε προχωρημένο στάδιο σε ότι αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης σε σχέση με την Β φάση επέκτασης του ΣΑΠΑ αλλά έχουν προκύψει νέα στοιχεία προς διερεύνηση που σχετίζονται με τα συμβόλαια της Α φάσης του ΣΑΠΑ και το ανακριτικό έργο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από την μέρα της προηγούμενης προσωποκράτησης λήφθηκαν 46 καταθέσεις που αφορούν σχεδόν όλες και τους τέσσερις υπόπτους που τελούσαν υπό κράτηση και έχουν γίνει έρευνες. Όπως αναφέρθηκε επίσης κατά το διαρρεύσαν οκταήμερο έγιναν ακόμη τρεις νέες συλλήψεις και έχουν παραληφθεί διάφορα τεκμήρια έγγραφα για αξιολόγηση. Ακόμη έχει εκδοθεί ακόμα ένα ένταλμα σύλληψης εναντίον εργολάβου που βρίσκεται στο εξωτερικό και καταζητείται και αναμένεται να εκδοθεί Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Επίσης είπε ο εξεταστής της υπόθεσης Ε. Κυριάκου έχει εκδοθεί ένα επιπλέον διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων ενώ πρέπει να εκδοθούν νέα διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων που να καλύπτουν την περίοδο από το 2000 μέχρι 20.12.2014. Έχει επίσης εκδοθεί διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα από τα οποία προκύπτουν επιπλέον εξετάσεις και λήψη καταθέσεων . Ακόμη έχουν γίνει υποδείξεις σκηνών και γίνεται ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων που επίσης προκύπτουν νέα στοιχεία που χρήζουν όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο διερεύνησης. Γίνονται επίσης εξετάσεις σε συνεργασία με την ΜΟΚΑΣ σε χώρες του εξωτερικού προς εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων. Υπάρχουν μάρτυρες και πρόσωπα τα οποία αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 43 καταθέσεις τόσο από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των υπόπτων, 7 καταθέσεις από το ΔΣ του ΣΑΠΑ, 9 καταθέσεις από τις εταιρείες και τις εργασίες των εργολάβων, 7 καταθέσεις από λογιστικά γραφεία, καταθέσεις από 6 πρόσωπα που εργάζονται στο ΣΑΠΑ και άλλα 4 πρόσωπα που συνεργάζονται ή σχετίζονται με τον ΣΑΠΑ και τις αποφάσεις που λήφθηκαν , από τον Δ. Πάφου 3 καταθέσεις προσώπων που γνωρίζουν τους υπόπτους και η μαρτυρία τους είναι αναγκαία καθώς και από άλλες 5 καταθέσεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Πέραν των πιο πάνω είπε ο εξεταστής στο δικαστήριο θα ληφθούν άλλες 7 καταθέσεις περίπου από Τράπεζες, 2 καταθέσεις από διάφορες Κυβερνητικές υπηρεσίες και έχουν ετοιμαστεί δικαστικές συνδρομές για να σταλούν για εξετάσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Αναφέρθηκε ακόμη πως η έρευνα του Γενικού ελεγκτή δεν έχει ολοκληρωθεί και η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων από τα οποία προκύπτουν νέες ενέργειες και καταθέσεις.

