Η  μαρτυρία ασαφής, αόριστη και ελλιπής και δεν αποδεικνύει την διάπραξη των αδικημάτων

Η μαρτυρία ασαφής, αόριστη και ελλιπής και δεν αποδεικνύει την διάπραξη των αδικημάτων

Το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα ,

της συνεργάτιδας του Μαρίας Σολομωνίδου και του συζύγου της Κωνσταντίνου Σύφαντου.

Ο δικαστής Χρίστος Χριστοδούλου ανακοινώνοντας την απόφαση του ανέφερε πως η μαρτυρία που κατείχε η Αστυνομία ήταν ασαφής, αόριστη και ελλιπής και δεν αποδεικνύει την διάπραξη των αδικημάτων. Χαρακτήρισε επίσης πρόωρο το αίτημα της Αστυνομίας και μη ικανοποιητική την μαρτυρία αφού – όπως είπε- δεν αποδεικνύει την διάπραξη των αδικημάτων αναφέροντας επίσης πως πρόθεση του δεν είναι να προβεί σε μικροσκοπική εξέταση.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην ένσταση που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, της Μαρίας Σολομωνίδου αλλά και του συζύγου της.

Ο δικαστής ανέφερε ακόμη πως το δικαστήριο απαιτεί ξεκάθαρη μαρτυρία η οποία να καταδεικνύει την απόδειξη της διάπραξης των αδικημάτων. Επεσήμανε επίσης πως μια εταιρεία που διοργανώνει μια συναυλία για κερδοσκοπικό σκοπό όπως στην περίπτωση της εταιρείας για την διοργάνωση του Σ. Ρουβά δεν αποκλείεται να συμβάλει και στην διοργάνωση μιας συναυλίας για φιλανθρωπικό σκοπό. Παρατήρησε ακόμη πως δεν έχει διευκρινιστεί γιατί εντάχθηκε η συγκεκριμένη διοργάνωση της συναυλίας ως εκδήλωση στο Πολιτιστικό παράθυρο αλλά και ποιες οι αρμοδιότητες του Δήμου Πάφου προς την διοργάνωση της συναυλίας.

Επεσήμανε επίσης πως ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε ότι θα δίδονταν μέρος των εσόδων της συναυλίας στο κοινωνικό δημοτικό παντοπωλείο χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ποια ήταν τα έξοδα της , τα έσοδα της και τα κέρδη της.

Ο δικαστής σημείωσε επίσης πως δεν διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας κατά πόσο ο Δήμαρχος Πάφου θα είχε όφελος από τις ενέργειες του αυτές προκειμένου να διοργανωθεί η συναυλία και πως παρατηρείται ασάφεια προς τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Δήμος Πάφου για την διοργάνωση της.

Σημείωσε τέλος πως δεν υπήρχε χρονική προθεσμία για την καταβολή των 1000 ευρώ προς ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου Πάφου και πως δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με αντιδικίες εντός του δημοτικού συμβουλίου της Πάφου.  

Συγκεκριμένα στην σημερινή δικάσιμο ο εξεταστής της υπόθεσης λοχίας Πιερής Νεοκλέους επικεφαλής του κλιμακίου του ΤΑΕ Αρχηγείου ανέφερε στο δικαστήριο πως από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαφάνηκε ότι η συναυλία του Σ. Ρουβά έγινε για κερδοσκοπικό σκοπό και όχι για φιλανθρωπικό. Δικαιολογώντας το αίτημα της Αστυνομίας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 14 καταθέσεις, υπολείπονται 50 καταθέσεις που αναμένεται – όπως είπε- να ληφθούν τόσο από μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσο και υπαλληλικού προσωπικού του Δ. Πάφου, ενώ θα ζητηθεί και αίτημα ελληνικής αρωγής από τις ελληνικές αρχές για να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διοργανώθηκε η συναυλία. Επεσήμανε επίσης πως κατασχέθηκαν τεκμήρια από το γραφείο της εταιρείας που διατηρούσε ο Κωνσταντίνος Σύφαντος όπως δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές , ένα usb και μία κάρτα μνήμης καθώς και μεγάλος αριθμός εγγράφων που σχετίζονταν με την υπόθεση. Τα τεκμήρια είπε ο εξεταστής κατασχέθηκαν για να αποσταλούν για επιστημονικές εξετάσεις.

