COVID19: Σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” η Πάφος – Ξεκινάνε αύριο οι δειγματοληψίες

COVID19: Σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” η Πάφος – Ξεκινάνε αύριο οι δειγματοληψίες

Ο δειγματοληπτικός στρωματοποιημένος έλεγχος που αρχίζει στην Πάφο για αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης διασποράς του κορωνοιού στην συγκεκριμένη επαρχία, θα αφορά τελικά μόνο στον μοριακό έλεγχο που βοηθά στον εντοπισμό ενεργών κρουσμάτων του ιού και όχι και των αντισωμάτων που ενδεχομένως έχουν αναπτύξει πολίτες σε αυτόν. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου, διευκρινίζοντας ότι τα σχετικά τεστ για την δεύτερη αυτή εξέταση δεν υπάρχουν σε ικανοποιητικούς αριθμούς στο δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι ο έλεγχος θα αρχίσει τελικά αύριο, αφού ο κατάλογος των χιλίων πολιτών που θα τύχουν του δειγματοληπτικού ελέγχου θα ετοιμασθεί και θα σταλεί στην Πάφο σήμερα. Τα άτομα αυτά, διευκρίνισε, θα δεχθούν τηλεφώνημα από τους αρμόδιους για να προσέλθουν σε συγκεκριμένο σημείο και συγκεκριμένη ώρα για την δειγματοληψία.


Ο δεύτερος έλεγχος, που αφορά στον εντοπισμό αντισωμάτων σε ασυμπτωματικούς πολίτες που έχουν νοσήσει”, ανέφερε, “θα γίνει όταν τα σχετικά τεστ βρεθούν, ενδεχομένως αν περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλει η Κίνα“.

Ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε ότι αναλόγως των ευρημάτων των ελέγχων αυτών θα γίνουν οι αναγκαίες μελέτες και εκτιμήσεις της ομάδας των ειδικών λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας για να δούμε πώς κινούμαστε στη συνέχεια προκειμένου το πρόβλημα στην Πάφο να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, τόνισε, πρέπει να είμαστε τελειωμένοι με την έρευνα αυτή, ώστε να φανεί πλέον τι πρέπει να γίνει στην Πάφο τις επόμενες 20-30 μέρες.

Ο κ. Φαίδωνος απηύθυνε σήμερα κάλεσμα και σε όλους τους επιχειρηματίες της πόλης που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία βάσει του διατάγματος να προχωρούν με δικά τους έξοδα σε έλεγχο των υπαλλήλων τους, αντί όπως είπε να φοβούνται τις οικονομικές επιπτώσεις από μια τυχόν εύρεση θετικών υπαλλήλων και του κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Τραπεζικά ιδρύματα, υπεραγορές, φούρνοι, περίπτερα και επιχειρήσεις delivery“, είπε, “είναι ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού πρόκειται και για επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν και άρα έχουν και τη λιγότερη συνέπεια από την κρίση, αντί να με παίρνουν τηλέφωνο και να με ρωτούν αν θα συμπεριλάβουμε και το προσωπικό τους στα δείγματα που θα πάρουμε. Κάποιοι δουλεύουν, κερδίζουν και ζητούν να πληρώσει δηλαδή ο Δήμος Πάφου“.

Αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην Πάφο γύρω από το Νοσοκομείο και τις φωνές για το κλείσιμο του, ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε ότι δεν είναι λογικό μια περιοχή που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από την πανδημία να παραμείνει χωρίς νοσηλευτήριο.

Με κάθε τρόπο, πρέπει να λειτουργεί το Νοσοκομείο Πάφου“, είπε. “Ας βρουν οι ειδικοί τους τρόπος, αν πρέπει να γίνεται και τρεις φορές ημερησίως απολύμανση, σε γίνεται. Αν πρέπει να έρθει προσωπικό από άλλες επαρχίες, ας έρθει, αν χρειάζεται ας επιτάξουν γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Το Νοσοκομείο Πάφου πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, ήδη οι ιδιωτικές κλινικές της Πάφου ανακοίνωσαν ότι στέλνουν τους αναπνευστήρες που έχουν στο νοσοκομείο, ενώ ούτε την υποδομή έχουν για κρούσματα ή πολύ σοβαρά περιστατικά“.

Πηγή: Φιλελεύθερος