Ο διορισμός Ευρωπαϊκής προσωπικότητας , θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, λέει ο Γ. Ομήρου
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό Ευρωπαϊκής προσωπικότητας ως ειδικού απεσταλμένου στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού προβλήματος περιλαμβανομένων και συνομιλιών, αναφέρθηκε με σημερινές του δηλώσεις από την Πάφο, ο πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ Ομήρου ανέφερε πως ο διορισμός Ευρωπαϊκής προσωπικότητας υψηλού κύρους , εγνωσμένης αντικειμενικότητας και αμεροληψίας που θα ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό θετικό ρόλο, νοουμένου ότι οι όροι εντολής της αποστολής του θα ήταν απολύτως ρητοί και συγκεκριμένοι.
Πρώτον, είπε ο κ Ομήρου ,να έχει ως βασικό καθήκον να διαπιστώνει ότι οι όποιες πρόνοιες μιας λύσης του Κυπριακού, που θα συζητούνται στις συνομιλίες, θα είναι απολύτως συμβατές με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτοί εφαρμόζονται στη Ε.Ε.
Δεύτερον, συνέχισε, να καθιστά απολύτως σαφές ότι καμιά μόνιμη παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο, δεν είναι ούτε νοητή , ούτε αποδεκτή.
Τρίτον, ότιτο πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης προσχώρησης τυγχάνει απόλυτης εφαρμογής.
Τέταρτον, είπε ο κ Ομήρου,θα πρέπει να αποφευχθούν πολιτικές σκοπιμότητες, όπως εκείνες που ίσχυσαν το 2004, όταν Ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και θεσμικοί αξιωματούχοι της Ένωσης, έκριναν κατά τρόπο κραυγαλέα συγκρουόμενο με τον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό το αντιευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάν, ως δήθεν συμβατό με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ Ομήρου σημείωσε, πως κάτω απ’ αυτούς τους όρους ο διορισμός μιας Ευρωπαϊκής προσωπικότητας για να ενεργεί εκ μέρους της ΕΕ, στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού , μπορεί – όπως είπε- να είναι μια θετική εξέλιξη, δεδομένου συνέχισε, «ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι και Ευρωπαϊκό πρόβλημα, μετά το 2004 , δηλαδή μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παραμένοντας βέβαια πρωταρχικά, ένα πρόβλημα διεθνές ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής , άρα θα παραμένει στο πλαίσιο του οργανισμού ΗΕ».
Πρόσθεσε ωστόσο , ότι η ΕΕ μπορεί να έχει επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες λύσης.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/