Ο κ. Βέργας – όπως είπε ο λοχίας Νεοκλέους είχε θέσει το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως ότι ο Έλληνας τραγουδιστής Σ. Ρουβάς παρουσίαζε αυτή την περίοδο ένα νέο κόνσερτ. Η συναυλία μάλιστα αποτελούσε μέρος μια ευρείας περιοδείας του Έλληνα καλλιτέχνη . Μάλιστα ο κ Βέργας εισηγήθηκε όπως αναφέρθηκε να μην πληρωθεί φόρος θεάματος με την προϋπόθεση ότι μέρος των εσόδων θα δίδονταν στο κοινωνικό δημοτικό παντοπωλείο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί τίποτα. Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ακόμη πως για την διοργάνωση της συναυλίας απασχολήθηκαν 7 μέλη της υπηρεσίας της τροχαίας του Δ. Πάφου ενώ το ποσό που επωμίστηκε ο Δήμος ανήλθε στα 903,49 ευρώ αλλά και στην υπερωριακή απασχόληση δύο αστυνομικών για την ρύθμιση της τροχαίας κίνησης με κόστος 333.35 ευρώ . Ο λοχίας Νεοκλέους ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο πως επιστολές που έρχονται για την εταιρεία αποστέλλονταν στην διεύθυνση του Δημαρχείου και στην συνέχεια ο Δήμαρχος Πάφου τις παρέδιδε στον ιδιοκτήτη της εταιρείας που ανέλαβε την συναυλία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημάρχου Πάφου ποινικολόγος Γιώργος Γεωργίου ανέφερε στην αντεξέταση του ότι ο κ Βέργας ούτε εισέπραξε, ούτε κατείχε και ούτε χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε ποσό από τις χορηγίες και διερωτήθηκε μάλιστα γιατί διέπραξε αδίκημα περί συνωμοσίας.

Εξήγησε επίσης πως η συναυλία του Σ. Ρουβά εντάχθηκε στο Πολιτιστικό παράθυρο του Δ. Πάφου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και πως για αυτό το λόγο έγινε απαλλαγή από το φόρο θεάματος. Διερωτήθηκε ακόμη ποιο αδίκημα διέπραξε ο Δήμαρχος Πάφου με την μετακίνηση της έκτακτης δημοτικής υπαλλήλου του Δ. Πάφου Μ. Σολωμονίδου στην Πολιτιστική υπηρεσία του Δήμου Πάφου και κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου έστω και αν αρχικά διατυπώθηκαν κάποιες αντιδράσεις και διαφωνίες. Ρώτησε ακόμη τον εξεταστή κατά πόσο όταν προσελήφθηκε το 2012 η Μαρία Σολωμονίδου στο Πάφος 2017 ήταν εις γνώση του Σ. Βέργα η διοργάνωση της συναυλίας τον Αύγουστο δηλαδή του 2014. Διερωτήθηκε επίσης γιατί διερευνά η Αστυνομία εις βάρος του πελάτη του αυτά τα αδικήματα αφού στα χέρια της η Αστυνομία δεν έχει καμία μαρτυρία για την διάπραξη των αδικημάτων. Αφού είπε η εταιρεία Universalδιοργάνωσε την συναυλία τότε γιατί ο Δήμαρχος πρέπει να εμπλέκεται στα χρήματα και την κατάθεση τους στο κοινωνικό παντοπωλείο. Όσον αφορά για παραμέληση καθήκοντος από πλευράς της Μ. Σολωμονίδου όπως αναφέρθηκε και από τον εξεταστή της υπόθεσης για να διεκπεραιώνει εργασίες της εταιρείας του συζύγου της ο κ. Γεωργίου είπε αυτό δεν αφορά τον Δήμαρχο Πάφου και πελάτη του. Επιπρόσθετα διερωτήθηκε γιατί δεν κλήθηκε όλο το δημοτικό συμβούλιο στο δικαστήριο αφού όλα τα μέλη είχαν αποφασίσει για την διοργάνωση συναυλίας. Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στις επιστολές που στάλθηκαν στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για την παραχώρηση του Παφιακού σταδίου αλλά και στην καταβολή ενοικίου ύψους 10.962 ευρώ – αφού όπως ανέφερε ο ΚΟΑ δεν διοργανώθηκε η συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό – , το οποίο καταβλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Σύφαντο τον τρίτο δηλαδή ύποπτο στην υπόθεση. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ακόμη πως αν γίνονταν κατάθεση στο κοινωνικό δημοτικό παντοπωλείο το ποσό των 1000 ευρώ τότε δεν θα εξετάζετε καμία υπόθεση το δικαστήριο. Aναφέρθηκε επίσης και στα έξοδα της συναυλίας όπως για τα ηχητικά. φωτισμό αλλά και για τα εισιτήρια των συντελεστών της συναυλίας για να έρθουν στην Κύπρο.

