Ζωή κόλαση για υιοθετημένο κοριτσάκι στην Πάφο
Κόλαφος» για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία, το υπουργείο Παιδείας και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες το πόρισμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά σε σχέση με υπόθεση παιδιού που υιοθετήθηκε, αλλά βίωσε για δέκα συναπτά έτη ψυχολογική, σωματική, λεκτική και ενδεχόμενη σεξουαλική κακοποίηση από τους θετούς του γονείς.
Το παράπονο υποβλήθηκε στο Γραφείο της Επιτρόπου το 2014 από την ενήλικη σήμερα Χ.Χ. και αφορά την κακοποίησή που βίωσε εντός της οικογένειας που την είχε υιοθετήσει. Όπως προκύπτει από έκθεση της Επιτρόπου οι διάφορες Υπηρεσίες με τις οποίες είχε έρθει σε επαφή η παραπονούμενη, ενόσω ήταν ανήλικη, ενώ είχαν εντοπίσει την κακοποίηση που βίωνε, απέτυχαν να λάβουν μέτρα και να προβούν σε ενέργειες που θα επέτρεπαν στο παιδί να μεγαλώσει σε ένα υγιές περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε μορφής βία και κακοποίηση.
Η Χ.Χ υιοθετήθηκε το 2000 σε ηλικία 8 ετών από ζευγάρι Ελληνοκυπρίων στην Πάφο μέσω του συστήματος των διακρατικών υιοθεσιών. Η παραπονούμενη κατήγγειλε ότι ως παιδί βίωνε από την αρχή της υιοθεσίας της ενδοοικογενειακή βία – λεκτική, ψυχολογική και σωματική – και από τους δύο θετούς της γονείς, ενώ σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να βιώνει και τη σεξουαλική κακοποίηση από το θετό της πατέρα.
Εγκληματική αδράνεια από ΥΚΕ, Αστυνομία και συναρμόδιες Υπηρεσίες
Στην έκθεσή της η Επίτροπος διαπιστώνει λάθη, παραλείψεις, κωλυσιεργία και εγκληματική αδράνεια από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), την Αστυνομία και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες στο χειρισμό της υπό εξέταση υπόθεσης.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι ΥΚΕ απέτυχαν να διασφαλίσουν, στο πλαίσιο των διακρατικών υιοθεσιών, ένα υγιές και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον στην 8χρονη τότε Χ.Χ.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Στην προκειμένη περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές ήξεραν ότι το παιδί, στη σχετικά μεγάλη ηλικία των 8 ετών, μετακινήθηκε σε ένα ξένο για το ίδιο, γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και επιπρόσθετα, κουβαλούσε το βάρος της γονικής εγκατάλειψης που το υποχρέωνε να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ορφανοτροφείο. Οι ΥΚΕ, όχι μόνο δεν προσάρμοσαν τις ενέργειες και τις επιλογές στις ιδιαιτερότητες του κοριτσιού, αλλά επέδειξαν επαγγελματική αναποτελεσματικότητα, όσον αφορά την καταρχήν αξιολόγηση των γονεϊκών δεξιοτήτων και την καταλληλότητα του οικογενειακού πλαισίου στο οποίο θα τοποθετείτο το παιδί. Πέραν τούτου, οι ΥΚΕ για οκτώ και πλέον χρόνια, από τη στιγμή της ολοκλήρωσης της υιοθεσίας μέχρι που υποχρεώθηκαν να συνεργαστούν με την οικογένεια ως αποτέλεσμα της καταγγελίας του σχολείου, ουδέποτε επανήλθαν προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο η τοποθέτηση του παιδιού υπήρξε επαρκής ή/και η οικογένεια χρειαζόταν στήριξη».
Η Επίτροπος διαπιστώνει επίσης αδικαιολόγητη και εγκληματική αδράνεια των λειτουργών των κοινωνικών υπηρεσιών στις επανειλημμένες αναφορές της παραπονούμενης για σωματική, λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική βία εις βάρος της από τους θετούς της γονείς.
Ενώ καταγράφεται η παραδοχή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι η αξιολόγηση του γονικού ρόλου των κηδεμόνων του παιδιού ήταν ανεπαρκής, οι ΥΚΕ δεν προχώρησαν σε μέτρα έγκαιρης παρέμβασης στην οικογένεια, ούτε σε μέτρα προστασίας του παιδιού από το κακοποιητικό του περιβάλλον. Η απαράδεκτη αδράνεια των ΥΚΕ ως προς την άμεση κινητοποίηση για προστασία του παιδιού συνεχίστηκε παρόλο ότι ενημερώθηκαν από την εκπαιδευτική ψυχολόγο του σχολείου για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.
Ανεπαρκή κρίνει η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά και το χειρισμό της Αστυνομίας σε καταγγελία που έγινε για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας από τον πατριό προς το παιδί. Συγκεκριμένα, μετά από αναφορά για περιστατικό σωματικής βίας προς το παιδί, η αρμόδια λειτουργός των ΥΚΕ, η οποία ανέλαβε να το καταγγείλει στην Αστυνομία, ενώ γνώριζε πως υπήρχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, έκανε απλά αναφορά, ενώ η Αστυνομία από την πλευρά της αρκέστηκε να κάνει επίπληξη στον πατέρα.
Αδυναμία και στο υπουργείο Παιδείας καταλογίζει το πόρισμα της Επιτρόπου σε σχέση με τον εντοπισμό και τη διασύνδεση του παιδιού με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, δεδομένου ότι το παιδί είχε διασυνδεθεί με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας από το 2003 λόγω μαθησιακών δυσκολιών.
Στο πόρισμά της η Επίτροπος προβαίνει σε σειρά εισηγήσεων ως προς τη βελτίωση των διαδικασιών που τηρούνται από τις ΥΚΕ. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, την υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Υγείας. Παράλληλα κοινοποιήθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Διευθυντή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τον Προϊστάμενο Υπηρεσιών Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.
Πηγή: Φιλελεύθερος