Ο εξεταστής Υπαστυνόμος Ε. Κυριάκου είπε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων θα τους δώσει την δυνατότητα να επηρεάσουν πρόσωπα από τα οποία αναμένεται η λήψη καταθέσεων και να καταστρέψουν τεκμήρια.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης Υπαστυνόμου Ελευθέριο Κυριάκου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού στις 20 /12/2014 ο Ε. Μαλληκίδης εξέφρασε την επιθυμία και προέβηκε σε θεληματική κατάθεση στην οποία ομολόγησε την διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία βρισκόταν υπό κράτηση, αλλά επεκτάθηκε ομολογώντας ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την Α φάση του ΣΑΠΑ και ότι άλλα πρόσωπα χρηματίζονταν από τους εργολάβους της Α φάσης πέραν αυτών της Β φάσης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο Ε. Μαλληκίδης κατά το έτος 2000 περίπου τον κάλεσε στο σπίτι του ένα πρόσωπο το οποίο δεν βρίσκεται τώρα στην ζωή και ήταν εκεί ακόμη ένα πρόσωπο που αφορά σημερινό θεσμικό αξιωματούχο , ο οποίος εμπλέκετε με την τότε ιδιότητα του. Οι προαναφερόμενοι του είπαν ότι γνώριζαν κάποιο Έλληνα που αντιπροσώπευε μια Γερμανική εταιρεία και θα έκαμνε προσφορά για το αποχετευτικό της Πάφου, δηλαδή για την πρώτη φάση και ότι θα είχαν προσωπικό όφελος σε χρήματα αν τους έδιναν την προσφορά.

Ήταν η πρώτη φορά που τον πλησίασαν για να χρηματιστεί – όπως είπε- και τους είπε ότι είναι επικίνδυνο και αρχικά δεν δέχτηκε. Με την πίεση του νυν θεσμικού αξιωματούχου και του άλλου προσώπου ανέφερε στην κατάθεση του τελικά υπόκυψε.

Είπε ακόμη πως σε μια δεύτερη συνάντηση που έγινε στο σπίτι συγκεκριμένου εργολάβου ήταν παρόν ο Έλληνας που αντιπροσώπευε την Γερμανική εταιρεία AWATECH που προαναφέρθηκε πιο πάνω. Αυτός τους είπε ότι αντιπροσώπευε την συγκεκριμένη Γερμανική εταιρεία που αν κέρδιζε την προσφορά για το βιολογικό σταθμό θα τους έδινε για δικό τους όφελος 3% , δηλαδή στον 2ο ύποπτο στους άλλους δύο προαναφερόμενους.

Εκεί διαπίστωσε συνέχισε, ότι συγκεκριμένος Κύπριος εργολάβος θα ήταν ο υπό εργολάβος τους Γερμανούς για τα οικοδομικά.

Όπως είπε ο Ε. Μαλληκίδης η εταιρεία AWATECH που εκπροσωπούσε ο Έλληνας επιχειρηματίας αργότερα κέρδισε την προσφορά. Πριν την υποβολή της προσφοράς ο αντιπρόσωπος της εταιρείας , σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο στην παρουσία του τότε Δημάρχου, ανέφερε ότι η προσφορά της AWATECH θα ήταν με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε το συνολικό ποσό που όπως αναγραφόταν στο κείμενο της προσφοράς ήταν 4.400.000 λίρες περίπου και το οποίο θα ανακοινωνόταν, θα διέφερε από το άθροισμα των επι μέρους κομματιών που καταγράφονταν στον αναλυτικό πίνακα κατά 400,000 λίρες Κύπρου, περισσότερα , εκ των οποίων η εταιρεία θα έπαιρνε τα μισά και τα υπόλοιπα μισά χρήματα θα τα μοιράζονταν ο ίδιος και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι .

