Συνάντηση Αιγύπτιων δημοσιογράφων με τον Γ. Ομήρου στην Πάφο

Συνάντηση Αιγύπτιων δημοσιογράφων με τον Γ. Ομήρου στην Πάφο

Δεκαοκτώ Αιγύπτιους δημοσιογράφους δέχτηκε στα γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην Πάφο


ο πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου. Αυτό το κόμμα είπε που δημιουργήθηκε πριν από 44 χρόνια, είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο. Ο κ Ομήρου δήλωσε πως ευρύτερα η Κύπρος διατηρούσε και διατηρεί σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, και σημείωσε πως το κέντρο του Αραβικού κόσμου, είναι η Αίγυπτος.

«Πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, η χώρας της Αιγύπτου» είπε ο κ Ομήρου απευθυνόμενος στου δημοσιογράφους από την Αίγυπτο που τον επισκεφτήκαν , είναι αδιαμφισβήτητα το κέντρο του Αραβικού κόσμου.

Πρόσθεσε επίσης, πως οι σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο πάνε πολύ πίσω στο χρόνο, σημειώνοντας πως οι σχέσεις « του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προέδρου Μακαρίου , μαζί με τον Γκαμάλ Αμντέλ Νάσερ, ήταν όχι απλώς στενές αλλά πολύ φιλικές », και πως μαζί με τον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας και την Γκάντι ,υπήρξαν των μεγάλων φυσιογνωμιών του αδέσμευτου κόσμου.

Ο πρόεδρος του ΚΣ. ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη πως αυτές οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου συνεχίζουν να είναι στενές, και αναφέρθηκε στην συνυπογραφή της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο πριν από πολλά χρόνια για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών σε ότι αφορά τις ενεργειακές πηγές στις θάλασσες μας.

Ο κ Ομήρου και ως Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως και με την Βουλή της Αιγύπτου έχουν πολύ στενές σχέσεις. Βέβαια συνέχισε, « τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι πολιτικές, για την εκλογή της νέας Βουλής της Αιγύπτου για να ανανεώσουμε αυτές τις σχέσεις».

«Εγώ προσωπικά» , είπε ο κ Ομήρου. « πήρα μέρος σε αντιπροσωπείες που επισκέφτηκαν την Αίγυπτο στο παρελθόν, επίσης πήρα μέρος σε ένα μεγάλο συνέδριο που έγινε πριν περίπου 10 χρόνια της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στο Κάιρο», και εξέφρασε την βεβαιότητα πως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της μετάβασης μετά από τα γεγονότα την ανατροπή του Μόρσι και πάλι οι δύο Βουλές θα συνεχίζουν συνεργάζονται.

Κατά την συνάντηση ο κ Ομήρου δέχτηκε τέλος ερωτήσεις από τους Αιγύπτιους δημοσιογράφους.

ΚΥΠΕ/ΚΠ