Προωθείται η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου με σκοπό να εξεταστούν τα οποιαδήποτε θέματα εγείρονται σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκδίκασης υποθέσεων και απονομής δικαιοσύνης, θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος.

Αυτό ανέφερε ο κ. Νικολάτος σε ομιλία του το πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου “Δικαστική Πρακτική” του Δικαστή Κώστα Σατολιά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στην οποία αναφέρθηκε στους θεσμούς πολιτικής δικονομίας και στον εκσυγχρονισμό τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ο κ. Νικολάτος έχει δύο στόχους, την ορθή απονομή της δικαιοσύνης αφενός και την ταχεία απονομή δικαιοσύνης αφετέρου.

Ο κ. Νικολάτος σημείωσε πως ορθή απονομή της δικαιοσύνης σημαίνει ότι πρέπει οι δικαστές, οι δικηγόροι και όλοι οι παράγοντες να προσπαθούν ώστε  να εκδίδονται σωστά τεκμηριωμένες, εμπεριστατωμένες και αιτιολογημένες αποφάσεις, οι οποίες να προωθούν την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και να μην γίνονται αδικίες.

Σε σχέση με την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, σημείωσε ότι αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του δικαστικού συστήματος, διότι «έχουμε καθυστερήσεις».

Επεσήμανε επίσης πως δεν θα πρέπει να σημειώνονται καθυστερήσεις πέντε ετών στα πρωτόδικα δικαστήρια για τις αστικές υποθέσεις και περαιτέρω πέντε ετών στο Ανώτατο Δικαστήριο για εκδίκαση των πολιτικών εφέσεων.

Σκεφτήκαμε, συνέχισε, “διάφορους τρόπους που θα μπορούσαν να μας βοηθούσαν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όπως η αύξηση του αριθμού των δικαστών, που σταδιακά γίνεται”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως έγιναν διορισμοί έξι δικαστών και προκηρύχτηκαν άλλες επτά θέσεις. Προωθείται – όπως είπε- η ίδρυση του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου το οποίο θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τον υπερβολικό φόρτο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ωστόσο πως μεταξύ άλλων χρειάζεται εκσυγχρονισμός των θεσμών πολιτικής δικονομίας.

Ανέφερε πως “το Ανώτατο δικαστήριο έκανε πολλές προσπάθειες εκσυγχρονισμού όλων των θεσμών”, δηλώνοντας ωστόσο, πως όλο αυτό το έργο είναι “υπεράνω των δυνάμεων μας”. 

Δήλωσε επίσης πως εισήχθη με τη νέα διαταγή 30 μια απλούστερη διαδικασία εκδίκασης των μικρών αγωγών κάτω από 3 χιλ. ευρώ, λέγοντας πως δεν μπορεί τα δικαστήρια να αναλώσουν για μια υπόθεση των 1000 ή των 2000 ευρώ υπέρμετρα μεγάλο χρόνο εις βάρος των μεγάλων υποθέσεων των εκατομμυρίων που έχουν σήμερα τα δικαστήρια να αντιμετωπίσουν.

Παρατήρησε πως για τις μικρές αγορές θα πρέπει να γίνεται μια ταχεία και μικρή διαδικασία.

Πρόσθεσε επίσης πως οι δικαστές και οι δικηγόροι είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και εκείνοι οι οποίοι θα δουλέψουν τους θεσμούς.

Ο κ. Νικολάτος ανέφερε πως δεν είναι σωστό  να μείνουμε πίσω στους θεσμούς που έγιναν προ 80 χρόνια επί Αγγλοκρατίας όταν οι συνθήκες στα δικαστήρια ήταν εντελώς διαφορετικές. 

Σημείωσε περαιτέρω πως έχει διευθετηθεί  συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί με τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου με σκοπό να εξεταστούν τα οποιαδήποτε θέματα εγείρονται, όπως ανέφερε.

Ο κ. Νικολάτος αναφερόμενος στο βιβλίο του Ε.Δ. Κώστα Ηλία Σατολιά το χαρακτήρισε αξιόλογο σύγγραμμα. Το σύγγραμμα ανέφερε αποτελείται από 820 σελίδες και σ’ αυτό γίνεται αναφορά σε περισσότερες από 1000 αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα. Είναι συνέχισε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο σε πολυτελή έκδοση και εμφάνιση που θα μπορούσε κάλλιστα – όπως είπε – να χαρακτηριστεί το white book της Κύπρου.

Ο Πέτρος Αρτέμης, πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου Νομικής Σχολής Νεάπολις Πάφου και πρώην πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρθηκε στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου που ασχολείται με την νομολογία όπως αυτή έχει ερμηνεύσει τους θεσμούς της πολιτικής δικονομίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάφου Επαμεινώντας Κορακίδης.

Στην αντιφώνηση του ο συγγραφέας  Κώστας Σατολιάς ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσίαση τους στην εκδήλωση. 

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση στο βιβλίο, που μέσα από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου της περιόδου 1960 – 2013 προσδιορίζεται και αναλύεται η ορθή δικαστική προσέγγιση όλων των διατάξεων των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας στις πολιτικής φύσεως διαδικασίες από το δικονομικό στάδιο της καταχώρησης μιας υπόθεσης μέχρι την ολοκλήρωση της έφεσης.

Αναδεικνύεται επίσης ο πλούτος και το εύρος της νομολογίας και η χρησιμότητα και χρηστικότητα της γνώσης της για την εύκολη, γρήγορη και ορθή αντιμετώπιση όλων των δικονομικών ζητημάτων που ανακύπτουν στις ενώπιον των δικαστηρίων πολιτικές διαδικασίες. 

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)