Ο Ε. Μαλληκίδης του είπε – όπως ανέφερε στην κατάθεση του σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο Ελευθέριο Κυριάκου ότι αυτό το πράγμα είναι λόγος για να ακυρωθεί η προσφορά του και να μην το κάνει , αλλά αυτός συνέχισε επέμενε ότι γνωρίζει τους νόμους και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Όπως αναφέρει επίσης ο Ε. Μαλληκίδης ήταν η πρώτη φορά που του προσέφεραν χρήματα και όντος δελεάστηκε λόγο και των προβλημάτων που είχε εκείνη την εποχή αλλά και την πίεση που δέχτηκε από τα άλλα δύο πρόσωπα και δεν έφερε αντίρρηση. Στην συνέχεια σημείωσε, όταν ξεκίνησε το έργο και η εταιρεία AWATECH πήρε την προκαταβολή, έγινε διευθέτηση και ταξίδεψε στην Αθήνα μαζί με τους άλλους δυο προαναφερόμενους για να τους δώσει αρχικά από 20.000 ευρώ του καθενός και τα υπόλοιπα στην πορεία και κατά την εκτέλεση του έργου. Κατόπιν αυτού σημείωσε μετέβησαν στην Ελλάδα ο ίδιος, ο νυν θεσμικός αξιωματούχος και το άλλο πρόσωπο και έμειναν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Στην Αθήνα , όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο συνάντησαν τον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας, σε μια τράπεζα στο Σύνταγμα, για να τους δώσει τα χρήματα. Θυμάται ότι μπήκε στην τράπεζα μαζί με τον Έλληνα αντιπρόσωπο της AWATECH και του έδωσε 20.000 ευρώ σε μετρητά. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι δύο προαναφερόμενοι. Μετά που έφυγαν από την τράπεζα ρώτησε τον τότε Δήμαρχο τι θα κάνουν με τις 20.000 ευρώ που πήραν, αφού στην Κύπρο τότε ήταν λίρες και τον συμβούλεψε να ανοίξει ένα λογαριασμό σε τράπεζα στην Αθήνα και το ίδιο θα έκανε και αυτός.  

Στην συνέχεια το έργο της βιολογικής μονάδας δεν προχωρούσε γιατί ο Κύπριος υπεργολάβος τσακώθηκε με τους Γερμανούς , δηλαδή την εταιρεία AWATECH . Οι Γερμανοί μέσω του αντιπροσώπου τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να τους δώσουν άλλα χρήματα αν δεν επίθετο ο υπεργολάβος να συνεχίσει το έργο το οποίο είχε πρακτικά σταματήσει και έριχναν την ευθύνη στους ίδιους. Έγιναν πολλές προσπάθειες να πεισθεί ο υπεργολάβος να συνεχίσει αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ζημιώνει και διεκδικούσε τις 400,000 λίρες Κύπρου. Ο Ε. Μαλληκίδης επειδή ήθελε να τελειώσει το έργο, είπε ότι δεν ήθελε το μερίδιο του από τις 400,000 λίρες αλλά ο τότε Δήμαρχος και αποβιώσαντας δεν δέχονταν. Στην πορεία ο Ε. Μαλληκίδης είπε στους άλλους δύο ότι δεν ήθελε άλλα χρήματα γιατί ζητούσε να τελειώσει το έργο και δήλωσε μπροστά στους Γερμανούς στην παρουσία του Κύπριου υπεργολάβου ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι 70,000 λίρες που του αναλογούσαν. Τελικά όπως αναφέρθηκε στην κατάθεση ο Ε. Μαλληκίδης δεν πήρε άλλα χρήματα και το έργο ξεκίνησε κανονικά αλλά δεν γνωρίζει αν οι άλλοι δύο πήραν τα υπόλοιπα χρήματα που τους είχαν τάξει. Στο τέλος το έργο συμπληρώθηκε και λειτούργησε με καλά αποτελέσματα γιατί οι Γερμανοί ήταν επαγγελματίες. Σε κάποια φάση όπως αναφέρθηκε διευθετήθηκε από τον αντιπρόσωπο της προαναφερόμενης εταιρείας και ο Ευτύχιος Μαλληκίδης μαζί με τον τότε Δήμαρχο και το άλλο πρόσωπο πήγαν και πάλι στην Αθήνα για να τους δώσει τα υπόλοιπα χρήματα. Τότε – όπως είπε- πάλι τον συνάντησαν σε ξενοδοχείο στην Αθήνα και τους έφερε 20.000 ευρώ σε μετρητά στον καθένα τους. Συνολικά από τον αντιπρόσωπο της AWATECH ο Ε. Μαλληκίδης πήρε 55.000 ευρώ.

