Δεν θα λυγίσουμε, διαμήνυσε από τον Παχύαμμο ο Υπουργός Συγκοινωνιών
Πολιτεία, Εκκλησία και Εθνική Φρουρά τίμησαν σήμερα τη μνήμη των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας το 1964 στο Παχύαμμο.
Το μνημόσυνο για την 48η επέτειο των μαχών Τηλλυρίας τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στο Παχύαμμο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Τάσου Μητσόπουλου, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, του Αρχηγού της ΕΦ αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, της επιτετραμμένης του πρέσβη της Ελλάδος Ελένης Βακάλη και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργου Βαρνάβα.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου είπε πως η τέλεση του σημερινού εθνικού μνημόσυνου για την επέτειο των μαχών της Τηλλυρίας δεν είναι μια πράξη η οποία γίνεται μηχανικά. Έχει ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς τις δύσκολες μέρες που διερχόμαστε με τις υπαρκτές τουρκικές απειλές αλλά και με την αδυσώπητη οικονομική κρίση που δοκιμάζει το λαό μας καλούμαστε να στείλουμε ένα μήνυμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας και να αντλήσουμε διδάγματα φρονηματισμού από τη θυσία των ηρώων μας.
Να στείλουμε, συνέχισε, «ξεκάθαρο το μήνυμα, προς φίλους, εταίρους και εχθρούς, ότι οι δυσκολίες των στιγμών δεν θα μας λυγίσουν και ότι μέσα από τη δοκιμασία αυτή θα βγούμε τελικά νικητές».
Ο κ. Μητσόπουλος είπε ακόμη πως η οικονομική δοκιμασία δεν θα λυγίσει την αγωνιστικότητα μας, ούτε τη θέληση μας να οδηγηθούμε σε μια λύση, η οποία θα λυτρώνει την πατρίδα μας από την κατοχή, και θα δημιουργεί τις συνθήκες επανένωσης. Δεν θα λυγίσουμε, είπε, και δεν θα υποκύψουμε σε απειλές, σε εκβιασμούς και σε αθέμιτες πιέσεις.
Η απόδοση, συνέχισε, της οφειλόμενης τιμής, αποτελεί ελάχιστη πράξη χρέους προς όσους αυτοβούλως προέταξαν τη λεβεντιά της ψυχής και την αυταπάρνησή τους απέναντι στις σιδηρόφρακτες στρατιές του Αττίλα, προσθέτοντας πως αποτελεί συνάμα πράξη υπόμνησης και κορυφαία ευκαιρία για να αντλήσουμε φρονηματισμό για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. «Αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους εθελοντές που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας στις 7, 8 και 9 Αυγούστου 1964», είπε.
Αυτές τις ώρες, σημείωσε, «οφείλουμε να αναλογιστούμε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες και το ανεκπλήρωτο χρέος μας προς την πατρίδα, γιατί έχουμε χρέος, να διαφυλάξουμε τη μνήμη και την καθαρότητα της ιστορίας μας και να αναχαιτίσουμε όψιμες προσπάθειες πλαστογράφησης και παραχάραξής της».
Η αδυσώπητη κρισιμότητα των καιρών επιτάσσει, όπως ανέφερε, ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων και επιλογών, να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις ενωμένοι, αναχαιτίζοντας τις τουρκικές επιβουλές και αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που διαγράφονται στον εθνικό μας ορίζοντα.
Παρά τη δραματικότητα της οικονομικής συγκυρίας, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την πατρίδα μας, συνέχισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ως αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο ενεργειακός πλούτος αλλά και το μεγάλο κύμα πολιτικών ανακατατάξεων στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύουν τον αναντίλεκτα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου.
Είναι γι’ αυτό που μεθοδικά και οργανωμένα, σε πλήρη και αρμονικό συντονισμό με την Ελλάδα οικοδομούμε,- όπως είπε- ένα τόξο ενεργειακής ασφάλειας, μαζί με το Ισραήλ, που καθίσταται ζωτικής σημασίας για το μέλλον και την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης. Και τούτο χωρίς να υποβαθμίζουμε τη σημασία μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που αξιοποιεί στο έπακρο τα νέα δεδομένα αλλά και τις παραδοσιακές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με παλαιούς φίλους και συνεργάτες. Ετούτες τις πικρές μέρες της μνήμης και της οδύνης, σημείωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, είναι ευκαιρία να διατρανώσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι η ένταση της οικονομικής κρίσης δεν θα κάμψει την πίστη και τη θέλησή μας για ένα καλύτερο αύριο και ότι οι πρόσκαιρες δοκιμασίες δεν θα αλλοτριώσουν το φρόνημά μας και δεν θα μας καταστήσουν ευάλωτους σε αθέμιτες πιέσεις και απαράδεκτους εκβιασμούς.
Είναι, όμως, ταυτόχρονα η ευκαιρία, κατέληξε, για να κάνουμε αυτοκριτική τις επώδυνες εκείνες διαπιστώσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για μια νέα κι ελπιδοφόρα αρχή.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου τελέστηκε τρισάγιο και ομάδα δρομέων του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφερε τη φλόγα από το Λωρόβουνο στο Μνημείο Πεσόντων. Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και το πρόγραμμα της εκδήλωσης στη μνήμη των πεσόντων για την 48η επέτειο των ηρωικών μαχών Τηλλυρίας, ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.