Eden City: Μάλλον πάνε για ανταλλαγή τεμαχίων
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να λάβει πολεοδομική άδεια για ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας στη Γεροσκήπου εάν δεν καταθέσει πρώτα αναθεωρημένα σχέδια που να προστατεύουν τις αρχαιότητες, κατέστησαν σαφές χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Πολεοδομίας.
Ειδικότερα, η πρώτη διοικητικός λειτουργός του υπουργείου Μεταφορών, Αφροδίτη Κοφτερού, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προστασία των αρχαιοτήτων στο επίμαχο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής. Όταν το εν λόγω τεμάχιο κηρύχθηκε το 2014 ως αρχαίο μνημείο Β, δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση, ανέφερε η κ. Κοφτερού. Πληροφορώντας, παράλληλα, τους βουλευτές πως η ένσταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και συγκεκριμένα τρία χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2017, με τον Μακαριότατο να υποστηρίζει πως με βάση το Σύνταγμα της Δημοκρατίας παράνομα η εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο, διότι δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του.
Σύμφωνα με την κ. Κοφτερού, η γνωμάτευση που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε τη θέση του Μακαριότατου. Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό από αρχαίο μνημείο της εν λόγω περιουσίας, η οποία διαχωρίστηκε από την Αρχιεπισκοπή σε δυο μεγάλα τεμάχια με σκοπό την ανάπτυξή τους. Στο πρώτο τεμάχιο, που προορίζεται για την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας, εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες. Στο δεύτερο τεμάχιο, όπου δεν εντοπίστηκαν αρχαιότητες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Μάιο του 2018 την έγκριση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση με σκοπό ο Μακαριότατος να κτίσει δυο οικιστικούς 12ώροφους πύργους.
Η αεροφωτογραφία κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Τα τεμάχια 44 και 46 είναι κρατικά. Ακριβώς μπροστά τους μέχρι και την παραλία εκτείνεται η επίμαχη εκκλησιαστική περιουσία, συνολικής έκτασης 57 σκάλες ή 77.000 τ.μ., η οποία διαχωρίστηκε σε δυο τεμάχια: Στο τεμάχιο με τον αριθμό 2, που συνορεύει με το ξενοδοχείο «Φαέθων», ο Μακαριότατος έλαβε πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση για ανέγερση δυο 12ώροφων πύργων, ενώ στο τεμάχιο με τον αριθμό 1, που προορίζεται για την ανέγερση ξενοδοχείου, εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου εισηγήθηκαν χθες την ανταλλαγή του τεμαχίου 1, στο οποίο εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες, με ίσης αξίας κρατική γη από τα τεμάχια 44 ή 46.
Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, αποκάλυψε ενώπιον της Βουλής πως συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος της ζήτησε να αποχαρακτηρίσει από αρχαίο μνημείο την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία. «Εγώ αρνήθηκα να το πράξω και προχώρησε με τους δικηγόρους του», είπε η κ. Ιερωνυμίδου. Αναφέροντας, παράλληλα, πως όταν πληροφορήθηκε πως ο Μακαριότατος προτίθεται να αναπτύξει την εν λόγω περιουσία, έδωσε οδηγίες να ξεκινήσουν άμεσα οι ανασκαφές προκειμένου να έρθουν στο φως οι αρχαιότητες. Οι ανασκαφές, όπως κατήγγειλε η κ. Ιερωνυμίδου, έχουν πλέον σταματήσει, διότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για συνέχιση των εργασιών. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δεν απέρριψε το ενδεχόμενο συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το ξενοδοχείο του Μακαριότατου.
«Θα μπορούσε να αποκοπεί το κομμάτι όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες, να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας που να είναι προσβάσιμη στο κοινό και στον υπόλοιπο χώρο να γίνει η ανάπτυξη», είπε. Η κ. Ιερωνυμίδου ανέφερε, επίσης, πως ο μόνος τρόπος για να μην προκύψει ξανά παρόμοιο ζήτημα με αρχαιότητες σε εκκλησιαστική περιουσία είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να μην απαιτείται η συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου για κήρυξη εκκλησιαστικής γης σε αρχαίο μνημείο. «Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήξαμε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία στην παρουσία και της υπουργού Μεταφορών, Βασιλικής Αναστασιάδου», σημείωσε η κ. Ιερωνυμίδου.
Από την πλευρά της, η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας, Ιφιγένεια Θεοδοσίου, πληροφόρησε τους βουλευτές ότι το Τμήμα της κάλεσε γραπτώς τον Αρχιεπίσκοπο να υποβάλει αναθεωρημένα σχέδια για την ανέγερση του ξενοδοχείου πολυτελείας στο επίμαχο τεμάχιο, τα οποία, όπως είπε, θα πρέπει να εγκρίνει και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Διαβεβαιώνοντας και αυτή με τη σειρά της ότι οι αρχαιότητες θα προστατευθούν.
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Αριστερά, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Ιερωνυμίδου, και δίπλα της η ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας, Ιφιγένεια Θεοδοσίου. Και οι δυο διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι οι αρχαιότητες θα προστατευθούν.
Απαίτηση του Δήμου Γεροσκήπου, όπως δήλωσε ο δημοτικός γραμματέας του δήμου Κώστας Αναστασιάδης, είναι η συνέχιση των ανασκαφών, η ανάδειξή τους και, κατ΄ επέκταση, η διάσωση και προστασία τους. Ο πρόεδρος της Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου, Μιχάλης Χατζημιτσής, υπέδειξε ότι οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να προστατέψουν τις αρχαιότητες στη Γεροσκήπου απαλλοτριώνοντας το επίμαχο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής.
«Είμαστε εδώ και συζητούμε τα αυτονόητα. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει να προστατευτούν οι αρχαιότητες», σχολίασε η επιστημονική λειτουργός του ΕΤΕΚ, Μυρτώ Βορεάκου. Αναφέροντας, πρόσθετα, πως θα πρέπει να σταματήσουν να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά όσον αφορά στις αναπτύξεις γης, με την Εκκλησία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης.
Πηγή: Φιλελεύθερος