Ο εξεταστής στο σημείο αυτό ανέφερε πως γίνονται εξετάσεις για εντοπισμό των πλήρη στοιχείων του εν λόγω προσώπου για να μπορέσουν να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον Ε. Μαλληκίδη αφού τελείωσε η πρώτη φάση, δηλαδή οι εργασίες , υπήρχαν απαιτήσεις από τα συμβόλαια 1 με εργολάβους τους αδερφούς ΙΑΚΩΒΟΥ και στα συμβόλαια 2α και 2β με εργολάβο την κοινοπραξία Ζαχαριάδης ΑΤΛΑΣ PANTOY. Oοι απαιτήσεις των εργολάβων στάλθηκαν σε διαιτησία . Όταν ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας , όπως αναφέρθηκε , ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας τον φώναξε, όπως αναφέρει ο Ευτύχιος Μαλληκίδης, και του είπε ότι θα πρέπει να γίνει φιλικός διακανονισμός και να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τους εργολάβους εν όψει του σχεδιασμού για την δεύτερη φάση . όπως του είπε μίλησε με τους εργολάβους των εμπλεκόμενων εταιρειών και ότι ήταν πρόθυμοι να τα κλείσουν. Ο Σ. Βέργας του είπε επίσης ότι θα τον ενημερώσει και για τα ποσά που θα κλείσει. Ο Ε. Μαλληκίδης – όπως ανέφερε – ο εξεταστής επέμενε όπως ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση από την εποπτική επιτροπή και ο Σ. Βέργας του είπε ότι να μην ανακατώνεται και τα άτομα της εποπτικής επιτροπής είναι μιλημένα για να το περάσουν. Ο Ε. Μαλληκίδης , όπως ισχυρίζεται επέμενε στην θέση του ότι πρέπει να συνεχίσει η διαδικασία της διαιτησίας και ο Σ. Βέργας του έκανε φραστική επίθεση λέγοντας του ότι αυτός είναι ο Δήμαρχος , να ξεχάσει τον προηγούμενο Δήμαρχο και ότι θέλει αυτός θα γινόταν. Όπως ισχυρίζεται , ο Ε. Μαλληκίδης στην κατάθεση του , ο Σ. Βέργας προσπάθησε να τον τρομοκρατήσει πράγμα το οποίο έκανε συχνά. Ανέφερε επίσης ότι ήταν απότομος , επιθετικός, χαρακτήρας και του επέβαλε ότι τίποτα δεν θα κάνει χωρίς την έγκριση του. Λόγω των τότε προσωπικών του συνθηκών και λόγο του βίαιου χαρακτήρα του κ. Βέργα υποτάχτηκε όπως ισχυρίζεται σ’ αυτόν χωρίς να φέρει αντιρρήσεις. Σε κάποια φάση μάλιστα του ανέφερε ότι μίλησε με τον Διευθυντή της εταιρείας ΑΔ/ΦΟΙ ΙΑΚΩΒΟΥ που ήταν ένας από τους εργολάβους με τον οποίο συνεργάζονται στις ιδιωτικές του δουλειές και ότι θα κλείσει το συμβόλαιο του και θα τους έδινε από 50.000 λίρες Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Ε. Μαλληκίδης ο τέως Δήμαρχος Πάφου του είπε ότι ελέγχει την εποπτική επιτροπή και κατ’ επέκταση το συμβούλιο με την νέα του εκλογή και τα πράγματα θα είναι εύκολα . Όταν συμφωνήθηκε το ποσό που θα δινόταν στους αδερφούς Ιακώβου από την εποπτική επιτροπή και πέρασε από το συμβούλιο, ο κ. Βέργας τον έστειλε στην Λάρνακα και παρέλαβε δύο φορές ποσό 25 .000 ευρώ κάθε φορά από τον Διευθυντή της πιο πάνω εταιρείας τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του. Τις 25.000 ευρώ τις έδωσε στον Σ. Βέργα . Ανέφερε επίσης πως ο Διευθυντής της Εταιρείας ήθελε αποδείξεις και το είπε στον Σ. Βέργα και ο τελευταίος του είπε ότι θα το κανονίσει μέσω μιας εταιρείας του που λεγόταν MISHIA. Mετά από λίγες μέρες τον κάλεσε στο γραφείο του- όπως είπε ο Σ. Βέργας και του έδωσε μια απόδειξη των 50 .000 λιρών να την δώσει στον Δ/ντη της εταιρείας ΑΔ/ΦΟΙ ΙΑΚΩΒΟΥ γιατί θα έφευγε στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο Ε. Μαλληκίδης από ότι θυμάται, ο Σ. Βέργας έγραψε στην απόδειξη, πώληση κάποιων καλουπιών. Μετά από λίγο καιρό πήγε ξανά πάλι στο γραφείο του Δ/ντη της υπό αναφορά εταιρεία στην Λάρνακα και του έδωσε ακόμα 10.000 λίρες για δικό του όφελος. Από το κλείσιμο του προαναφερόμενου συμβολαίου που έγινε κατά τα τέλη του 2007 με αρχές του 2008 πληρώθηκαν οι αδερφοί Ιακώβου 1,250,000 λίρες Κύπρου και επωφελήθηκαν ένα μεγάλο ποσό και ο συμβιβασμός που έκλεισε ήταν προς όφελος της εταιρείας όπως αναφέρει ο Ε. Μαλληκίδης γιατί αν πήγαιναν σε διαιτησία πιθανό να έπιαναν πιο λίγα χρήματα.