Κατέστησε επίσης σαφές πως αποτελεί υποχρέωση τόσο του δημάρχου Πάφου όσο και του δημοτικού συμβουλίου να συμβάλουν για την επιτυχία μιας διοργάνωσης που γίνεται για να δοθεί κάποιο ποσό στο κοινωνικό δημοτικό παντοπωλείο του Δήμου και πως για αυτό τηλεφωνούσε για χορηγίες τόσο ο κ. Βέργας όσο όμως και εκπρόσωπος του Ελλαδίτη καλλιτέχνη Σ. Ρουβά.

Επεσήμανε ωστόσο πως από μια εταιρεία δεν δόθηκε χορηγία ωστόσο αγοράστηκαν εισιτήρια αξίας 2.975 ευρώ. Όσο για τα 1000 ευρώ που δεν δόθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο ο κ. Γεωργίου είπε πως αυτό δεν αφορούσε τον Δήμαρχο αλλά την διοργανώτρια εταιρεία.

Εξάλλου από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Σολωμονίδου αλλά και του συζύγου της Κωνσταντίνου Σύφαντου, Μιχάλης Πικής ανέφερε πως η εταιρεία του συζύγου της Μαρίας Σολωμονίδου δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2013 και μετά την μετάθεση της ιδίας στην Πολιτιστική υπηρεσία του Δήμου Πάφου. Επεσήμανε επίσης πως για το ποσό των 1000 ευρώ που θα δίδονταν στο κοινωνικό παντοπωλείο δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός για την καταβολή του. Ο κ. Πικής ρώτησε μάλιστα τον εξεταστή της υπόθεσης γιατί η Αστυνομία δεν γνώρισε για τα έσοδα και τα έξοδα της διοργάνωσης της συναυλίας αφού το κλιμάκιο του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνά την υπόθεση είχε παραλάβει όλα τα έγγραφα της εν λόγω εταιρείας. Είπε επίσης πως η εταιρεία τιμολόγησε 100 χιλ. ευρώ χωρίς το Φ.Π.Α και χωρίς το φόρο κατανάλωσης για την διοργάνωση της συναυλίας.  

Τα εισιτήρια που πουλήθηκαν είπε ήταν 2.200. Ο κ. Πικής χαρακτήρισε μη δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας αφού δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο η εν λόγω εταιρεία που διοργάνωσε την συναυλία είχε έσοδα.

Από πλευράς της κατηγορούσας αρχής η Ξένια Ξενοφώντος έκανε λόγο για διακρίβωση σοβαρών αδικημάτων όπως αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αδικήματα που προνοούν φυλάκιση 14 ετών και που έχουν να κάνουν με δόλο. Είπε μάλιστα πως η ουσία της παρούσας υπόθεσης εστιάζεται στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος Πάφου αποτάθηκε σε διάφορους χορηγούς για την εξασφάλιση χορηγιών, ώστε να ληφθούν κάποια χρήματα για την διοργάνωση της συναυλίας ενώ μέρος των εσόδων θα δίδονταν για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Μετά την απελευθέρωση του ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε πως πέρασε μια μεγάλη ταλαιπωρία για έξι μέρες χωρίς ωστόσο να θέλει να αναφέρει τίποτα περισσότερο. Ανακοίνωσε ωστόσο πως σύντομα θα εκδώσει δελτίο τύπου.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται δικαιωμένος από την απόφαση του δικαστηρίου ο κ. Βέργας είπε πως δεν ήθελε απόψε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.Προήδρευσε΄μάλιστα συνεδρία της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου Πάφου . 

ΚΥΠΕ/ΚΠ/