Old town Pafos tour με τρενάκι;

Old town Pafos tour με τρενάκι;

Πιέσεις προς τη Νομική Υπηρεσία ασκεί η Ένωση Δήμων Κύπρου προκειμένου να ολοκληρώσει τον νομοτεχνικό έλεγχο πρότασης νόμου για τα τρενάκια ώστε να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή για να ψηφιστεί. Πέρα από τον Δήμο Πάφου ο οποίος «καίγεται» για την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, ενδιαφέρον για την αδειοδότηση οδικών συρμών / μικρών «τουριστικών τρένων» επιδεικνύουν και άλλοι δήμοι και κοινοτικά συμβούλια.

Πρόσφατα η Ένωση Δήμων απέστειλε επιστολή και προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «ο περί ρυθμίσεων των οδικών συρμών νόμος του 2015 κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία με αριθμό φακέλου 16.04.002. Επιστολή με ημερομηνία 15/1/2018 απεστάλη και προς τον γενικό εισαγγελέα στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά «με δεδομένο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς δήμους, για την εφαρμογή πλαισίου αδειοδότησης για τους οδικούς συρμούς, θα ήθελα να σας διαβιβάσω παράκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων όπως προβείτε, προσωπικά, στις δέουσες παραστάσεις προς τη Νομική Υπηρεσία, με σκοπό την επίσπευση της νομοτεχνικής επεξεργασίας του υπό αναφορά προσχεδίου, έτσι ώστε να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή, για εξέταση και ψήφισή του σε νόμο».


Έντονο ενδιαφέρον

Για την αξιοποίηση τέτοιων «συρμών» που θα κινούνται στις πόλεις μεταφέροντας κυρίως τουρίστες οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τα αξιοθέατα εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς δήμους, κοινότητες αλλά και ιδιώτες. Η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Δήμο Πάφου ο οποίος με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί την πόλη σχετικά με τη σύνδεση της τουριστικής περιοχής με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Ιδιαίτερα τώρα μετά την ανάπλαση ο Δήμος Πάφου θεωρεί πως αυτή η λύση είναι η ιδανικότερη. Ενδιαφέρον για να δρομολογηθεί τρενάκι εκδήλωσε παλαιότερα και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Πάφου. Για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη και ασφάλεια για τους συρμούς που θα λειτουργήσουν. Για τη δρομολόγηση συρμών εκτός από τον Δήμο Πάφου ενδιαφέρεται και ο Δήμος Γεροσκήπου.

Στάσεις και δρομολόγια λεωφορείων

Ταυτόχρονα βέβαια με τις εξελίξεις για τη δρομολόγηση συρμών-μικρών τρένων ο Δήμος Πάφου ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τις στάσεις λεωφορείων στην αστική περιοχή Πάφου και Γεροσκήπου, ώστε να αποτελέσουν, ακόμα ένα κίνητρο για τη διακίνηση του κοινού και κυρίως των ξένων επισκεπτών από και προς το κέντρο της Πάφου. Το μείζον θέμα για την Πάφο είναι η έναρξη των απευθείας πυκνών δρομολογίων λεωφορείων από την τουριστική περιοχή της Γεροσκήπου και από τη δυτική πλευρά από τον Κόλπο των Κοραλλίων στο κέντρο της Πάφου. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών μετά και από σχετική υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στην Πάφο, είχε δεσμευτεί από το 2015 ότι θα δρομολογηθούν λεωφορεία για τη σύνδεση των τουριστικών περιοχών με το κέντρο της πόλης. Από το 2015 το θέμα εκκρεμεί με τη δικαιολογία ότι στις προσφορές που είχαν προκηρυχθεί για μικρά λεωφορεία δεν είχε επιδειχθεί ενδιαφέρον. Την περασμένη χρονιά η δικαιολογία ήταν πως λόγω των έργων ανάπλασης που βρίσκονταν σε εξέλιξη δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Τώρα όμως όπως επισημαίνουν και οι επαγγελματίες της περιοχής στο κέντρο της πόλης όλα τα έργα ανάπλασης ολοκληρώθηκαν και δεν υπάρχει καμιά σοβαρή δικαιολογία να μην προγραμματιστούν πυκνά δρομολόγια λεωφορείων που να συνδέσουν τις τουριστικές περιοχές με το κέντρο της πόλης.

Old town Pafos

Εν τω μεταξύ οι φορείς της Πάφου στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τη δυναμική που προσέδωσε η ανάπλαση του εμπορικού και γενικότερα του ιστορικού κέντρου της πόλης προωθούν την ονομασία Old town Pafos. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον κυρίως των ξένων επισκεπτών. Μεταξύ άλλων ετοιμάζεται διαφημιστικό υλικό που θα καθοδηγεί τους επισκέπτες στο κέντρο της πόλης και θα διανέμεται σε ξενοδοχεία και μέσω του ΚΟΤ. Επίσης ετοιμάζεται ιστοσελίδα στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής. Όλες αυτές οι ενέργειες προωθούνται μέσω και του ΕΒΕ Πάφου το οποίο έχει συστήσει ειδική επιτροπή για το εμπορικό κέντρο της πόλης. Τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για τους συρμούς χαιρέτισαν οι καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου χαρακτηρίζοντας μάλιστα θαυμάσια ιδέα να εκτελεί δρομολόγια τρενάκι. Ένας τέτοιος συρμός όπως ανέφεραν θα μπορούσε να κυκλοφορεί άνετα και στους πεζόδρομους της πόλης και να συνδέσει άμεσα την τουριστική περιοχή με όλα τα αξιοθέατα της Πάφου.

Πηγή: Πολίτης