Πέραν των πιο πάνω, σύμφωνα με τον Ε. Μαλληκίδη , σε σχέση με τα συμβόλαια 2α και 2β της Α Φάσης που οι εργολάβοι ήταν η Κοινοπραξία Ζαχαριάδης και η εταιρεία ATLASPANTOY για έργο της τάξεως των 9,000.000 λιρών υπήρξαν απαιτήσεις από τους εργολάβους για 18,000,000 λίρες. Ο Σ. Βέργας του ζήτησε – όπως ανέφερε- στους ανακριτές στην κατάθεση του να καλέσει τους εργολάβους για να γίνει διαπραγμάτευση και να σταματήσει η διαδικασία της διαιτησίας. Ο Ε. Μαλληκίδης όπως ισχυρίζεται του είπε ότι ήδη το συμβόλαιο βρίσκεται σε διαιτησία και κάποιες αποφάσεις έχουν βγει για ποσά της τάξεως 200,000 – 300,000 λίρες. Του είπε ότι δεν συμφωνεί και άρχισε πάλι την φραστική επίθεση και απειλές ότι αυτός κάνει κουμάντο και αν συνεχίσει να αντιδρά θα τον δώσει στην Αστυνομία για το θέμα με τους αδερφούς Ιακώβου. Ο Ε. Μαλληκίδης όπως ισχυρίζεται, του είπε ότι θα πάει και αυτός μέσα και ο Σ. Βέργας του απάντησε ότι τις δουλειές του τις κάνει με αποδείξεις μέσω των εταιρειών του και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ενώ αυτός ήταν εκτεθειμένος. Εκεί ένιωσε , όπως αναφέρει ότι τον παγίδευσε και από τον φόβο τον υπάκουσε. Ο Σ. Βέργας του είπε ότι στην εποπτική επιτροπή που αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις ήταν άτομα που ήταν μιλημένα μαζί του και αντιπροσώπευσαν κόμματα που τον υποστήριξαν στις εκλογές και θα επωφελούνταν και αυτά όπως και ο ίδιος από την οικονομική διευθέτηση. Στο τέλος του 2007 ή στις αρχές του 2008 του ανέφερε ότι οργανώθηκε η ομάδα και του κατονόμασε τον Βάσο Βασιλείου του ΑΚΕΛ 5ο ύποπτο, τον Ευστάθιο Ευσταθίου του ΔΗΚΟ 4Ο ύποπτο και τον Γιώργο Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ 3ο ύποπτο ότι τους μίλησε και ότι θα έχουν όλοι οικονομικό όφελος. Επειδή αντιδρούσε, του τηλεφωνούσε ο Βάσος Βασιλείου 5ος ύποπτος και του ζήτησε να συναντηθούν. Πήγε στο ιατρείο του και τον συνάντησε και εκεί ήταν και ο Ε. Ευσταθίου 4ος ύποπτος. Οι παρευρισκόμενοι τον παρότρυναν να προχωρήσουν στην διευθέτηση του συμβολαίου 2α και 2β να μην φοβάται τίποτε και ότι θα επωφεληθούν οικονομικά. Όπως το ανέφερε ο Β. Βασιλείου αν πάνε σε διαιτησία το ΣΑΠΑ θα χάσει πολύ περισσότερα χρήματα και ο 5ος ύποπτος του ζήτησε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της ATLASPAΝΤΟU και παρουσία του , του τηλεφώνησε. Ο Β. Βασιλείου είπε στον Διευθυντή της ATLASPANTOU ότι το ποσό που θα συμφωνηθεί μαζί του θα πρέπει να έχει προμήθεια 200,000 λίρες. Ο Ε. Μαλληκίδης όπως ισχυρίζεται ανέφερε τα πιο πάνω στον Σ. Βέργα και του είπε ότι αυτές τις 200.000 λίρες θα τις μοιραστούν ο ίδιος, ο Ε. Μαλληκίδης, ο Γ. Μιχαηλίδης, ο Ε. Ευσταθίου και ο Β. Βασιλείου.

