Παρουσιάστηκε χθε το βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη
Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη με τίτλο « το Μεταναστευτικό και οι Επιπτώσεις του: Σκέψεις – Προβληματισμοί – Παρεμβάσεις – Εισηγήσεις» απο τον Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ Χρίστο Ιακώβου.
Σε χαιρετισμό που απήυθυνε ο πρόεδρος της επαρχιακής γραμματείας του ΕΥΡΩΚΟ Πάφου Στέλιος Σαββίδης χαρακτήρισε το βιβλίο ένα εξαιρετικό βοήθημα για κάθε μελετητή του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο κ.Σαββίδης ανέφερε πως στις 193 σελίδες του βιβλίου του ο συγγραφέας απαντά σε καίρια ερωτήματα, επιλύει απορίες και προτείνει λύσεις. Ιδιαίτερα συνέχισε « στηλιτεύει την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, τις πολιτικές και θεσμικές ανεπάρκειες, τις προιούσες αδυναμίες ενσωμάτωσης και εν τέλει τους κινδύνους που συνεπάγονται όλα αυτά».
Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στην ομιλία του κάλεσε όλους να ευαισθητοποιηθούν στη διαφύλαξη του πολιτισμού και των ηθών μας που συνιστούν όπως είπε ανάχωμα για την προστασία της εθνικής συνείδησης μας.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανεπαρκή φύλαξη των παραλιών καθώς και της γραμμής του Αττίλα, και κυρίως στην ευνοϊκή μεταχείριση όπως είπε, της οποίας τυγχάνουν οι λαθρομετανάστες , αυξάνοντας και διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Ο πανιερώτατος έκανε αναφορά και σ’ ‘ενα απόσπασμα απο την Παλαιά Διαθήκη και συγκεκριμένα το βιβλίο της Εξόδου, που διαβάζεται το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας λέγοντας πως « παρουσιάζεται ο Φαραώ,ο άρχων της Αιγύπτου , να ανησυχεί για την αύξηση του αριθμού των Εβραίων στην Αίγυπτο και να συζητά με τους επιτελείς τους τρόπους περιορισμού τους. Το κυριότερο επιχείρημα του Φαραώ ήταν», όπως είπε, « Ηνίκα αν συμβή πόλεμος προστεθήσονται και ούτοι προς τους υπεναντίους».
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και αναφερόμενος στο βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη είπε πως αυτό αποτελεί μια πολύτιμη προσφορά στον καθένα απο εμάς, πολίτες και πολιτικούς, που έχουμε τη βαριά ευθύνη να προστατεύσουμε τη κοινωνία μας, να διαφυλάξουμε το κράτος μας και να διασφαλίσουμε την εθνική μας ταυτότητα με τον δέοντα όμως, όπως είπε, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικής αξιοπρέπειας του κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης θρησκείας και φυλής. Ιδιαίτερα για την Πάφο πρόσθεσε « την πόλη που η ραγδαία ανάπτυξη των περασμένων δεκαετιών έχει επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πληθυσμιακή της σύνθεση λόγω της εισροής μεγάλου αριθμού αλλοδαπών, το ζήτημα της οικονομικής μετανάστευση και των πολλαπλών επιπτώσεων της καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο και πολυδιάστατα σημαντικό.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Χρίστος Ιακώβου Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ ανέφερε πως το βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη επεξηγεί την γέννεση την εξέλιξη και την σημερινή ανησυχητική διάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος αποδίδοντας το στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που οδήγησε σε ανορθολογικούς χειρισμούς.
Η δημοσιογράφος Εμμανουέλα Ζωνιά αναφερόμενη στον συγγραφέα είπε πως ο Ανδρέας Μορφίτης αρθρογραφεί στον ημερήσιο Κυπριακό τύπο απο το 1990 πάνω σε θέματα εθνικού, πολιτικού, και κοινωνικού ενδιαφέροντος , με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και των επιδράσεων της στην κοινωνική, πολιτιστική, και οικονομική ζωή των Κυπρίων και των επιπτώσεων της στο μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου.
Απο την πλευρά του ο συγγραφέας ανέφερε πως ακόμη και αυτές τις στιγμές που παραδίδει στην δημοσιότητα το παρον σύγγραμα εξακολουθούν να τον διακατέχουν έντονοι προβληματισμοί και αναπάντητα ερωτήματα: για το γιατί όπως είπε « αφήσαμε το μεταναστευτικό να αποβεί ένας δεύτερος, έστω ειρηνικός και αναίμακτος, Αττίλας στην ημικατεχόμενη Πατρίδα μας;, γιατί όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Κυπριακής Πολιτείας, διαχρονικά, άφησαν τα προβλήματα να συσσωρευτούν και να οξυνθούν σε τέτοια επίπεδα που η καταλυτική επίδραση τους σχεδόν να μην είναι αναστρέψιμη;¨» . Διερωτήθηκε μάλιστα αν οι συντελεστές της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής εξουσίας από το 1992 μέχρι και σήμερα αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που ανέχτηκαν και συνέβαλαν- με λάθη ή και παραλείψεις τους- όπως είπε, σ’ αυτή την πρωτοφανή για τον Κυπριακό Ελληνισμό περιπέτεια, μπορούν να απολογηθούν, έστω και τώρα, και να πουν δημοσίως και ευθαρσώς το mea culpa;
Ο κ Μορφίτης δεσμεύτηκε τέλος πως θα εξακολουθεί να παρακολουθείμε ανησυχία και αγωνία τα τεκταινόμενα , προσδοκώντας όπως είπε στην επιβαλλόμενη εκ των πραγμάτων ριζική αναθεώρηση της Μεταναστευτικής Πολιτικής της χώρας μας.