Πολιτικό πρόγραμμα για φύκια
Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει κάθε χρόνο τις παραλίες της Πάφου, και όχι μόνο, είναι τα φύκια που βγαίνουν στις ακτές και ο δήμος δεν έχει τους χώρους για να τα διαθέσει ή τους τρόπους να τα επεξεργαστεί.
Τις τελευταίες μέρες έχει εκπονηθεί μελέτη με την ονομασία “Πρωτέας”, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό. Με βάση αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, τα φύκια που βγαίνουν κατά μήκος των παραλιών θα αξιοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, μετά από κομποστοποίηση ή ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ενέργειας.
Το πρόγραμμα αυτό διαχειρίζονται στην Κύπρο ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ και στην Ελλάδα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Δήμος Νάξου. Οι περιοχές του πρώτου στόχου του έργου είναι η Νάξος και η Λεμεσός και με τις παρεμβάσεις των αρμοδίων φορέων της πόλης μας, μπορούμε να εντάξουμε και την Πάφο μας, σε αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο.
Αναφορικά με τα οφέλη αυτού του σχεδιασμού: Ο καθορισμός ενός ολοκληρωμένου και αειφόρου συστήματος διαχείρισης των υπολειμμάτων των φυκιών. Η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δημιουργούνται από τις μη ορθές πρακτικές αποκομιδής των υπολειμμάτων φυκιών από τις παραλίες. Οι προϋποθέσεις για τους δήμους, να έχουν έσοδα από τα λιπάσματα που θα προκύπτουν από τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου φυκιών, που θα διατίθενται -μετά από κατάλληλη επεξεργασία-, για την τοπική γεωργία.
Πηγή: Φιλελεύθερος/Ματθαίος Ιεροκηπιώτης