Όταν έκλεισε η συμφωνία κατά το 2008 με την προαναφερόμενη Κοινοπραξία ο Σ. Βέργας του είπε και επισκέφτηκε τον Διευθυντή της ΑΤLASPANTOU στο γραφείο του στην Λεμεσό όπου παρέλαβε ένα μεγάλο μέρος του ποσού των 350.000 ευρώ μέσα σε φάκελο. Το υπόλοιπο ποσό με οδηγίες του προαναφερόμενου εργολάβου, πήγε στην Αθήνα και του το παρέδωσε κάποιος άγνωστος μετά από οδηγίες του εν λόγο εργολάβου. Τόσο την πρώτη φορά που παρέλαβε το ποσό στην Λεμεσό από τον εργολάβο, όσο και την άλλη φορά που τα παρέλαβε από την Αθήνα, αυτοπροσώπως και ιδιοχείρος μοίρασε τα χρήματα στον καθένα. Δηλαδή πήρε χρήματα μέσα σε φάκελο στον Ευσταθίου , στον Βάσο Βασιλείου και στον Σ. Βέργα. Ο καθένας πήρε περίπου 60.000 ευρώ. Σχετικά με το ποσό του Γ. Μιχαηλίδη δεν θυμάται τι έγινε και πως τα παρέλαβε.

Στην θεληματική του κατάθεση ο Ε. Μαλληκίδης , όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο , μίλησε και για τα χρήματα που πήρε ως μίζες από εργολάβους της Β φάσης. Επίσης αναφέρει ότι οι εργασίες της ομάδας των υπόπτων Σ. Βέργα, Γ. Μιχαηλίδη και Ε. Ευσταθίου και του Β. Βασιλείου συνεχίστηκε και παραστατικά αναφέρει ότι συγκεκριμένη περίπτωση όπως την απευθείας ανάθεση του Συμβολαίου Ε στην κοινοπραξία των εταιρειών MEDCON & GCC ο Ευστάθιος Ευσταθίου του έλεγε να μην ήταν αρνητικός γιατί υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομματικών ομάδων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ για να δοθούν χορηγίες σε διάφορα σωματεία και ένα ποσό θα κατέληγε στον ίδιο στον Βέργα στον Ευσταθίου και στον Μιχαηλίδη. Αυτά που είπε ο Ευσταθίου τα επανέλαβε και ο Βέργας. Ο Ε. Μαλληκίδης επέμενε ότι θα πρέπει να βγούνε σε προσφορές. Επίσης ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε σιχαθεί την όλη κατάσταση και είχε αποφασίσει ότι πρέπει επιτέλους να δώσει ένα τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο έστω και καθυστερημένα. Ένιωθε επίσης ότι ήταν έρμαιο του Σ. Βέργα και των υπολοίπων και ότι τον χρησιμοποιούσαν για να τους μεταφέρει ακόμα και τα λεφτά τους. Τέλος επίσης του έτους 2009 ο Δημοτικός σύμβουλος Ε. Ευσταθίου του τηλεφώνησε και πήγαν μαζί σε ξενοδοχείο στην Πάφο όπου συναντήθηκε με τον Τεχνικό Διευθυντή της MEDCON. O τελευταίος τους επιβεβαίωσε ότι ο τέως Δήμαρχος του ανέφερε ότι θα πρέπει να δώσει 200,000 ευρώ τα οποία θα έπαιρναν ο Ε. Μαλληκίδης και οι Ευσταθίου, Μιχαηλίδης και Βέργας.

