Θέσαμε στο Ανώτατο το αναγκαίο υπόβαθρο μαρτυρίας, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γεν. Εισαγγελέας

Θέσαμε στο Ανώτατο το αναγκαίο υπόβαθρο μαρτυρίας, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γεν. Εισαγγελέας

Την άποψη ότι η Νομική Υπηρεσία έθεσε ενώπιον του Ανωτάτου το αναγκαίο υπόβαθρο μαρτυρίας από το οποίο το Δικαστήριο μπορεί να παραχωρήσει την αιτούμενη άδεια έναρξης της διαδικασίας δίωξης στο θέμα της άρσης της ασυλίας του Βουλευτή Φειδία Σαρίκα, εκφράζει σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να εκσυγχρονισθούν και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία για προστασία του θεσμού.

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα ενόψει και του γεγονότος ότι η απόφαση του Ανωτάτου αναμένεται να εκδοθεί αύριο, Δευτέρα, στις 12.00, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «μέσα στο πλαίσιο της διεξαγωγής του ανακριτικού έργου σε σχέση με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στη διαχείριση εργασιών του ΣΑΠΑ, προέκυψε μαρτυρία η οποία παρουσιάζεται να εμπλέκει τον έντιμο βουλευτή Πάφου κ. Σαρίκα σε αξιόποινες πράξεις κατά την περίοδο που είχε διατελέσει Δήμαρχος Πάφου και Πρόεδρος του ΣΑΠΑ».

«Είναι στη βάση αυτής της μαρτυρίας που αποταθήκαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξασφαλίσουμε άδεια για έναρξη της ποινικής διαδικασίας με την ανάκριση του βουλευτή, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε παράλληλα ότι «το μαρτυρικό υλικό το οποίο απαιτείται να τεθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η άδεια του, δεν είναι τέτοιο από το οποίο να διαφαίνεται ενοχή και πιθανή καταδίκη ενός βουλευτή, παρά μόνο αρκεί η διαπίστωση ότι με βάση το υπάρχον μαρτυρικό υλικό θα μπορούσε να αρχίσει μια ποινική δίωξη με εναρκτήριο βήμα την ανάκριση».

«Ήταν βέβαια η θέση μας ενώπιον του Δικαστηρίου ότι θέσαμε ενώπιον του το αναγκαίο υπόβαθρο μαρτυρίας από το οποίο το Δικαστήριο μπορεί να παραχωρήσει την αιτούμενη άδεια έναρξης της διαδικασίας δίωξης», επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας ώστε ο νόμος να γίνει πιο εύκαμπτος, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι «όπως είναι ευνόητο, η σχετική Συνταγματική πρόνοια που παρέχει το προνόμιο της ασυλίας σε βουλευτές και τη δυνατότητα άρσης της, έγινε, όχι για να παράσχει πλήρη ασυλία έναντι οποιασδήποτε ποινικής δίωξης».

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, «σκοπός του νομοθέτη ήταν να προστατεύσει τους βουλευτές από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των Αρχών σε σχέση με πράξεις ή αποφάσεις που τελούνται ή λαμβάνονται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους και από εκδικητικής φύσεως διώξεις που ενδεχόμενα να ελαύνονται από πολιτικά κριτήρια».

«Παρόλο ότι επομένως είναι αναγκαίο να υπάρχει κάποια συνταγματική ή νομοθετική ρύθμιση αυτού του θέματος προς αποτροπή παντός ενδεχομένου αυθαιρεσίας, εν τούτοις, πιστεύω ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να εκσυγχρονισθούν και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία για προστασία του θεσμού», είπε.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)