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη εναντίον όλων των υπόπτων εξασφαλίστηκαν νέα εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν χθες και μεταξύ των ωρών 22:15 με 22:50. Επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των δύο προαναφερόμενων εργολάβων οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης την 20.12.2014 μεταξύ των ωρών 18:40 με 19:30 στην Λεμεσό.

Ανακρινόμενος ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Αδερφοί Ιακώβου ανέφερε ότι το 1999 η εταιρεία του άρχισε να εκτελεί το συμβόλαιο 1 της Α φάσης του ΣΑΠΑ αφού από προηγουμένως πετύχαν στον διαγωνισμό, το οποίο συμβόλαιο ολοκληρώθηκε κατά τον Ιούνιο του 2002. Με το τέλος της εκτέλεσης του συμβολαίου τους από την εταιρεία τους, υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες όσον αφορά για επιπλέον εργασίες, καθυστερήσεις, χρηματοδοτικά έξοδα που ανέρχονταν στο 1.350.000 λίρες Κύπρου το οποίο εξοφλήθηκε κατά το 2008.

Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο το συνολικό ποσό του συμβολαίου 1 μαζί με τις καθυστερήσεις ήταν 9,000.000 ευρώ. Μετά που συμφωνήθηκε ο τελικός λογαριασμός για το συμβόλαιο 1 κατά το 2007 ο Ε. Μαλληκίδης τον επισκέφτηκε στο γραφείο του στην Λάρνακα και του είπε ότι θα έπρεπε να πληρωθούν κάποια λεφτά προς τον ίδιο σκοπό η εταιρεία του να πάρει τα καθυστερημένα λεφτά, διαφορετικά θα περίμενες ακόμα 5 χρόνια για να τα εισπράξει.  Με αρκετό δισταγμό δέχτηκαν αυτόν τον εκβιασμό όπως ισχυρίζεται , και αφού τον ρώτησε πόσα ήθελε, ο Ε. Μαλληκίδης του είπε ότι ήθελε ένα ποσό με το οποίο αρχικά δεν συμφωνούσε και τελικά μετά από πολλές πιέσεις δικές του και αφού δεν είχε άλλη επιλογή ενέδωσε στον εκβιασμό του και συμφώνησαν να του δώσει ένα ποσό περί της 60.000 λίρες Κύπρου. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δύο δόσεις σε μετρητά σε επισκέψεις του Μαλληκίδης στο γραφείο του εργολάβου στην Λάρνακα.

Πέραν των πιο πάνω ο εν λόγο εργολάβος ανάφερε ότι από τον έλεγχο στα βιβλία της εταιρείας του, διαπίστωσε ότι έγιναν δύο πληρωμές κατά το έτος 2007 με επιταγές προς την εταιρεία του Σ. Βέργα την MISIA για τα ποσά των 70 .ΟΟΟ Λίρες Κύπρου και 50.000 Κύπρου έκαστη. Οι πληρωμές έγιναν από μηχανικό της εταιρείας του ο οποίος απεβίωσε και ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των συμβολαίων του αεροδρομίου Λάρνακας Πάφου των κυβερνητικών κτιρίων της Πάφου και άλλων έργων. Αυτές οι 2 πληρωμές είναι χρεωμένες στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου ο συγκεκριμένος μηχανικός ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου. Οι δύο αυτές επιταγές χρήζουν διερεύνησης για τον ακριβή λόγο που εκδόθηκαν όπως αναφέρθηκε.

Περαιτέρω χθες στις 18:40 συνελήφθηκε δυνάμει δικαστικού εντάλματος ο Διευθύνων Σύμβουλος της εργοληπτικής εταιρείας ATLASPANTOULTD . Η Εταιρεία του σε κοινοπραξία με την εταιρεία Ζαχαριάδης ανέλαβαν μετά από σχετικό διαγωνισμό τα συμβόλαια 2α και 2 β της Α φάσης του ΣΑΠΑ Πάφου.

Σύμφωνα με τον πιο πάνω εργολάβο τα συμβόλαια είχαν αρχίσει το 1999 και είχαν τελειώσει το 2004. Οι απαιτήσεις τους ήταν αρκετά ψηλές για έξτρα εργασίες και καθυστερήσεις αλλά και διαφοροποιήσεις του συμβολαίου. Άρχισε μια διαδικασία διαιτησίας για τα ποσά των απαιτήσεων η οποία ήταν χρονοβόρα. Οι απαιτήσεις που εγκρίθηκαν μετά από μελέτη του ανεξάρτητου επιμετρητή ανήλθαν γύρω στα τρία εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Το 2008 έγινε συνάντηση με το Συμβούλιο του ΣΑΠΑ παρουσία του Σ. Βέργα ως προέδρου του ΣΑΠΑ για να γίνει διαπραγμάτευση και τελικός διακανονισμός των συμβολαίων τους.

Μετά από διαπραγμάτευση έκλεισε η συμφωνία για το τελικό ποσό κοντά στα 3.500.000 Για να φθάσουν όμως σε συμφωνία όπως αναφέρει ο εργολάβος ο Ε. Μαλληκίδης σε συνάντηση τους, καιρό πριν καταλήξει σε συμφωνία είχε απαιτήσει από την Κοινοπραξία τους ένα σημαντικό ποσό για να δεχτεί, όπως τους είπε το Συμβούλιο, να διακανονίσει τις απαιτήσεις τους. Το ποσό που ζήτησε ήταν 200.000 λίρες. Όπως του ανέφερε ο Μαλληκίδης το ποσό αυτό δεν προορίζονταν μόνο για το δικό του όφελος αλλά και για άλλα πρόσωπα εντός του Συμβουλίου. Ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι ένιωθε έντονα ότι τους εκβίαζαν για να προχωρήσει ο διακανονισμός του συμβολαίου. Το συζήτησε με τον συνέταιρο του και ανέλαβε – όπως είπε-στην κατάθεση του να δώσει το μερίδιο που του αναλογούσε δηλαδή τις 100.000 λίρες και ο συνέταιρος του τα υπόλοιπα για να μπορέσουν να πληρωθούν. Το ποσό αυτό το έδωσε στον Μαλληκίδη σε δόσεις μετρητών σε συναντήσεις που είχε μαζί του στο γραφείο του στη Λεμεσό.

Ακολούθως όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης μετά την λήψη των καταθέσεων από τους προαναφερόμενους εργολάβους και μετά από σχετικές οδηγίες που δόθηκαν αυτοί απολύθηκαν της κράτησης τους.

Ο εξεταστής Ε. Κυριάκου είπε ακόμη πως ανακρινόμενος ο Β. Βασιλείου αμέσως μετά την σύλληψη του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν .

Ανέφερε ακόμη πως τα έγγραφα του ΣΑΠΑ που σχετίζονται με τα συμβόλαια της Α φάσης έχουν παραληφθεί από την Ελεγκτική υπηρεσία στις 9.12.2014 και από έλεγχο που έγινε φαίνεται ότι αδικαιολόγητα απουσιάζουν από το Αρχείο , έγγραφα που αφορούν τις απαιτήσεις του συμβολαίου 3 της Α Φάσης , εκθέσεις που αφορούν την διαιτησία και διακανονισμό με την εταιρεία AWATECH.